25 Ιανουαρίου 2018

Με τη σφραγίδα «διαπραγμάτευσης» Τσίπρα: Δίνουμε τη «Μακεδονία» και παίρνουμε μια ταμπέλα και δύο δρόμους…

Πραγματοποιήθηκε τελικά εχθές η συνάντηση διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.


Υπό το βάρος των εσωτερικών αντιδράσεων για τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό, ο Αλέξης Τσίπρας προέταξε στις συνομιλίες που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του τα θέματα του αλυτρωτισμού ως πρώτο στάδιο για μία λύση στο πρόβλημα και μετά το ονοματολογικό.

Σε κάθε περίπτωση η βάση για μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι η σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις, ενώ ο κ. Ζάεφ υποσχέθηκε ότι ως κίνηση καλής θέλησης η κυβέρνησή του θα αλλάξει το… όνομα στο αεροδρόμιο της χώρας του (λέγεται «Μέγας Αλέξανδρος») και σε… οδούς, ώστε να πείσει ότι δεν υπάρχουν αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας.

Τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις των δύο ανδρών πάντως δεν έγινε κουβέντα για αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων, το οποίο περιέχει αλυτρωτικά άρθρα. Μένει να φανεί ωστόσο πόσα περιθώρια έχει στην πραγματικότητα ο κ. Ζάεφ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας του για πρωτοβουλίες αυτού του είδους: το Σάββατο έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στη γειτονική χώρα, ώστε να φανεί εάν είναι δυνατή μία ευρεία εθνική συναίνεση σε μία λύση για το όνομα.

Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις παίρνουν νέα ώθηση: Επιβεβαιώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, αντίο των δύο πρέσβεων, που ήταν μέχρι τώρα.

Η συνάντηση και τα όσα ειπώθηκαν ή δηλώθηκαν έδωσαν ουσιαστικά το πράσινο φως για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα έλθει σε Αθήνα και Σκόπια στις 30 και 31 Ιανουαρίου για να διερευνήσει τα επόμενα βήμα.

Από τις δηλώσεις των πρωθυπουργών, που έγινε μετά από συνομιλία περίπου δύο ωρών, φάνηκε ότι υπάρχει διάθεση να ενταθεί η διαδικασία για την επίτευξη μίας συμφωνίας, υπό την πίεση της ανάγκης της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών πλήρως.

Στην Αθήνα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε στην αντιπολίτευση η συνάντηση στο Νταβός.

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση το εθνικό συμφέρον, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι από τους δύο άντρες δεν έγινε καμία αναφορά για την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Η επίλυση του προβλήματος μεταξύ της Ελλάδος και της πΓΔΜ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας προκειμένου να αλλάξει το όνομα της και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές θέσεις.

Για αυτή την κρίσιμη παράμετρο ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Ζάεφ έκαναν την παραμικρή αναφορά.

Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση το εθνικό συμφέρον».

Η Φώφη Γεννηματά, από την πλευρά της, έκανε λόγο για «εν κρυπτώ διπλωματία», ενώ άφησε αιχμές και κατά της Νέας Δημοκρατίας. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τους καταλόγισε «παιχνίδια διχασμού».

Αναλυτικά:

«Η εν κρυπτώ διπλωματία συνεχίζεται. Ο κ. Τσίπρας οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση στο πρόβλημα.

Από την άλλη μεριά, η σημερινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να διχάζουν τον Ελληνικό λαό παίζοντας στην πλάτη του παιχνίδια με τα εθνικά θέματα».