25 Ιανουαρίου 2018

«Σύγκρουση» Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για το Σκοπιανό

Το ΕΛΚ στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες τον Αλέξη Τσίπρα, παρόλο που δεν είναι μέλος τους

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετατέθηκε η μέχρι πρότινος εσωτερική ελληνική πολιτική διαμάχη αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την ονομασία της γείτονος χώρας.


Οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στους κόλπους του οποίου βρίσκονται πολιτικοί από την δεξιά και κεντροδεξιά από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε και η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που συγκεντρώνει τις κεντροαριστερές δυνάμεις, έλαβαν επίσημη θέση για το «Σκοπιανό» με τους μεν να κατηγορούν τους δε.

Παρόλο που ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εις εκ των παλαιότερων ευρωβουλευτών, ο Γάλλος Ζοζέφ Ντολ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις ως «παράθυρο ευκαιρίας», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, προερχόμενος μεν από το κόμμα των Βαβαρών Χριστιανοκοινωνιστών, αλλά στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε  την απόλυτη στήριξή του στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκατέρωθεν κατηγορίες έναν περίπου χρόνο πριν τις Ευρωεκλογές του 2019

Ο κ. Βέμπερ δεν πήρε απλώς θέση στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά περιέγραψε και τις εσωτερικές αντιφάσεις στην συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ, υπογραμμίζοντας ότι το ΕΛΚ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη ΝΔ «το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδος και στον Κυριάκο Μητσοτάκη», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και να βάλει τάξη στον  κυβερνητικό του συνασπισμό. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ: «Ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις

Απάντηση στον κ. Βέμπερ έδωσε η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και  Δημοκρατών του κυρίου Τζιάνι Πιτέλα, καθώς παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην εν λόγω πολιτική ομάδα αλλά στην ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, εντούτοις ο κ. Τσίπρας συμμετέχει σε κάθε συνεδρίαση των Σοσιαλδημοκρατών τα τελευταία χρόνια, έστω και ως απλός «παρατηρητής».

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες κατηγόρησαν την στάση του  Κυριάκου Μητσοτάκη και του  Μάνφρεντ Βέμπερ, χαρακτηρίζοντάς την ως ανεύθυνη, καθώς εργάζονται για την διαίρεση της Ευρώπης και όχι για την πρόοδο και τη συμφιλίωση».

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στηρίζοντας απόλυτα τον Αλέξη Τσίπρα, κάλεσαν την Ελλάδα και την πΓΔΜ να βρουν μια βιώσιμη λύση και να μην χάσουν το ραντεβού με την ιστορία».

Βασίλης Δαλιάνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ