22 Δεκεμβρίου 2017

Η εσωκομματική κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ μπλόκαρε τις διώξεις για τους πλειστηριασμούς

Στη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση που έχει πολλούς από τους 53, Πασοκογενείς, παλιούς κινηματικούς και «μοναχικούς καβαλάρηδες» σκόνταψε τελικά η τροπολογία που ετοίμασε ο Σταύρος Κοντονής και προώθησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η χθεσινή ήταν μια δύσκολη ημέρα για τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επικαλέστηκε ακόμα και κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης (περισσότερες από μία φορές…) στους συνομιλητές του που του μετέφεραν την άρνηση που υπάρχει στο στρατόπεδο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Δεν ήταν μόνο η τάση των 53+ (οι χωρίς τον Τσακαλώτο τουλάχιστον) αλλά και ο Φίλης και ο Σκουρλέτης και ο Μιχελογιαννάκης, και πρώην κινηματικοί όπως ο Μηταφίδης και η Μπέττυ Σκούφα που σημείωσαν στον Σταύρο Κοντονή ότι αν ίσχυε το περιεχόμενο της τροπολογίας Κοντονή στο παρελθόν, τότε θα τους είχαν «μαζέψει» οι αστυνομικές αρχές κάθε φορά που συμμετείχαν σε μια ακτιβιστική ενέργεια.

Και δεν ήταν μόνο αυτοί.

Ήταν πολλοί οι βουλευτές που απαίτησαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ουσιαστικά να απαντήσει η κυβέρνηση στις αγωνίες του κόσμου με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Οι ίδιοι εξήγησαν σε συνομιλητές τους ότι δεν πρόκειται για μια τάση εσωκομματικής αντιπολίτευσης που σταθερά συγκροτημένη αντιτίθεται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, αλλά (στη χθεσινή συζήτηση) για ένα ευρύτερο «κοινής αγωνίας» για την πορεία της χώρας και της κοινωνίας.

Εκτός από τις πολιτικές αντιρρήσεις εξ’ άλλου, υπήρχαν και ζητήματα τακτικής η ρεαλισμού που καθιστούσαν το αρχικό περιεχόμενο της τροπολογίας, περίπου …ανεφάρμοστο.

Ήταν σχεδόν βέβαιο, ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα ηρωοποιούνταν και θα ενδυναμώνονταν πολιτικά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο υπουργός προστασίας του Πολίτη ανέδειξε τα όρια τη κρατικής μηχανής εξηγώντας ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να μετατρέψει σε φρούρια, όλα τα συμβολαιογραφεία που θα γίνονται πλειστηριασμοί.

Τελικά η πίεση απέφερε δύο υποχωρήσεις, κι ένα κέρδος.

-Τη «διόρθωση» Κοντονή, με την απόσυρση του αυτεπάγγελτου για απειλή, και

-Την πολιτική απόφαση για συνεδρίαση της Κ.Ο μετά τις γιορτές ώστε το οικονομικό επιτελείο να παρουσιάσει και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την οριζόντια προστασία της α΄λαϊκής κατοικίας.

Κέρδος, μπορεί να θεωρηθεί η στάση που τελικά κράτησε η ΝΔ η οποία με το παρών, αντιτίθεται σε μια επιλογή που επί της ουσίας είναι της δικής της πολιτικής ατζέντας.

Εξ΄άλλου με το παρών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να τηρεί πιο ουδέτερη στάση απέναντι στον ακτιβισμό απ΄ ό,τι η κυβέρνηση της αριστεράς. Μύλος…
Η απουσία Τσίπρα 

Αν κάποιος έλαμψε δια της απουσίας του πάντως στη χτεσινή καντρίλια, δεν ήταν άλλος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου στις 21.00 το βράδυ κλιμάκιο βουλευτών πήγε στο γραφείο του στη Βουλή, για να τον ενημερώσει ότι η τροπολογία περνά μετά τις αλλαγές, και όλα κύλησαν από εκεί και πέρα προς την ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες το  ισχυρό πολιτικό ένστικτο του κ.Τσίπρα τον έχει κάνει να καταλάβει πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι στο χειρισμό του το θέμα των πλειστηριασμών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο λόγος που επιλέγει κάθε φορά να ισορροπεί και ο ίδιος ανάμεσα στο αναγκαίο και στο εφικτό. Και να δείχνει «ανοχή» σε όσους εξ΄αριστερών διαφοροποιούνται.

Για το άσυλο όμως;…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ
iefimerida.gr