Σε άλλη περίπτωση, η ψήφιση για ένα Πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» χωρίς απώλειες αλλά με ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, μετά την ένταξη της ανεξάρτητης πρώην βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων, Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, θα συνοδευόταν από κυβερνητικές θριαμβολογίες και κλίμα αισιοδοξίας.
Η χθεσινή ψήφιση όμως του πολυνομοσχεδίου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επιβεβαιώνει το παραφρασμένο «ευημερούν οι (κοινοβουλευτικοί) αριθμοί, αλλά υποφέρει η κυβέρνηση».
Ο -υποτονικός- Αλέξης Τσίπρας χθες δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη φράση «καθαρή έξοδος» επιβεβαιώνοντας αφενός τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί επιχείρησης παραπλάνησης της κοινής γνώμης για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, αφετέρου τα περί δυσαρέσκειας των θεσμών και των αγορών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία «καθαρή έξοδος».
Ο κ. Τσίπρας δεν είπε λέξη για το Σκοπιανό, παρά το γεγονός πως όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις τρέχουν με γοργούς ρυθμούς τόσο εκτός Ελλάδας όσο και εντός της κυβέρνησής του. Δεν είπε λέξη ακόμα και όταν προκλήθηκε επανειλημμένως από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που είναι αλήθεια ότι δεν το συνηθίζει.
Ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να κρύψει την ενόχλησή του για το πλήγμα που δέχεται εξ αριστερών του από την αύξηση της πίεσης που ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ. Τα μισόλογα που επιχείρησε να ψελλίσει επιχειρώντας να απαντήσει στον Περισσό χωρίς να ενοχλήσει τους οπαδούς του ΚΚΕ γύρισαν μπούμερανγκ και προκάλεσαν σκληρότατη επίθεση του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα από το βήμα της Βουλής και μία διαδήλωση του ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή με συμμετοχή που χρόνια είχε να εμφανιστεί, παρά το ότι δεν υπήρχαν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Χθες στη Βουλή, σε μία ημέρα που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενισχύθηκε κατά μία ψήφο, κυριάρχησε κλίμα πολιτικής απομόνωσης για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά.
Η υπόθεση του Κώστα Ζουράρι αποδείχθηκε ότι προκάλεσε και προκαλεί μεγάλη και ταχεία φθορά στην κυβέρνηση. Ανάγκασε τον Πάνο Καμμένο, υπουργό Εθνικής Αμυνας και συγκυβερνήτη του κ. Τσίπρα, να μην πάρει το λόγο σε ψήφιση κρίσιμου για την ολοκλήρωση αξιολόγησης νομοσχεδίου, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015. «Ο Καμμένος κρύβεται», έλεγε από χθες το μεσημέρι η αντιπολίτευση, χωρίς να λάβει απάντηση από την κυβέρνηση.
Με συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις ο κ. Ζουράρις διέψευσε τόσο τον κ. Καμμένο και την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός του όσο και το Μαξίμου, που άφηναν να διαρρεύσει ότι η παραίτησή του ζητήθηκε. Μύλος επικρατεί και σε ό,τι αφορά το αν ο κ. Ζουράρις παραμένει ή όχι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ., καθώς χθες μετά την καιροσκοπική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση που δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ζουράρι για την ψήφο του στο πολυνομοσχέδιο, πηγές των ΑΝ.ΕΛ. άφηναν να διαρρεύσει ότι δεν είναι βέβαιο πως ο κ. Ζουράρις θα διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ., είναι συνεργαζόμενος κ.λπ. «Δεν ξέρω», απαντούσε πάντως ο κ. Ζουράρις στα κανάλια όταν τον ρωτούσαν αν παραμένει βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ.
Ανασχηματισμός
Σε αυτό το κλίμα, όπου από πολλές πλευρές συζητείται ότι η μέχρι τώρα συμπαγής συνεργασία Τσίπρα – Καμμένου αποκτά προβλήματα, ο ανασχηματισμός μετατρέπεται για τον πρωθυπουργό από προωθητικό βήμα σε λύση ανάγκης.
Ενώ το βράδυ της Κυριακής κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει την απόφασή του για τον κ. Ζουράρι μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, χθες κάτι τέτοιο δεν έγινε. Την ίδια στιγμή, κυκλοφορούσαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για υπουργοποίηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Θανάση Παπαχριστόπουλου ως αντικαταστάτη του κ. Ζουράρι και την ίδια στιγμή σενάρια για διενέργεια ανασχηματισμού κατά το διάστημα από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή τη φάση, ο κ. Τσίπρας δεν δείχνει ισχυρός να πραγματοποιήσει ευρείες αλλαγές και όλα δείχνουν πως θα περιοριστεί σε μικρές διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.
Γιάννης Καμπουράκης
jkampourakis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου