29 Ιανουαρίου 2018

ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ! Τρία τα νέα προς έκδοση ομόλογα

Του Στέλιου Μορφίδη

Με την επόμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές να είναι λίγες ημέρες μακρυά οι επενδυτές συνεχίζουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία προμηνύοντας μία θετική έκβαση και δημιουργώντας θετικές προσδοκίες για υπερκάλυψη των στόχων.

Μάλιστα στον ΟΔΔΗΧ ήδη επεξεργάζονται σχέδια για άλλες δύο εκδόσεις που θα ακολουθήσουν προκειμένου να τεστάρουν τις αγορές. Η μία αφορά τριετές ομόλογο και η άλλη δεκαετές, όπως σημειώνει η Handelsblatt ενώ στο Reuters σήμερα ανώτατη κυβερνητική πηγή παραδέχθηκε πως μετά την έκδοση του 7ετούς «θα ακολουθήσουν δυο ακόμη εκδόσεις έως το τέλος του καλοκαιριού»

Η ίδια πηγή μάλιστα προσδιόριζε την έκδοση του 7ετούς εντός δύο εβδομάδων. Υπενθυμίζεται πως το 7ετές ομόλογο που προετοιμάζει προς έκδοση ο ΟΔΔΗΧ έχει ως στόχο την άντληση τουλάχιστον 3 δισ ευρώ ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το επιτόκιο «θα πρέπει να είναι αισθητά κάτω απ' το 4%».

Σήμερα οι αποδόσεις του δεκαετούς και του πενταετούς ομολόγου αντίστοιχα συνεχίζουν την πορεία αποκλιμάκωσης τους λόγω του ενεργού ενδιαφέροντος επενδυτικών κεφαλαίων. Συγκεκριμένα η δεκαετία κινείται στην περιοχή του 3,65% και η 5ετία πέριξ του 2,7%. Η διετία, στην οποία κατεγράφη ζωηρή είσοδο επενδυτών το προηγούμενο χρονικό διάστημα η απόδοση κινείται στην περιοχή του 1,42%.


Την ίδια ώρα οι συμμετέχοντες στο ΧΑ δεν αφήνουν την αγορά να διορθώσει καθώς πότε η ΔΕΗ, πότε άλλες μετοχές του ftse, αλλά και οι τράπεζες συντηρούν το ανοδικό momentum που έχει διαχυθεί σε όλο το ταμπλό.

Το θετικό κλίμα για νέες εκδόσεις χρεογράφων φάνηκε πάντως ξεκάθαρα την προηγούμενη εβδομάδα με την μεγάλη ζήτηση που είχε το 5ετές καλυμμένο ομόλογο που εξέδωσε η Alpha Bank, το πρώτο από τράπεζα εδώ και δέκα χρόνια, μέσω του οποίου άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Το Βιβλίο Προσφορών υπερκαλύφθηκε σχεδόν πέντε φορές, με το μεγαλύτερο μέρος της, 93%, να καλύπτεται από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Η απόδοση στη λήξη μάλιστα «κλείδωσε» στο 2,75% και το ετήσιο κουπόνι στο 2,5%.

Το κλίμα είναι τόσο ευνοϊκό για την έκδοση που στελέχη ξένης τράπεζας – primary dealer των ελληνικών χρεογράφων, συστήνουν να μην υπάρξουν υπερβολές από τον ΟΔΔΗΧ στην διαμόρφωση των τιμών ώστε να συνεχιστεί ομαλά όλη η διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για το ερχόμενο εξάμηνο ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο ομαλή ολοκλήρωση του πακέτου χρηματοδοτικής υποστήριξης του ESM και επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς Χρηματαγορές.

Ως εκ τούτου θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εντάσεις στο ντιμπέιτ για την επόμενη μέρα της χώρας μετά το πέρας του τρίτου προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αναταράξεις. Κάτι βέβαια για το οποίο υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά με δεδομένες τις θέσεις που έχουν εκφράσει δημοσίως η κυβέρνηση περί μίας «καθαρής εξόδου» και της ΤτΕ υπέρ μίας «προληπτικής πιστωτικής γραμμής».

Σε κάθε περίπτωση και σε ο,τι αφορά τη νέα έκδοση, πηγές της κυβέρνησης επιμένουν ότι πέρα από την επίτευξη ενός καλού επιτοκίου την ενδιαφέρει και η μαζικότητα της συμμετοχής ξένων θεσμικών Κεφαλαίων στην έκδοση.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/346051-tria-ta-nea-pros-ekdosi-omologa