Με ένταση συνεχίζεται η επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει πλέον τα 1.100, με τα 220 από αυτά να αφορούν Έλληνες ηλικίας 25 έως 44 χρόνων, ιδίως επαγγελματίες υγείας.
Δεκάδες γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εκδηλώσει την "ξεχασμένη" μεταδοτική ασθένεια.
Τα τελευταία κρούσματα στο ΕΣΥ καταγράφηκαν στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός". Όπως πληροφορείται το protothema.gr, δύο γιατροί νοσηλεύονται καθώς εμφάνισαν επιπλοκές από τη λοιμώδη μεταδοτική νόσο, με το ένα περιστατικό μάλιστα να θεωρείται ιδιαίτερα βαρύ και να εξετάζεται η εισαγωγή της ασθενούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων αποτελεί τη μία εστία της ιλαράς. Η άλλη μεγάλη εστία ειναι οι κοινότητες Ρομά όπου έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα σε βρέφη, παιδιά και νεαρούς ενηλίκους καθώς και δύο θάνατοι ενός βρέφους και ενός 17χρονου.
Και στις δύο εστίες της ιλαράς το μέτρο που προωθήθηκε ήταν ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν γίνει εκατοντάδες εμβολιασμοί σε πληθυσμούς Ρομά. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των νοσοκομείων, η κατάσταση με τους εμβολιασμούς ήταν πιο περίπλοκη, καθώς το προσωπικό είναι μεν υποχρεωμένο να είναι εμβολιασμένο οπως για όλες τις μεταδοτικές νόσους και έναντι και της ιλαράς, αλλά στην πράξη ουδείς ελέγχει εαν αυτο τηρείται.
Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αποκαλύφθηκαν τα πρώτα κρούσματα ιλαράς στο Θριάσιο νοσοκομείο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) είχε απευθύνει έκκληση στους γιατρούς του δημοσίου και τιυ ιδιωτικού τομέα να εμβολιαστούν, εάν δεν έχουν φυσική ανοσία ή δεν έχουν ολοκληρώσει τις δύο δόσεις του εμβολιασμού για την ιλαρά, προκειμένου να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους ασθενείς που θα κληθούν να περιθάλψουν.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είχε ωστόσο καταγγείλει πως παρά τις οδηγίες των επιστημονικών επιτροπών των νοσοκομείων να γίνει έλεγχος αντισωμάτων στο προσωπικό, ιδίως ηλικίας 25 έως 44 χρόνων, και εμβολιασμός οπου ήταν ατελής ή ανύπαρκτος, στην πράξη δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει αυτό λόγω έλλειψης χρημάτων.
Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ