21 Ιανουαρίου 2018

Πανικός στο Μαξίμου από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες που υπήρχαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο για αποτυχία

Τον απόλυτο πανικό έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία, με το αίτημα να είναι να μην συμπεριληφθεί ο όρος Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


Στο Μέγαρο Μαξίμου όλο αυτό το διάστημα είχαν επενδύσει στην αποτυχία του συλλαλητηρίου έτσι ώστε να την εκμεταλλευτούν και να αποφασίσουν μία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», όπως έχει διαφανεί άλλωστε και από τις προτάσεις του ειδικού διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς που διέρρευσαν μέσα στην εβομάδα που πέρασε. Από την πλευρά της κυβέρνησης μάλιστα προσπάθησαν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν το συλλαλητήριο, τον ρόλο του και τη σημασία του, εκπέμποντας μηνύματα ενάντια σε αυτό. Η συμμετοχή του κόσμου όμως, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κομματική σφραγίδα, του διέψευσε πανηγυρικά.

Η λανθασμένη αυτή εκτίμηση που υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται άλλωστε και από τη συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην οποία δηλώνει  ότι «δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος "Μακεδονία" σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών». Είναι ολοφάνερο ότι η παραπάνω απάντηση του Αλέξη Τσίπρα δόθηκε υπό τη λανθασμένη εκτίμηση οτι το σημερινό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης θα αποτύχει, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Οι ισορροπίες γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ πλέον αλλάζουν ριζικά, καθώς η επιτυχία της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί το περασμένο διάστημα και έδειχναν την αντίθεση του κόσμος στην χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Μέσα στις επόμενες μέρες μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρχουν εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και των χειρισμών της κυβέρνησης καθώς δεν είναι μόνο η επιτυχία του σημερινού συλλαλητηρίου αλλά και υπόλοιπα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/panikos-sto-maximou-apo-to-sillalitirio-tis-thessalonikis