02 Ιανουαρίου 2018

ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΤΑΜΙΣΙΕΣ ΠΟ@ΤΑΝΕΣ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΚΑΙ... Δανέλλης: Θα ψηφίσω υπέρ του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

«Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική» καθώς, όπως ανέφερε, υπήρχαν κατά το Βυζάντιο και σλαβικές περιοχές της ΜακεδονίαςΧωρίς περιστροφή και χωρίς δισταγμό, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης απάντησε «βέβαια», όταν ερωτήθηκε από το ΘΕΜΑ 104,6 για το αν θα ψηφίσει ενδεχόμενη κυβερνητική πρόταση που θα ονομάζει τα Σκόπια, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Είναι μία ευκαιρία, κατά τον κ. Δανέλλη, να λυθεί η διαμάχη, καθώς «επαναπαρουσιάζεται το πακέτο Πινέιρο, που με τόσο άφρονα τρόπο απορρίψαμε το 1992».

Αναφορικά με το θέμα των Σκοπίων και της ονομασίας, ο κ. Δανέλλης σχολίασε: Σε λίγο κλείνουμε 30 χρόνια από τότε που προέκυψε το ζήτημα. Ελάχιστες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει τη FYROM ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Για σχεδόν 30 χρόνια θεωρούμε ότι κινδυνεύει η Μακεδονία από κάποιους Σλαβομακεδόνες οι οποίοι έτσι ήξερα ότι λέγονται κι έτσι διεκδίκησαν αμέσως μετα τη διάλυση της Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Δανέλλης είπε ότι «δημιουργήσαμε ένα θέμα, με μεγάλο κόστος, χωρίς κανένα όφελος εκεί που δεν υπήρχε». Σχολιάζοντας τη νέα γενιά της FYROM, ο βουλευτής του Ποταμιού ανέφερε ότι μεγάλωσαν μέσα σε έναν αλυτρωτισμό ο οποίος τους έλεγε ότι η χώρα τους κινδυνεύει από ένα γείτονα που αμφισβητούσε την ύπαρξη και το δικαίωμά τους να υπάρχουν ως μια ανεξάρτητη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Δανέλλη ο αλυτρωτισμός αυτός, της νέας γενιάς οφείλεται «στη λανθασμένη πολιτική την οποία εμείς ακολουθήσαμε, ενώ ουσιαστικά ήταν ένα κομμάτι της ενδοχώρας μας, οικονομικά».

Στη συνέχεια επικαλούμενος το Λεωνίδα Κύρκο, που είχε ιδρύσει το μέτωπο λογικής, ο κ. Δανέλλης επαναλαμβάνει το ρητό της εποχής, ότι δηλαδή «η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική» καθώς όπως ανέφερε, υπήρχαν κατά το Βυζάντιο και σλαβικές περιοχές της Μακεδονίας.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι με την πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η κυβέρνηση μπορεί να χάσει τη δεδηλωμένη, αφής στιγμής ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα ψηφίσει, ο κ. Δανέλλης τόνισε ότι θα ψηφίσει υπέρ μιας τέτοιας ονομασίας, διότι τα εθνικά θέματα μπαίνουν πάνω από όλα.

Στο ενδεχόμενο εσωτερική σύγκρουσης με τα στελέχη του πατριωτικού κομματιού του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δανέλλης είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή που να βασίζεται στη λογική.