11 Ιανουαρίου 2018

ΔΗΛ. ΕΣΕΙΣ ΠΟΙΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ; ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ Ή ΑΥΤΟΝ➤Αναπληρωτής πρωθυπουργός Σκοπίων: Η Αθήνα αποδέχεται ονομασία με τον όρο Μακεδονία

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις επαφές που είχε στην Ελλάδα με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάστηκε σε συνέντευξη του σε σκοπιανικό ΜΜΕ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός -αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις- Μπούγιαρ Οσμάνι.

Μιλώντας σε εκπομπή της τηλεόρασης «24» ο κ.Οσμάνι, δήλωσε πως η Αθήνα αποδέχεται ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, κάνοντας λόγο για προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για αυτές. Ο ίδιος επεσήμανε πως και στον κυβερνητικό συνασπισμό στα Σκόπια, υπάρχει συναίνεση πως ο όρος «Μακεδονία» θα πρέπει να υπάρχει στη νέα σύνθετη ονομασία, χωρίς όμως να προχωρήσει περισσότερο.

«Κάποιες από τις προτάσεις θα πρέπει να είναι επαρκώς ώριμες ώστε να αντέξουν στην πίεση του κοινού. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν θα βοηθήσω τη διαδικασία» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, συμπληρώνοντας: «Προσπαθούμε να βρούμε μια αποδεκτή λύση που δεν θα χτυπήσει ευαίσθητες αξίες των δύο χωρών».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επίλυση του προβλήματος αποτελεί σύνθετη διαδικασία, αλλά θεωρεί πως υπάρχει βούληση από τις δύο κυβερνήσεις ώστε να βρεθεί λύση.

«Προσπαθούμε να αναλύσουμε όλες τις πτυχές του θέματος. Αυτό το ζήτημα έχει έναν ορθολογικό πυρήνα, με πολλές ωστόσο συναισθηματικές προεκτάσεις που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών» επεσήμανε, τονίζοντας πως είναι η κατάλληλη εποχή προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη και να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικό για λόγους ασφαλείας.

Δείτε το δημοσίευμα: