01 Ιανουαρίου 2018

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ιράν: 12 νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης

Εκτός ελέγχου δείχνει να βρίσκεται η κατάσταση στις πόλεις του Ιράν, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις με την αστυνομία, έχει αυξηθεί στους 12 και αναμένεται η λίστα των ονομάτων να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τα επόμενα 24ωρα, καθώς οι ταραχές στους δρόμους δείχνουν να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Τον αριθμό των νεκρών επιβεβαίωσε η κρατική τηλεόραση, ενώ τα αραβικά Μέσα μεταδίδουν ότι οι νεκροί προέρχονται από σφαίρες, δίχως να διευκρινίζουν αν έγινε χρήση όπλων από αστυνομικούς.


Δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Ιζέχ, του νοτιοδυτικού Ιράν, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος σύμφωνα με το πρακτορείο ΙLNA. Όπως τόνισε στο πρακτορείο (που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές) ο τοπικός βουλευτής Χενταγιατολάχ Χαντεμί, δύο διαδηλωτές βρήκαν τον θάνατο από σφαίρες κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από «ύποπτης προέλευσης πυρά» κατά τα βίαια επεισόδια στην πόλη Τοϊσερκέν, στο δυτικό Ιράν.
Ο ιρανικός λαός θα απαντήσει στους «υποκινητές και τους έκνομους» που αποτελούν «μία μικρή μειονότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έπειτα από τις ολονύκτιες ταραχές σε πολλές πόλεις της περιφέρειας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.



«Οι κάτοικοι του Ιζέχ διαδήλωσαν όπως έγινε και σε άλλες πόλεις της χώρας κατά των οικονομικών δυσκολιών και δυστυχώς δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι πολλοί τραυματίσθηκαν. Δεν γνωρίζω εάν τα πυρά προέρχονταν από την πλευρά των δυνάμεων της τάξης, ή των διαδηλωτών», πρόσθεσε ο ίδιος.  Στην πόλη Ντορούντ, την ίδια όπου είχαν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι την Παρασκευή, άλλοι δύο έπεσαν νεκροί στη διάρκεια χθεσινοβραδυνών επεισοδίων.

«Δημόσια κτήρια, θρησκευτικά κέντρα και τράπεζες δέχθηκαν επίθεση και ορισμένα πυρπολήθηκαν. Αστυνομικοί τραυματίσθηκαν», τόνισε ο έπαρχος της πόλης στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης. Κατά τον ίδιον, οι διαδηλωτές κατέλαβαν ένα πυροσβεστικό όχημα και το έριξαν από μία πλαγιά. «Το όχημα παρέσυρε έναν ηλικιωμένο άνδρα και έναν έφηβο, οι οποίοι βρήκαν τον θάνατο», πρόσθεσε.

Παρά την έκκληση για ηρεμία του προέδρου Χασάν Ροχανί, σποραδικές διαδηλώσεις, που εξετράπησαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις του Ιράν, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Τεχεράνης. Στην πρωτεύουσα, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει μία μικρή ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, σε προάστιο κοντά στο σύμπλεγμα του Παν/μιου.

Παρόμοιες εικόνες, με επιθέσεις και πυρπολήσεις δημοσίων κτηρίων, τραπεζών, αλλά και περιπολικών της αστυνομίας, μεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολλές άλλες πόλεις της χώρας, ιδίως στο Κερμανσάχ, τον Σαχινσάρ, το Τακεστάν, το Ζανζάν και το Ιζέχ.


Το Ισραήλ στηρίζει τις διαδηλώσεις, αλλά δεν... εμπλέκεται

Ο Ισραηλινός υπουργός Μυστικών Υπηρεσιών Ίζραελ Κατζ ενθάρρυνε σήμερα τους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους, αλλά πρόσθεσε παράλληλα πως πολιτική της χώρας του είναι να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τεχεράνης.

«Το μόνο μπορώ να ευχηθώ είναι επιτυχία στον Ιρανικό λαό στον αγώνα του για ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε ο Κατζ, μιλώντας στην ραδιοφωνία των ενόπλων δυνάμεων.

«Εάν οι άνθρωποι κατορθώσουν να επιτύχουν ελευθερία και δημοκρατία, πολλοί από τους φόβους για το Ισραήλ και ολόκληρη την περιοχή θα εξαφανισθούν», υποστήριξε.

Ερωτηθείς γιατί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν ακολουθεί το παράδειγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προσφέρει ανοικτή στήριξη στους διαδηλωτές στο Ιράν, ο Κατζ απάντησε: «αρχή του Ισραήλ είναι να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις» της Τεχεράνης.

Η σκληρή απάντηση του Τραμπ στην Τεχεράνη, που περιλαμβάνει και την απειλή οικονομικών κυρώσεων, έχει κλονίσει τη «φενάκη για οικονομική βελτίωση» της Ιρανικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά τη χθεσινή αιτίαση Ιρανού αξιωματούχου ότι πίσω από τα επεισόδια, που κατέληξαν στον θάνατο δύο διαδηλωτών, βρίσκονται «ξένοι πράκτορες», ο Κατζ δήλωσε, διαψεύδοντάς τις, πως αυτές είναι τυποποιημένες δηλώσεις ενός «ψευδολόγου και προπαγανδιστικού καθεστώτος».