22 Δεκεμβρίου 2017

Δικαστές μετά την επίθεση στο Εφετείο: Αυτά κάνουν όσοι μας στοχοποιούν-Τι απάντησε ο Κοντονής


["Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος" έλεγε το Μαξίμου πριν 2 μέρες....]

Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης με αφορμή αυτή τη φορά την έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών. Απαντώντας στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία συσχετίζει ουσιαστικά τη σημερινή επίθεση με την κατασυκοφάντηση που, όπως υποστηρίζει, δέχεται το δικαστικό σώμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κάνει λόγο για «αποπροσανατολιστική και ταυτόχρονα προκλητική προσπάθεια».


Μάλιστα χαρακτήρισε «ανάξιες περαιτέρω σχολιασμού» τις «προσπάθειες ορισμένων κύκλων», όπως ανέφερε, «να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις».

Αναλυτικά η δήλωση Κοντονή αναφέρει: «Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο, δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστική και υποβολιμαία, είναι πρωτίστως προκλητική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία έκανε λόγο για «επίθεση κατά της Δημοκρατίας» αποδίδοντας ταυτόχρονα ευθύνες για το συμβάν σε «όσους καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της».

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της, επιρρίπτει ευθέως ευθύνες για κατασυκοφάντηση του δικαστικού σώματος και προσθέτει πως όσοι καλλιέργησαν το πολεμικό κλίμα θα πρέπει «να αναλογιστούν τις ευθύνες τους» καθώς «τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες συνέπειες».

Σε ότι αφορά δε τη στάση του δικαστικού σώματος, η Ενωση επισημαίνει ότι «δεν πτοούνται οι δικαστικοί και οι εισαγγελικοί λειτουργοί από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους. Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση από την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία καταδικάζει την επίθεση καλώντας την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο.

«Κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των δικαστικών λειτουργών, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, είναι καταδικαστέα γιατί στοχεύει την ίδια την Δημοκρατία, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η Δικαιοσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και προσθέτει: «Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί την Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν την τρομοκρατική αυτή ενέργεια και να διαβεβαιώσουν ότι έχουν την πρόθεση και ότι θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης».