02 Ιανουαρίου 2018

«Βυθίζεται» στο χάος το Ιράν με 22 νεκρούς και ο Ροχανί «δεν βλέπει τίποτα»

Εκτός ελέγχου η κατάσταση τα τελευταία 24ωρα - Επανάληψη των διαδηλώσεων του 2009 «βλέπουν» διεθνή ΜΜΕ - Γιατί ο μετριοπαθής ηγέτης του Ιράν, Χασάν Ροχανί, βρέθηκε στο στόχαστρο των ΗΠΑ
Εκτός ελέγχου βρέθηκαν οι πόλεις του Ιράν τα τελευταία 24ωρα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις με την αστυνομία, έχει αυξηθεί στους 22.

Τον αριθμό των νεκρών επιβεβαίωσε η κρατική τηλεόραση, ενώ τα αραβικά Μέσα μεταδίδουν ότι οι νεκροί προέρχονται από σφαίρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί έπεσαν νεκροί από σφαίρες κυνηγετικής καραμπίνας, η χρήση της οποίας είναι διαδεδομένη στις ιρανικές επαρχίες.
Όπως ανακοίνωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση διαδηλωτές επιχείρησαν να κάνουν έφοδο σε αστυνομικό τμήμα προκειμένου να κλέψουν όπλα.

Και μπορεί οι νεκροί να έχουν φτάσει τους 22 ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί κάνει λόγο για μια κατάσταση που «δεν είναι τίποτα». «Το μεγάλο μας έθνος έχει ζήσει και άλλα παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν και τα έχει αντιμετωπίσει. Αυτό δεν είναι τίποτα» ανέφερε μιλώντας σε βουλευτές στη σκιά των μεγαλύτερων μαζικών διαδηλώσεων στο Ιράν μετά το 2009. Παράλληλα ζήτησε ηρεμία από όλους και απηύθυνε έκκληση για ενότητα.




Ποιος είναι ο Χασάν Ροχανί;

Ο Χασάν Ροχανί,ο οποίος είχε σαρώσει στις προεδρικές εκλογές του Ιράν το 2013 και επανεξελέγη στις τελευταίες εκλογές του Μαίου με ποσοστό 57%, πέφτει σε έντονες αντιφάσεις:πρόκειται για έναν ιερωμένο προερχόμενο από την καρδιά του πολιτικού κατεστημένου,ο οποίος ανέλαβε να δώσει πνοή στις καταρρέουσες ελπίδες των μεταρρυθμιστών. Ο πρώην πυρηνικός διαπραγματευτής με το αβίαστο χαμόγελο είχε υποσχεθεί στους Ιρανούς ότι θα βγάλει από την απομόνωση τη χώρα του, χωρίς ωστόσο να διακόψει την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εκλογή στην προεδρία της ισλαμοσυντηρητικής χώρας,ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς την διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης με την Ουάσινγκτον με την προκαταρκτική συμφωνία στη Λωζάνη της Ελβετίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η χώρα του δεσμεύτηκε να περιορίσει δραστικά το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των κυρώσεων σε βάρος της.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούλιο του 2015 έξι παγκόσμιες δυνάμεις -ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία- και το Ιράν κατέληξαν σε μια συμφωνία-ορόσημο να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση σχεδόν επί μια δεκαετία. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, η Τεχεράνη ξανάγινε το αντίπαλο δέος της Ουάσιγκτον καθώς ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου ευθυγραμμίστηκε με τη δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ανατρέποντας την πολιτική του προκατόχου του Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος είχε συμπράξει στη διεθνή συμφωνία για έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.Το Ισραήλ δεν έπαψε να απειλεί και να χαρακτηρίζει το Ιράν ως τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την ύπαρξή του, επισημαίνοντας την αύξηση της ιρανικής επιρροής στο Ιράκ, στη Συρία αλλά και στον Λίβανο μέσω της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης είχε ποντάρει σε αυτή τη συμφωνία για να ενισχύσει την οικονομία της και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο δίνοντας παράλληλα μια διέξοδο στη δίψα της νεολαίας για αλλαγή.



O ευφυέστατος ηγέτης του Ιράν που στηρίζει με στρατιωτικά μέσα τη Συρία

«Η κυβέρνηση του Ροχανί όπως και η Ρωσία, στηρίζουν με στρατιωτικά μέσα τη Συρία ενώ είναι το «κόκκινο πανί» για τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν προκαλούν έντονο εκνευρισμό στον ηγέτη της Συρίας,Μπασάρ αλ Άσαντ, ένθερμο υποστηρικτή του Ροχανί, δημιουργώντας μπολεμική ατμόσφαιρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Ροχανί γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια οικογένεια αγροτών και υφαντών, στην επαρχία Σορκέχ. Ο πατέρας του είχε κατάστημα μπαχαρικών και ερχόταν σε επαφή με κληρικούς της πόλης Κομ – κέντρο των ισλαμικών σπουδών και της εξουσίας των σιιτών ιερωμένων.Ήταν ένα ήρεμο ήρεμο παιδί και καλός μαθητής, που του άρεσε να διαβάζει το Κοράνι και να συμμετέχει σε αθλήματα.Στην πόλη Κομ, ο Ροχανί έγινε κληρικός, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με ανθρώπους που τον στήριξαν τόσο στη ζωή όσο και στη καριέρα του. Ευφιέστατος, εξασφάλισε ταχύτατη ανέλιξη στην κορυφή της κρατικής ιεραρχίας.Διετέλεσε διοικητής της εθνικής αεράμυνας κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράκ- 1980-1986, και έγινε αντιπρόεδρος της Βουλής, λαμβάνοντας μέρος στις μυστικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη πολύκροτη υπόθεση «Ιράν - Κόντρας». Η Τεχεράνη αγόρασε κρυφά αμερικανικά όπλα και η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον διοχέτευσε τα έσοδα στους αντικαθεστωτικούς της Νικαράγουας που μάχονταν την αριστερή κυβέρνηση των Σαντινίστας.

Το 1989 ο Ροχανί αναδείχθηκε γραμματέας του ανωτάτου εθνικού συμβουλίου ασφαλείας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με δύο μεταπτυχιακά κι ένα διδακτορικό, στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Έχει τη φήμη του ψύχραιμου ηγέτη ακόμη και στις πιο δύσκολες πολιτικές κρίσεις. Γενικά είναι ένα σεβαστό πρόσωπο για τους Βρετανούς και Αμερικανούς διπλωμάτες. Πολλές φορές του έχουν πλέξει το εγκώμιο για την αποτελεσματικότητα και τον ρεαλισμό του εγκωμιάζοντας την αποτελεσματικότητα και τον ρεαλισμό του.

Έχει ασκήσει πολλές φορές σκληρή κριτική στον προκάτοχό του, Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ και την ομάδα του για τα εσωτερικά και για τα εξωτερικά θέματα. Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα Bild σχολιάζει πως, το καθεστώς Ροχανί έχει βάλει στο "μάτι" τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter τα οποία εξακολουθούν να λογοκρίνονται στο Ιράν.Η κυβέρνηση της Τεχεράνης μπορεί να μπλοκάρει με ειδικό λογισμικό τους λογαριασμούς τω χρηστών, για το λόγο οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την κρυπτογραφημένη εφαρμογή Telegram.