02 Ιανουαρίου 2018

Ένωση Κριτικών: Περιμένουμε τον Σμαραγδή να πραγματοποιήσει τις απειλές του

Μετά τις δηλώσεις του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή πως θα κινηθεί δικαστικά εναντίον κριτικών που σχολίασαν αρνητικά την τελευταία ταινία του «Καζαντζάκης», η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απαντά, με σημερινή ανακοίνωσή της, πως περιμένει από τον σκηνοθέτη να κάνει πράξη τις απειλές και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.


«Ήταν συντονισμένο όλο αυτό να με ‘χτυπήσουν’ και μέσα σε αυτό προστέθηκαν και πράγματα προσωπικά, δηλαδή προσωπικές αισθητικές, που εγώ δεν τις ακολουθώ (...) Αυτοί οι κριτικοί καθοδηγούνται από ένα σύστημα. Θα πάω στη Δικαιοσύνη γιατί δεν επιτρέπεται άνθρωποι που με κάποιο τρόπο έχουν σχέση με το δημόσιο χρήμα να στρέφονται ενάντια στο πολιτιστικά προϊόντα της χώρας», σχολίαζε λίγες ημέρες νωρίτερα ο σκηνοθέτης.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου αναφέρει πως, αν και δεν προσυπογράφει καμία προσωπική άποψη για τον «Καζαντζάκη», υπερασπίζεται την ελεύθερη και δημόσια κυκλοφορία όλων των κριτικών - αλλά και των προσωπικών απόψεων - καθώς πρόκειται για το «αυτονόητο».

«Αντιθέτως μοιάζει τουλάχιστον περίεργο ο κ. Γιάννης Σμαραγδής να ενοχλείται αναδρομικά και να απειλεί μερίδα κριτικών, ένα μήνα μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα», συνεχίζει η ΠΕΚΚ.

«Μην προεξοφλώντας τις αληθινές του επιδιώξεις, αναμένουμε να κάνει πράξη τις απειλές και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ίσως έτσι μεταπηδήσει η υπόθεση από την οθόνη της φαιδρότητας σ΄ εκείνη της υπευθυνότητας. Τότε ίσως επανέλθουμε στην περίπτωσή του» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ένωση.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/culture/article/363590/enosi-kritikon-pperimenoume-ton-smaragdi-na-pragmatopoiisei-tis-apeiles-tou