30 Ιανουαρίου 2018

Μίζες για το οπλικό σύστημα «ηλεκτρονικός πόλεμος» -Απαλλαγή Λιακουνάκου ζητά ο εισαγγελέας

Με το επιχείρημα ότι δεν προέκυψε ζημιά σε βάρος του δημοσίου από την υπογραφή της σύμβασης και την προμήθεια του οπλικού συστήματος με την ονομασία «ηλεκτρονικός πόλεμος» ο εισαγγελέας της έδρας του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων ζήτησε την απαλλαγή όλων κατηγορουμένων, ανάμεσά τους και του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαγούν και οι 17 κατηγορούμενοι στην υπόθεση από την κατηγορία της απιστίας, τονίζοντας πως από τη σύμβαση για την προμήθεια του επίμαχου πολεμικού υλικού δεν προέκυψε απιστία σε βάρος του δημοσίου και πως  οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά από βούλευμα του συμβουλίου εφετών με εμπλεκόμενη την εταιρία Sonak του Θωμά Λιακουνάκου η οποία θα προμήθευε τον στρατό ξηράς με 11 συστήματα ακρόασης με την επωνυμία ESTIA και δεκαοκτώ παρεμβολείς με την επωνυμία ERIS.

Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών ο Θωμά Λιακουνάκος μαζί με ακόμη ένα πρόσωπο κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία, ενώ για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία παραπέμφθηκαν και  πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών.

Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια σε απιστία είναι ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, και τότε στελέχη του ΥΠΕΘΑ.

Από στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει ότι στην εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, ενώ το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται  ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος είχε προφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2015 κατηγορούμενος ότι έδινε μίζες για να εξασφαλίζει εξοπλιστικά προγράμματα αξίας  εκατομμυρίων ευρώ.

Αποφυλακίστηκε λίγους μήνες αργότερα φορώντας βραχιολάκι, αρνούμενος τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.