18 Ιανουαρίου 2018

Τι πιστεύουν Καραμανλής και Σαμαράς για το Σκοπιανό

Πώς διαμορφώνεται η θέση των δύο πρώην πρωθυπουργών για το ζήτημα.

Η θέση των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αποκρυσταλλώθηκε την εβδομάδα αυτή. Αφορμή ήταν οι επισκέψεις των Παμμακεδονικών Ενώσεων, οι οποίες βρίσκονται στην Ελλάδα λόγω του συλλαλητηρίου της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.


Μέσω των συναντήσεων αυτών, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς έδωσαν εμμέσως το στίγμα τους για τη συζήτηση που έχει ανοίξει λόγω της συνόδου του ΝΑΤΟ το προσεχές καλοκαίρι, στην οποία θα τεθεί εκ νέου η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, με την Ελλάδα αλλά και τον ίδιο τον γραμματέα της Συμμαχίας να έχουν ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο ότι ««τo ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος».

Οι θέσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών έγιναν ουσιαστικά γνωστές μέσω των δηλώσεων του πρώην αντιπρόεδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Παναγιώτη Μπαλτατζή, στην περίπτωση Καραμανλή, και της συντονίστριας Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου Νίνας Γκατζούλη, στην περίπτωση Σαμαρά.

Ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτατζή, επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχει «μακεδονικό έθνος», μία δήλωση που φέρεται ότι έκανε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με την κ. Γκατζούλη, «είναι ξεκάθαρος στις θέσεις του και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτές». Χωρίς να πει κάτι ξεκάθαρα για τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «απορρίπτουν κάθε σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη "Μακεδονία" και τα παράγωγά της» και ότι «εμμένουν στις αποφάσεις του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, που ελήφθησαν το 1992».

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/ti-pistevoun-karamanlis-ke-samaras-gia-to-skopiano