18 Ιανουαρίου 2018

Σύσκεψη Μητσοτάκη με βουλευτές της Μακεδονίας για τα συλλαλητήρια

Όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα δώσει το ελεύθερο στα στελέχη να αποφασίσουν οι ίδιοι για το εάν θα συμμετέχουν ή όχι στα συλλαλητήρια.

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιέται με βουλευτές της Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας για να συζητήσουν το Σκοπιανό και τη στάση του κόμματος στα συλλαλητήρια. Το πρώτο πραγματοποιείται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα οι βουλευτές της Μακεδονίας έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετέχουν. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επικαλεστεί τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συλλαλητήρια (δεν γίνεται στο πεζοδρόμιο, είχε πει, για την ακρίβεια, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας).

Την ίδια στιγμή αναγνωρίζει όμως τις ευαισθησίες των βουλευτών και των Μακεδόνων αλλά και των υπολοίπων Ελλήνων που αντιδρούν στην παραχάραξη της ιστορίας και στον αλυτρωτισμό. Με βάση το κλίμα που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αλλά και στην κοινωνία -το 70% των πολιτών δεν δέχεται τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το ελεύθερο στα στελέχη να κάνουν ό,τι επιθυμούν, δηλαδή να συμμετέχουν ή όχι στα συλλαλητήρια.
«Κόκκινες γραμμές»
Οι προτεραιότητες που θέτει η ΝΔ για την εξεύρεση μίας αποδεκτής λύσης είναι: *Πρώτον, το σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί να ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Δηλαδή, εντός και εκτός του γειτονικού κράτους, στις διμερείς αλλά και στις πολυμερείς σχέσεις του. *Δεύτερον, η ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει δημόσια, ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε ισχυρισμό, έργο ή δράση αλυτρωτικού χαρακτήρα. Να αποκηρύξει όλες τις αλυτρωτικές αναφορές που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της ιστορίας μας. *Και τρίτον, να υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία σε μια ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία.

«Κάθε ενδεχόμενο να τεμαχιστεί η συμφωνία και να μείνουν προς διαπραγμάτευση κάποιοι από τους όρους για μεταγενέστερο χρόνο δεν θα γίνει δεκτό από τη ΝΔ» ξεκαθαρίζουν πηγές της Πειραιώς. «Γι' αυτό άλλωστε η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το Βουκουρέστι είναι το ελάχιστο που οφείλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της χώρας».

«Δεν τους εμπιστεύομαι»
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Τσίπρα ούτε στα εθνικά θέματα. Ο ένας λόγος είναι ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος που «άλλα λέει το πρωί, άλλα το απόγευμα και άλλα το βράδυ» όπως είπε. «Οι ανεύθυνες και διαρκώς μεταβαλλόμενες απόψεις του κ. Καμμένου εμφανώς αποβλέπουν σε μικροκομματικά οφέλη, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει το καταρρέον κόμμα του» τονίζουν κομματικές πηγές.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν ότι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Κώστας Γαβρόγλου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας έχουν υπογράψει το 2008 κείμενο όπου τόνιζαν ότι «δεν υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία». Δηλαδή να ονομαστεί Μακεδονία σκέτο. Την ίδια εποχή η κυβέρνηση Καραμανλή έδινε μάχη απέναντι στο πολεμικό αλυτρωτικό κλίμα που καλλιεργούσε ο Γκρουέφσκι.

Το παράδοξο, δε, είναι ότι ακόμη και σήμερα που η υποτιθέμενη γραμμή της κυβέρνησης είναι το Βουκουρέστι, κανείς εκ των προαναφερθέντων υπουργών δεν έχει -δημοσίως τουλάχιστον- αναθεωρήσει την άποψη που εξέφρασε τότε με τη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επί της ουσίας εκχωρούσε στα Σκόπια τη δυνατότητα να αυτοπροσδιοριστούν ως «Μακεδονία» άνευ οποιουδήποτε άλλου προσδιορισμού, όπως τονίζουν κομματικές πηγές.

Υπογραμμίζουν επιπλέον ότι την ίδια ακριβώς θέση διατύπωσε μόλις πρόσφατα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, λέγοντας ότι «υπάρχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των λαών που οφείλουμε να σεβόμαστε».

Δεν είναι όμως μόνον αυτές οι απόψεις που προκαλούν πλήρη σύγχυση για το πώς εντέλει διαπραγματεύεται σήμερα η κυβέρνηση και με ποιους στόχους. Σε συνέντευξή του προ έτους, σε εφημερίδα της Μπρατισλάβα, ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης αποκάλεσε συνειδητά την ΠΓΔΜ «Μακεδονία», ενώ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έκανε την εξής δήλωση σε site της γειτονικής χώρας: «Σας αποκαλώ Μακεδονία, όπως ο υπόλοιπος κόσμος».

Χριστίνα Κοραή
parapolitika.gr