03 Ιανουαρίου 2018

Πρώην υπ. Εμπορίου Βρετανίας: Ο Τζόνσον είναι ο γελοίος υπουργός Εξωτερικών μας

Σφοδρή επίθεση κατά της αρμόδιας ομάδας για θέματα Brexit της Τερέζα Μέι , χαρακτηρίζοντάς την «ανίδεη για τα θέματα της οικονομίας», και «γελοία», εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εμπορίου Λόρδος Ο'Νιλ .


Ο πρώην υπουργός Εμπορίου κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι καθυστερεί στις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα. Ο ΛόρδοςΟ` Νιλ, ο οποίος είχε προωθήσει ισχυρότερους εμπορικούς δεσμούς με το Πεκίνο, ενώ υπηρέτησε στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Τζορτζ Οσμπορν , απέρριψε τη στρατηγική της Τερέζα Μέι και χαρακτήρισε τον ΜπόριςΤζόνσον «γελοίο υπουργό Εξωτερικών μας».

Ο Ο` Νιλ ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο Υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ και ο κ.Τζόνσον χάνουν χρόνο κάνοντας ταξίδια στη Νέα Ζηλανδία για να μιλήσουν για τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit αντί να επικεντρωθούν στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Αναφερόμενος στον Μπόρις Τζόνσον και σε άλλους υπουργούς που είναι υπέρμαχοι του Brexit, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, πρόσθεσε: «Είναι διανοούμενοι, έξυπνοι άνθρωποι, αλλά δεν έχουν καμιά ιδέα για την παγκόσμια οικονομία, είναι ανίδεοι, δυστυχώς».

Ο Λόρδος O'Νιλ είναι ιδιαίτερα επικριτικός για το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νέα Ζηλανδία, εκτιμώντας ότι θα προσφέρει μόνο μια ελάχιστη ώθηση στο εμπόριο. Βασικός στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση επικερδών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα μετά το Brexit, οι οποίες μπορούν να υπογραφούν μόνο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.