25 Ιανουαρίου 2018

Έλυσαν το γρίφο της μούμιας της Ελβετίας: Είναι «προγιαγιά» του Μπόρις Τζόνσον!

Το λείψανο ανακαλύφθηκε το 1975 κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία Barfüsser - Ο υδράργυρος που είχε λάβει ως θεραπεία για σύφιλη διατήρησε το σώμα της
Ένα μυστήριο δεκαετιών φαινεται ότι έλυσαν τελικά επιστήμονες στην Βασιλεία της Ελβετίας , καθώς εξακρίβωσαν την ταυτότητα μίας μουμιοποιημένης γυναίκας.

Όπως αναφέρει το BBC, η έρευνά τους έκρυβε μία έκπληξη: Η γυναίκα είναι προγιαγιά (αρκετές γενιές πίσω) του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. Το λείψανο ανακαλύφθηκε το 1975 κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία Barfüsser της Βασιλείας. Είχε ταφεί ακριβώς μπροστά από τον βωμό, καλοδιατηρημένη ενώ φορούσε καλής ποιότητας ρούχα.

Αυτό προφανώς ήταν το σώμα μιας εύπορης γυναίκας της Βασιλείας. Ωστόσο ποια ήταν αυτή ακριβώς και πότε είχε πεθάνει;

Δηλητηρίαση από υδράργυρο
Δεν υπήρχε ταυτότητα που να δείχνει την ταυτότητά της, ωστόσο οι πρώτες εξετάσεις από το ξύλινο φέρετρό της υποδείκνύουν ότι χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Ένα άλλο στοιχείο είναι πως το σώμα της ήταν γεμάτο υδράργυρο, η οποία ήταν τυπική θεραπεία για τη σύφιλη από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα.


Η υψηλής τοξικότητας θεραπείας με υδράργυρο μπορούσε πολύ συχνότερα να οδηγήσει στο θάνατο παρά στη θεραπεία και για αυτίο το λόγο το σώμα της διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση

Η Βασιλεία τον 16ο και τον 17ο αιώνα ήταν μία πλούσια εμπορική πόλη. Το λιμάνι της στο Ρήνο ήταν κομβικό για την μεταφορά αγαθών σε όλη την Ευρώπη και παραμένει έως σήμερα. Ντόπιοι ιστορικοί γνώριζαν ότι μέλη πλούσιων οικογενεικών της Βασιλείας είχαν ταφεί εντός, αλλά και γύρω από την εκκλησία Barfüsser,

Κάποιοι είχαν καταγραφεί στα αρχεία, ενώ άλλοι είχαν ταφόπλακες. Όχι όμως αυτή η μούμια. Μόλις το 2017 έγινε φανερό, στα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αρχεία, πως η μούμια είχε αποκαλυφθεί άλλη μία φορά στο παρελθόν, το 1843.

Τα αρχεία αυτά οδήγησαν τους ιστορικούς να υποψιαστούν πως η μούμια ήταν μέλος μιας νγωστής οικογένειας της Βασιλείας, των Bischoff.

Οι εξετάσεις DNA

Με τη χρήση μεθόδων χρονολόγησης οι επιστήμονες κατάφεραν να πάρουν γενετικό υλικό από το μεγάλο δάχτυλο της μούμιας. Αυτό συγκρίθηκε από επιστήμονες που εργάζονταν ανεξάρτητα, λαμβάνοντας DNA από ζώντες απογόνους της οικογένειας Bischoff. Τα αποτελέσματα ήταν σαφέσετατα, υποδεκικνύοντας ότι κατά 99,8% ότι οι απόγονοι και οι μούμια ήταν από την ίδια οικογένεια.


Σήμερα οι επιστήμονες και οι ιστορικοί είναι βέβαιοι: η μούμια ήταν η Anna Catharina Bischoff, η οποία γεννήθηκε στη Βασιλεία το 1719 και πέθανε εκεί το 1787.

Μόλις ταυτοποιήθηκε, οι γενεαλόγοι κατάφεραν – με τη βοήθεια των αρχείων των γεννήσεων, γάμων και θανάτων, που έχουν κρατηθεί για τις πλουσιότερες τάξεις, να εντοπίσουν κάποιους από τους απογόνους της.

Η Καταρίνα είχε πετά παιδιά. Μόνο τα δύο κατάφεραν να επιζήσουν στην παιδική τους ηλικία, Αλλά μία κόρη, η Άννα, παντρεύτηκε τον Κρίστιαν Χούμπερτ Μπάρον Πφέφελ βον Κριγκελστάιν. Πέντε γενιές των βον Πφέφελ αργότερα, και βρίσκουμε την Μαρί Λουίζ βον Πφέφελ που παντρεύτηκε τον Στάνλεϊ Φρεντ Γουίλιαμς.

Η κόρη τους Υβόν παντρεύτηκε τον Οσμάν Γουίλφρεντ Τζόνσον Κεμάλ και ο γιος τους, Στάνλει Τζόνσον είναι ο πατέρας του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει ακόμη σχολιάσει την ανακάλυψη του χαμένου προγόνου
Ποια ήταν ή Anna Catharina Bischoff
Είχε παντρευτεί έναν ιερέα και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Στρασβούργο. Εκεί πιστεύεται ότι μπορεί να προσβλήθηκε από σύφιλη, καθώς φρόντιζε ασθενείς με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πώς θα μπορούσε να μοιάζει η Anna Catharina Bischoff με τη βοήθεια της τεχνολογίας


Μετά το θάνατο του συζύγου της επέστρεψε στην πατρίδα της, τη Βασιλεία, και άρχισε τη θεραπεία με υδράργυρο, ελπίζοντας να γίνει καλά. Ωστόσο, αυτό δεν είχε αποτέλεσμα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η Άννα Καταρίνα πιθανότατα πέθανε από δηλητηρίαση από υδράργυρο.

Αλλά ο υδράργυρος διατήρησε επίσης το σώμα της, επιτρέποντας στους σημερινούς ερευνητές να ανακαλύψουν ακριβώς ποια ήταν και ποιοι ήταν οι απόγονοί της.