01 Ιανουαρίου 2018

Ανασκόπηση ψεύδους Τσίπρα

Γιορτινές μέρες συνηθίζεται η ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε… Μια ανάσκοπηση ψεύδους Τσίπρα θα ήταν χρήσιμη και διαφωτιστική.


Tou Θανάση Κ.

Θα δούμε λοιπόν, την ανασκόπηση ψεύδους και «ψευδαισθήσεων» του ΣΥΡΙΖΑ για το 2017…

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΨΕΥΔΟΥΣ
ΟΠΟΥ ΝΑ ΝΑΙ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
* Μας έλεγαν πέρσι τέτοιον καιρό, ότι θα έκλειναν την δεύτερη αξιολόγηση «όπου να “ναι» – και το κυριότερο – χωρίς νέα μέτρα!

Την έκλεισαν πέντε μήνες αργότερα! Και το κυριότερο – με πολλαπλά νέα μέτρα λιτότητας:

Και για το 2018 (μείωση μισθών στο δημόσιο, κόψιμο ΕΚΑΣ, κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά),
και για το 2019 (περαιτέρω μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών, κατάργηση 18% της «προσωπικής διαφοράς»),
και για το 2020 (μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5,7 χιλιάδες – από 8,6 χιλιάδες σήμερα και από 9,5 χιλιάδες επί Σαμαρά).
Τα νέα μέτρα λιτότητας που ψήφισαν μόνο τη φετινή χρονιά (για την οποία προεξοφλούσαν ότι δεν θα πάρουν κανένα μέτρο!) ξεπερνάνε τα 5 δισεκατομμύρια!

Μαζί με όσα πήραν από τα μέσα του 2015 ξεπερνάνε τα 14,5 δισεκατομμύρια!

Έναντι 1,6 δισεκατομμύριο που ζητούσαν οι δανειστές από την τελευταία κυβέρνηση Σαμαρά για να βγούμε οριστικά από τα Μνημόνια…

Μόνο γι” αυτό θα μπορούσαμε να μιλάμε για «διαπραγματευτική συντριβή». Αλλά ΔΕΝ είναι το μόνο – δυστυχώς…

ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
* Μας έλεγαν ότι με το που θα έκλειναν τη δεύτερη αξιολόγηση θα μπαίναμε στην «ποσοτική χαλάρωση», άρα θα έπεφταν τα spreads (διαφορικά επιτόκια) των ελληνικών ομολόγων…

Έκλεισαν τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά ΔΕΝ μπήκε η Ελλάδα στην «ποσοτική χαλάρωση» ούτε τώρα – ούτε μέχρι σήμερα, ένα χρόνο αργότερα…

Ούτε προβλέπεται να μπει στο ορατό μέλλον. Πολλώ μάλλον που τελειώνει η ποσοτική χαλάρωση…

Αποτέλεσμα: οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν (αφού πέφτουν διεθνώς τα επιτόκια σε πρωτοφανή χαμηλά, εδώ και πολλά χρόνια), αλλά τα spreads των ελληνικών ομολόγων ΔΕΝ υποχώρησαν! Είναι ακόμα εκεί που βρίσκονταν στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά ή και λίγο ψηλότερα (τρία χρόνια αργότερα…).

Τώρα μας λένε πως ΔΕΝ χρειάζεται η ποσοτική χαλάρωση καθόλου…

Όσα δεν φτάνει η αλεπού…

Και να σκεφτεί κανείς, πως αν έμενε η κυβέρνηση Σαμαρά και δεν υπήρχε η καταστροφική διαπραγμάτευση Βαρουφάκη-Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο του 2015, θα είχαμε μπει στην «ποσοτική χαλάρωση» από τον Φεβρουάριο του 2015.

Και τώρα θα δανειζόμασταν άνετα με επιτόκια αντίστοιχα με αυτά της Πορτογαλίας και της Κύπρου…

Αληθινό «Βατερλώ»!

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ
* Μας έλεγαν ότι με το που θα έκλεινε η δεύτερη αξιολόγηση, θα άρχιζε η συζήτηση για την νέα «ανακούφιση χρέους».

Τελικά ούτε κι αυτό έγινε! Και οι δανειστές λένε σήμερα ότι αυτό δεν θα γίνει ούτε μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ούτε μετά το κλείσιμο της τέταρτης. Αλλά με το τέλος της Προγράμματος. Εαν και εφ” όσον κλπ. κλπ.

Πάει κι αυτό…

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ
* Μας έλεγαν, πέρσι τέτοιον καιρό, ότι το 2017 η Ελλάδα θα είχε ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ. Μετά το κατέβασαν κάπως στο 2,1%. Μετά στο 1,8% του ΑΕΠ. Μετά στο 1,6% του ΑΕΠ. Τώρα οι προβλέψεις είναι πως η χρονιά θα κλείσει γύρω στο 1,4% του ΑΕΠ – δηλαδή στο μισό των αρχικών προβλέψεων!

Κι αυτή η επιβράδυνση συμβαίνει εδώ, ενώ η ανάπτυξη για όλες τις υπόλοιπες χώρες ξεπερνά τις προβλέψεις! Η υπόλοιπη Ευρωζώνη πάει καλύτερα – κι εμείς πάμε πολύ χειρότερα…

Ενώ το τελευταίο εξάμηνο του Σαμαρά, η Ελλάδα ήταν πρώτη σε ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και δεύτερη στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά η Ελληνική οικονομία πήγαινε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη και καλύτερα από τις προβλέψεις.

Τώρα υστερεί απελπιστικά και από τους υπόλοιπους ευρωπαίους και από τις προβλέψεις…

Αποτυχία στο τετράγωνο…

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
* Μας έλεγαν ότι ως τον Σεπτέμβριο θα είχαν πληρώσει τα αναδρομικά απ” όλες τις καινούργιες συντάξεις που δεν τις πληρώνουν ή τις πληρώνουν μόνον εν μέρει.

Τέλη Οκτωβρίου σύμφωνα με την Κομμισιόν χρωστάγανε πάνω από 3 δισεκατομμύρια σε ανεξόφλητες καινούργιες συντάξεις.

Στο μεταξύ πλήρωσαν κάποιες αλλά προστέθηκαν κι άλλες. Και κανείς δεν ξέρει το συνολικό ποσό που οφείλουν αναδρομικά.

Στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι επικουρικές βεβαίως, οι οποίες όμως περικόπτονται σε ελάχιστα «φιλοδωρήματα» πλέον…

Να σημειωθεί ότι επί Σαμαρά οι νέες συντάξεις πληρώνονταν ως το 80% τουλάχιστον από το πρώτο δίμηνο της συνταξιοδότησης και τα υπόλοιπα έμπαιναν κανονικά στα «ληξιπρόθεσμα» και εξοφλούνταν μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Οι δε επικουρικές συντάξεις πληρώνονταν τότε στο ακέραιο αμέσως. Κι ήταν περίπου υπερδιπλάσιες από τις τωρινές…

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις συντάξεις οδηγήθηκε σε πλήρη καταστροφή. Το τέλος της οποίας δεν έχουμε δει ακόμα. Γιατί οι νέες περικοπές, έχουν ψηφιστεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα…

ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
* Μας έλεγαν πέρσι τέτοιον καιρό ότι οι ροές λαθρομεταναστών στα νησιά του Αιγαίου «έχουν ομαλοποιηθεί πλέον»…

Και η κατάσταση «έβαινε προς εκτόνωση», λέει…

Ένα χρόνο αργότερα έχουν νέα έξαρση, νέες ροές, και η κατάσταση ποτέ δεν ήταν χειρότερη, ιδιαίτερα στους καταυλισμούς των λαθρομεταναστών στα νησιά μας, όπου υπάρχουν τρισάθλιες συνθήκες, καθημερινές συγκρούσεις και θάνατοι ακόμα…

Η Τουρκία, μετά το αποτυχημένο ταξίδι του Ερντογάν στην Ελλάδα απειλεί να «ανοίξει την κάνουλα» και πάλι, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι απειλούν να μας στείλουν πίσω τους λαθρομετανάστες που τους στείλαμε το 2015.

Τότε που κατά την κυρία Τασία έμπαιναν στην Ελλάδα όταν άνοιξε τα σύνορα ο ΣΥΡΙΖΑ, «λιάζονταν» για λίγο κι ύστερα… εξαφανίζονταν!

Τώρα , λοιπόν, τους «βρήκαν» οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι στις χώρες τους και απειλούν να μας τους επιστρέψουν!

Κόλαση πραγματική…

ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ
* Μας έλεγαν το Μάϊο, όταν ετοιμάζονταν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα λιτότητας για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση (αυτά που διακήρυσσαν ότι… ΔΕΝ πρόκειται να πάρουν, αλλά τελικά τα πήραν!) πως μαζί με τα μέτρα θα ψηφίσουν και θετικά «αντίμετρα» – κυρίως μειώσεις φόρων! Που θα ίσχυαν ταυτόχρονα, λέει, με τα νέα μέτρα λιτότητας. Τώρα τους ειδοποιούν οι δανειστές, πως θετικά αντίμετρα δεν θα υπάρξουν, παρά μόνο μετά το… 2022!

Ως τότε πρόσθετα μέτρα, πρόσθετες περικοπές παντού και πρόσθετη υπέρ-φορολόγηση…

ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
* Μας έλεγαν το καλοκαίρι, ότι βγήκαν στις αγορές! Και πανηγύριζαν που πήραν ελαφρώς μικρότερα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2014, αλλά με σαφώς μεγαλύτερο spread από τότε! Τελικά δεν «βγήκαν» ακριβώς. Ανακύκλωσαν το 5ετές ομόλογο του Σαμαρά, αλλά πήραν λιγότερα χρήματα απ” όσα ζήτησαν, με έξοδο των ξένων επενδυτών και μεγαλύτερη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών! Χωρίς να πάρουν φρέσκο χρήμα. Αντάλλαξαν παλαιότερα ομόλογα με καινούργια.

Η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών ξακολουθεί να βρίσκεται δύο με τρείς βαθμίδες πιο χαμηλά απ” ό,τι ήταν στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά.

Και με το ΔΝΤ να επιμένει τώρα πως το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά ΜΗ βιώσιμο, ενώ το Νοέμβριο του 2014, στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά, το ΔΝΤ διακήρυσσε πως το ελληνικό χρέος είχε μπει πια σταθερά «σε τροχιά βιωσιμότητας»…

Κι εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε… πανωλεθρία!

ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
* Μας λένε σήμερα πως το καλοκαίρι που έρχεται (του 2018) «θα βγει η χώρα οριστικά από τα Μνημόνια»…

Αλλά όλοι οι ξένοι δανειστές τους απαντούν πως «καθαρή έξοδος» δεν θα υπάρξει!

Και πως θα χρειαστούν κι άλλο «οιωνεί μνημόνιο» για το οποίο, άλλωστε, έχουν ήδη υπογράψει πρόσθετα μέτρα λιτότητας επόμενα χρόνια.

Τους λένε ακόμα πως η Ελλάδα θα είναι «υπό αυστηρή επιτήρηση» των δανειστών τουλάχιστον ως το 2022! Δηλαδή σε καθεστώς πολύ πιο ασφυκτικών ελέγχων απ” ό,τι άλλες χώρες που βγήκαν από τα δικά τους μνημόνια.

Το σενάριο περί «καθαρής εξόδου» το διέψευσε και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με τον οποίο… τσακώθηκαν δημόσια και πάλι! Αλλά ο Στουρνάρας δεν είπε τίποτε διαφορετικό απ” ό,τι τους είχε πει νωρίτερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντράγκι, και οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι…

Κι εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ πνίγηκε μέσα σε μια θάλασσα από ψέματα. Τα ψέματά του…

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ
* Μας έλεγαν τέλος, πως δεν θα υπάρξει πλειστηριασμοί και πως οι πρώτες κατοικίες θα συνεχίσουν να προστατεύονται. Όπως προστατεύονταν ως τώρα. Κι ύστερα αποκαλύφθηκε πως οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών άρχισαν ήδη, και μάλιστα για πολύ χαμηλές οφειλές και για πολύ φτωχούς δανειολήπτες…

Σε σημείο που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να φέρει νομοθετική τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη σε βάρος όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς. Την οποία τελικά τροποποίησε ελαφρώς, αλλά την ψήφισε τελικά.

Γιατί άραγε, να χρειαστεί τέτοιο μέτρο «αυτεπάγγελτης δίωξης», αν «προστατεύεται» η πρώτη κατοικία των φτωχών;

Γιατί απλούστατα, ο ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται ξανά…

ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
* Μας έλεγαν ακόμα, «δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε τις νέες επενδύσεις»!Και δεν μπορούν να ξεμπλοκάρουν ούτε αυτές που βρήκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δύο αποκρατικοποιήσεις έκαναν οι ίδιοι – και οι δύο είναι «σκάνδαλα» από μόνες τους. Αυτή του ΟΣΕ για τίμημα πολύ μικρότερο από εκείνο που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Σαμαρά – και χωρίς πρόσθετες επενδύσεις. Και η άλλη του ΟΛΘ, επίσης για τίμημα πολύ χαμηλότερο από εκείνο της κυβέρνησης Σαμαρά, μόνο που η πώληση του ΟΛΘ βρέθηκε στον αέρα και… «χάθηκαν τα ίχνη της», μιας που χρεοκόπησε η Ρώσικη Τράπεζα που είχε δώσει την εγγυητική επιστολή.

Χαμός στο ίσιωμα…

Για να μην αναφερθώ στη ΔΕΗ, που οι λιγνιτικές μονάδες της δεν πουλιούνται πια ούτε «κοψοχρονιά» και η επιχείρηση επιβιώνει από τα λεφτά που πήρε από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, μέχρι να «σωθούν» κι αυτά…

Χάος!

ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ ΟΚ
* Μας έλεγαν τέλος, πως «ο νόμος και η τάξη έχουν αποκατασταθεί πια». Αλλά ψέματα κι εδώ: τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν πως έχουμε επιδείνωση σε όλους τους δείκτες της εγκληματικότητας, μικρής, μεσαίας και οργανωμένης.

Τα ίδια επίσημα στοιχεία δείχνουν πως επί διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου υπήρξε αληθινή κάμψη της εγκληματικότητας σε όλες τις κατηγορίες…

Σήμερα οι κουκουλοφόροι χτυπάνε ατιμώρητα και καθημερινά, τα δικαστήρια, τα πανεπιστήμια, ξένες πρεσβείες, το ίδιο το Πεντάγωνο και γραφεία ΜΜΕ!

Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί όσους… διαμαρτύρονται για τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων:

Τους δικαστικούς, τους πρυτάνεις, τους συμβολαιογράφους…

Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοιο χάος ανομίας, τόσα «άβατα» μέσα στις πόλεις και τέτοια «κάλυψη» των εγκληματιών από τις επίσημες κυβερνητικές αρχές…

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χτυπήσει την ανομία. Είναι ο ίδιος παράγοντας ανομίας και ανωμαλίας.

Ανέφερα μόνο λίγα από τα πολλαπλά ψέματα με τα οποία κανοναρχεί την κοινωνία και ασκεί τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μέσα στα οποία θα πνιγεί ο ίδιος.

Γιατί μπορεί κανείς να κοροϊδεύει λίγους για πολύ, ή πολλούς για λίγο. Αλλά όλους για πάντα ΔΕΝ μπορεί.

Και τα ψέματα γίνονται κάποια στιγμή αληθινό «τσουνάμι» και σαρώνουν ό,τι βρουν μπροστά τους.

Πηγή άρθρου: http://new-deal.gr/anaskopisi-psevdous-tsipra/