30 Ιανουαρίου 2018

ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ! Αγριος καβγάς Τασίας-Βενιζέλου, Βορίδη για το αν θα κληθεί ο Καμμένος να καταθέσει για τα βλήματα στη Σ.Αραβία

Στα χαρακώματα βρέθηκαν για ακόμη μια φορά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προσπαθεί με κάθε τρόπο να μπλοκάρει την κλήση του Πάνου Καμμένου στην επιτροπή, προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.

Μάλιστα η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησαν με σφοδρότητα την Τασία Χριστοδουλόπουλου ότι προσπαθεί να καταργήσει τα δικαιώματα της μειοψηφίας και να υποβαθμίσει την συγκεκριμένη επιτροπή και έκαναν λόγο για πραξικόπημα και για απόφαση που θα βαραίνει για πάντα στη συνείδηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκε το αίτημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης για κλήση του Πάνου Καμμένου στην επιτροπή. Ομως η πρόεδρος της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε για ακόμη μια φορά το αίτημα και στη σημερινή συνεδρίαση επικαλέστηκε την άποψη ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν είναι αρμόδια να διερευνήσει το θέμα και οι βουλευτές θα πρέπει να αποτανθούν στην επιτροπή εξοπλισμών.
  • Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Η επιτροπή είναι αναρμόδια να έρευνα ζητήματα εξοπλισμών προτείνω λόγω αναρμοδιότητας οτι δεν μπορεί να εξεταστεί από τη δική μας επιτροπή το αίτημα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας»
Το σκεπτικό της κυρίας Χριστοδουλόπουλου και η συνεχής προσπάθεια της να μπλοκάρει την εξέταση του Πάνου Καμμένου και των υπολοίπων στρατιωτικών προσώπων για την υπόθεση, προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι έκαναν λόγο για προκλητική συγκάλυψη της κυβέρνησης.
  • Μάκης Βορίδης: «Και επειδή υπάρχει επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν υπάρχει η αρμοδιότητα της επιτροπής μας για θέματα διαφάνειας;Άρα με αυτή την επιχειρηματολογία έχετε τελειώσει το δικαίωμα της μειοψηφίας διότι κάθε φορά που επιβάλλει ένα αίτημα η μειοψηφία θα λετε δεν είναι αρμοδιότητα της επιτροπής. Η σκέψη σας είναι σκανδαλωδώς και προφανώς έωλη. Αν αυτή υπόθεση δεν εγείρει ζητήματα διαφάνειας ε τότε προφανώς καμιά υπόθεση δεν εγείρει ζήτημα διαφάνειας. Θελετε να συγκαλύψετε, θέλετε να καλύψετε τον Καμμένο παίρνετε τεράστια ευθύνη και θα υπάρξουν προφανώς αποκαλύψεις οι οποίες θα τον αφήσουν εντελώς έκθετο και θα σας συμπαρασύρουν. Ακολουθείτε μία πρακτική προκλητικής συγκάλυψης.Φαίνεται πως για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα έκλεισε συγκάλυψη με τη βούλα».
  • Γιάννης Τραγάκης: «Σήμερα η επιτροπή υπέστη μία μείωση άνευ προηγουμένου με την τοποθέτηση σας το κύρος της επιτροπής το καταβαραθρώσατε. Θα ήθελα να σας ζητήσω να μην επιμείνετε διότι έτσι ακυρώνεται το δικαίωμα της μειοψηφίας.»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κ. Χριστοδουλόπουλου ότι με τη συγκεκριμένη τακτική υποβαθμίζει την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και θέλει να την μετατρέψει σε μια επιτροπή του τίποτα.
  • Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ο κανονισμός της Βουλής δεν είναι ένα κείμενο που ερμηνεύεται φορμαλιστικά, ένα κείμενο που υπάρχει για να οδηγεί σε αμφισβήτηση των δυνατοτήτων της αντιπολίτευσης και σε πλήρη κατίσχυση της άποψης της εκάστοτε πλειοψηφίας.Προφανώς αν επικρατήσει μία πλειοψηφική αντίληψη της Δημοκρατίας δεν υπάρχει χώρος ούτε για κοινοβούλιο, ούτε για διαφωνία, ούτε για κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτό θέλετε; Γιαυτό έχετε αγωνιστεί σε όλη σας τη ζωή και μάλιστα στο όνομα μικρών μειοψηφιών;Υποβαθμίζεται την επιτροπή θεσμών σε μία επιτροπή του τίποτα σε μία ερευνητική επιτροπή επιστημονικού χαρακτήρα.Πιστεύετε ότι έτσι θα θωρακίσετε την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό εταίρο; Ολα όσα έχετε πει είναι λάθος.Το θέμα δεν είναι η προμήθεια αλλά τα μεγάλα προβλήματα διαφάνειες που έχουν προκύψει με αφορμή την προμήθεια αυτή. Δεν προσφέρετε καμία υπηρεσία , εγώ προσωπικά δεν θέλω να έρθει ο κ. Καμμένος στην επιτροπή δεν έχει να πει τίποτα παραπάνω , θα πει αυτά που έχει πει και στην ολομέλεια. Όμως τα άλλα στρατιωτικά πρόσωπα έχουν να πουν πολλά πράγματα στην επιτροπή για να δούμε τι έχει συμβεί».
Η πρόεδρος της επιτροπής επέμεινε στην άποψη της λέγοντας ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες της επιτροπής και ότι δεν μπορεί να γίνει η επιτροπή πασαρέλα κλήσης των μελών της κυβέρνησης:
  • Τασία Χριστοδουλοπουλου: «Εγώ δεν θεωρώ ότι με αυτά που λέω υπονομεύω το έργο της επιτροπής και τις αρμοδιότητες μας,ούτε αμφισβητώ το δικαίωμα της μειοψηφίας.Όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι τελικά είναι η αρμοδιότητα μας, δεν θα κάνουμε εδώ παρέλαση όλου του υπουργικού συμβουλίου αν εμείς θεωρούμε, ή κάποιος θεωρεί, είτε τα δύο πέμπτα θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα διαφάνειας. Υπάρχουν συντεταγμένες αρμοδιότητες πουπρέπει να τις αποσαφηνίσουμε για να ξέρει και ο καθένας τι δικαιώματα έχει.Από τότε που έχετε κάνει το αίτημα δεν υπάρχει ούτε ένα δημοσίευμα κανείς δεν ασχολείται με αυτό το θέμα. Η ολομέλεια συζήτησε αυτό το θέμα με μια πολύ άνετη διαδικασία με την παρουσία αρχηγών με τον πιο επίσημο τρόπο και ταυτόχρονα η δικαιοσύνη αυτεπάγγελτα έρευνα. Πείτε μου λοιπόν εμείς εδώ τι περισσότερο θα προσφέρουμε σε αυτή την υπόθεση.»
  • Ευάγγελος Βενιζέλος: «Έχετε συνεκτιμήσει το γεγονός ότι το κόμμα σας κάποια στιγμή μπορεί να καταστεί ξανά μειοψηφία στη Βουλή;»
  • Τασία Χριστοδουλοπούλου : «Βεβαίως το ξέρουμε αυτά είναι κυμαινόμενα»
  • Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ωραία τότε είναι καλό αυτό να καταγράφει. Εχετε περάσει όλη σας την πολιτική ζωή υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα μειοψηφίας και μειοψηφιών και τώρα εμφανίζεστε λάβρη εκπρόσωπος μιας πλειοψηφικής αντίληψης της Δημοκρατίας η οποία είναι αρχαϊκή, ξεπερασμένη και επικίνδυνη.Βάλτε μπροστά τα στήθη σας μην καλείτε τον κ. Καμμένο αλλά μην καταστρέφετε την θεσμική οργάνωση του κράτους και της πολιτείας».
Η αναφορά της κ. Χριστοδουλοπούλου ότι η αντιπολίτευση ζητεί να κληθούν τα στρατιωτικά πρόσωπα προκειμένου να ικανοποιηθεί η περιέργεια της προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας
  • Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Ο υπουργός θα πει αυτά που έχει ξαναπεί, δεν υπάρχουν μέθοδοι βασανισμού για να τον αναγκάσουμε. Τα δε υπόλοιπα πρόσωπα τα ζητάμε απλά για να ικανοποιήσουμε την περιέργεια μας».
  • Μάκης Βορίδης: «Τι είναι αυτά που λέτε έλεος πια. Τι άλλο θα κάνετε για να προστατέψετε τον Καμμένο; Τι άλλο θα κάνετε»;
  • Αννέτα Καββαδία: «Ζητήστε εξεταστική κ. Βορίδη για να το λήξουμε το θέμα. Είναι εμφανέστατη η προσπάθεια να ξαναφέρετε το θέμα στην δημοσιότητα».
  • Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Δεν έχουν την κοινοβουλευτική δύναμη και θέλουν να μετατρέψουν την επιτροπή θεσμών σε εξεταστική».
  • Βορίδης: «Σας έχουν πιάσει με την γίδα στην πλάτη και δεν ξέρετε τι να κάνετε. Ντροπή ρε παιδιά, ντροπή. Σας ενοχλήσαμε; Μας συγχωρείτε ρε παιδιά μας συγχωρείτε».
  • Χαράλαμπος Αθανασίου: «Δεν είμαστε εξεταστική αλλα μπορούμε να μετατραπούμε σε εξεταστική αν έχουμε τέτοια στοιχεία που μας δίνουν το δικαίωμα να λειτουργήσουμε ως εξεταστική»
Στη διάρκεια της αντιπαράθεσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προστατεύει τον Πάνο Καμμένο λόγω του θέματος των Σκοπίων.
  • Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η μη κλήτευση του κ.Καμμένου στην επιτροπή θα βοηθήσει στο θέμα των Σκοπίων;»
  • Τασία Χριστοδουλοπούλου: Αυτό τώρα τι σχέση έχει;
  • Ευάγγελος Βενιζέλος: Κάποια σχέση έχει κι αυτό
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Γιάννης Τραγάκης ανέφερε ότι το κόμμα του επιμένει στο αίτημα και ζήτησε από την κυρία Χριστοδουλόπουλου να στείλει αίτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής εάν στις αρμοδιότητες της επιτροπής είναι και η κλήση του Πάνου Καμμένου.
Γιάννης Τραγάκης: «Εμμένουμε στο αίτημα μας και αν εσείς προσπαθήσετε να τορπιλίσετε το αίτημα των δύο πέμπτων θα σας καταγγείλουμε ότι θέλετε να φιμώσετε την αντιπολίτευση με το 18% του ελληνικού λαού. Θέλετε να γίνετε εξουσία με το 18% του ελληνικού λαού. Στείλτε αίτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής αν η επιτροπή έχει αρμοδιότητα ή όχι για το θέμα.»
«Ακούω με ενδιαφέρον την πρόταση σας» απάντησε η πρόοδος της επιτροπής.
Ωστόσο με αυτή την πρόταση διαφώνησε έντονα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος αποχώρησε από την επιτροπή.
  • Ευάγγελος Βενιζέλος: Διαφωνώ με το να σταλεί αίτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής δεν θα υποβαθμίσουμε κι άλλο την επιτροπή».Πάτε στην ολομέλεια και καταργήστε τις δυνατότητες της μειοψηφίας μην παίζετε με τον κανονισμό, μην καταρρακώνεται το Σύνταγμα.Θέλετε να προστατέψετε τον κυβερνητικό σας έτερο, κάντε το με πολιτική ωμότητα μην ακυρώνετε τον κανονισμό και το Σύνταγμα.»
  • Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Αυτό τώρα είναι κλείσιμο ηρωικό και πένθιμο δεν το σχολιάζω»
  • Ευάγγελος Βενιζέλος: Αυτό δεν το δέχομαι είναι εκθεμελίωσή της επιτροπής, παραβίαση του κανονισμού, δεν αναγνωρίζω ότι μπορεί ένα συμβουλευτικό όργανο νομικού χαρακτήρα να πει σε μένα ή στην επιτροπή τι λέει ο κανονισμός της Βουλής.Αποχωρώ και καταγγέλλω την στάση σας έχετε ναρκοθετήσει την λειτουργία ενός θεμελιώδους θεσμού όπως είναι η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, αυτό θα σας βαραίνει και θα σας βαραίνει στο μέλλον ,πολύ περισσότερο μετά τις εκλογές».
  • Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Δεν πειράζει, μη μου τα λέτε για να στεναχωρηθώ ότι θα είναι το κρίμα που θα με συνοδεύει αιωνίως»
Μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποχώρησε και η Νέα Δημοκρατία από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας την στάση της Τασίας Χριστοδουλοπουλου.
  • Μάκης Βορίδης: «Δεν αναγνωρίζω στην πλειοψηφία το δικαίωμα να απορρίπτει αίτημα της μειοψηφίας, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη παραβίαση του κανονισμού.Να παραστώ σε ψηφοφορία όπου η πλειοψηφία θα κρίνει επί αιτήματος της μειοψηφίας δεν πρόκειται ούτε να παραστώ ούτε να ψηφίσω. Βρήκατε την ιδανική φάμπρικα για να καταργήσετε τα δικαιώματα της μειοψηφίας στην συγκεκριμένη επιτροπή.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου αρχικά θέλησε να θέσει σε ψηφοφορία το ερώτημα αν είναι αρμόδια η επιτροπή θεσμών προκειμένου να εξετάσει το θέμα αλλά μετά την πρόταση Τραγάκη άλλαξε στάση.
  • Χαράλαμπος Αθανασίου: «Έχετε ειλημμένη απόφαση για να καλύψετε τον κ. Καμμένο βάλτε το σε ψηφοφορία να τελειώνουμε»
  • Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Δεν θα θέσω σε ψηφοφορία αλλά θα στείλω στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής το αίτημα αν η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να καλεί εδώ όποιον θέλουν τα δύο πέμπτα. Θα ζητήσω οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της επιτροπής θεσμών και τι γνώμη έχει επ’αυτού το επιστημονικό συμβούλιο».
  • Χαράλαμπος Αθανασίου: Είναι πραξικόπημα αυτό που κάνετε είναι ντροπή ,ντροπή για το ελληνικό κοινοβούλιο θα τρίζουν τα κόκαλα του Ηλία ήλιου του Παπανδρέου και του Καραμανλή».