26 Ιανουαρίου 2018

Ο Τραμπ ζήτησε από το μουσείο Γκούγκενχαϊμ πίνακα του Βαν Γκογκ και αυτοί του έστειλαν μια... χρυσή τουαλέτα

Μια έκπληξη περίμενε τον Ντόναλντ Τραμπ όταν ζήτησε από το μουσείο Γκούγκενχαϊμ να του δανείσει έναν πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Οι υπεύθυνοι του μουσείου όχι μόνο του απάντησαν αρνητικά αλλά στη συνέχεια του πρότειναν να του στείλουν μια χρυσή τουαλέτα.


Συγκεκριμένα ο Λευκός Οίκος ζήτησε τον πίνακα Τοπιό με Χιόνι του 1888, έναν πίνακα που απεικονίζει έναν άνδρα και ένα σκυλί να περπατάνε σε ένα χωράφι.

Η επικεφαλής έφορος του Γκούγκενχαϊμ, Νάνσι Σπέκτορ όμως απάντησε ότι αυτό που θα μπορούσε να δανείσει στον Λευκό Οίκο είναι ένα έργο τέχνης του Μαουρίτσιο Κατελάν με τίτλο Αμέρικα. Πρόκειται για μια χρυσή τουαλέτα που παρουσιάστηκε στο μουσείο τον Σεπτέμβριο του 2016. Η εν λόγω τουαλέτα μάλιστα ήταν πλήρως λειτουργική και έχει χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες πολιτών.

Σύμφωνα με τη Washington Post η Σπέκτορ έστειλε το ηλεκτρονικό μήνυμά της τον περασμένο Σεπτέμβριο γράφοντας ότι η Αμέρικα ήταν διαθέσιμη «αν ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία θα ήθελαν να την τοποθετήσουν στον Λευκό Οίκο».

Η Σπέκτορ μάλιστα έγραψε ότι το εν λόγω έργο τέχνης θα μπορούσε να δανειστεί στον Λευκό Οίκο για μεγάλο χρονικό διάστημα προσθέτοντας ότι «είναι εξαιρετικά πολύτιμο και ευαίσθητο αλλά θα μπορούσαμε να δώσουμε τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης για την εγκατάσταση και τη συντήρησή του».