17 Ιανουαρίου 2018

Σκόπιανός διαπραγματευτής: Οι προτάσεις Νίμιτς απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση -Καμιά χώρα δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει όνομα σε άλλη

Ο Μάθιου Νίμιτς μπορεί να εξέφρασε αισιοδοξία, έπειτα από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, αλλά η πλευρά των Σκοπίων δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την άποψη.


Χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, ο οποίος τόνισε ότι οι προτάσεις που παρουσίασε την Τετάρτη ο διαμεσολαβητής «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας», τόνισε ο Βάσκο Ναουμόφσκι.

«Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» πρόσθεσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Sitel», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Ναουμόφσκι είναι πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσινγκτον και τον είχε χρίσει επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ονομασία η προηγούμενη κυβέρνηση, του Νίκολα Γκρουέφσκι