30 Ιανουαρίου 2018

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Νίμιτς: «Λύση-πακέτο για Σκοπιανό, όχι σαλαμοποίηση»

Το ξεκάθαρο μήνυμα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που βρίσκεται σήμερα Τρίτη στην Αθήνα, ότι δηλαδή προϋπόθεση για μια συμφωνία στο σκοπιανό είναι να υπάρξει λύση – πακέτο που θα περιλαμβάνει όλα τα καυτά θέματα (όνομα, Σύνταγμα, ταυτότητα, αλυτρωτισμός) θα μεταφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, στη συνάντηση που θα έχει με τον διαμεσολαβητή στις 10.30 το πρωί.

Επίσης, γίνεται ξεκάθαρο από την Πειραιώς, ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αποδεχθεί «κατακερματισμό» των θεμάτων διότι εκτιμά ότι θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση έτσι όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς τα Σκόπια την ίδια στιγμή να προχωρούν επίσης σε μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας.

Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η αλλαγή του Συντάγματος αποτελεί απαράβατο όρο για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν το έθεσε δημόσια εκτιμάται ότι εξασθένησε την εθνική γραμμή.

«Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναμένεται να εκφράσει στον κ.Νίμιτς τις ενστάσεις της ΝΔ αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε αποκαλώντας «Μακεδόνες» τους γείτονες και λέγοντας τους ότι εργάζεται για την προστασία της ταυτότητας τους.

Θα του θέσει παράλληλα το θέμα της διαφωνίας των δυο κυβερνητικών εταίρων ως προς το μακεδονικό το οποίο θεωρεί μείζον η ΝΔ.

Χωρίς ενιαία κυβερνητική πρόταση δεν πρόκειται η ίδια να πάρει θέση η να επιδείξει την οποιαδήποτε συναίνεση. «Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε ο Κυρ.Μητσοτάκης.

«Αφορά την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία μας, εν τέλει την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει πριν από λίγες μέρες. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.»