16 Ιανουαρίου 2018

Και νέο, «υβριδικό», μνημόνιο και πλειστηριασμοί χωρίς όριο-ΕΚΤ: Δεν υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια χωρίς γραμμή προληπτικής στήριξης

Των Αλέξανδρου Κασιμάτη, Στέλιου Μορφίδη

Το δρόμο της προληπτικής γραμμής μέσω της λεγόμενης «υβριδικής λύσης» έδειξαν στους τραπεζίτες τα στελέχη της ΕΚΤ με τους οποίους είχαν χθες επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες Μπενουά Κερέ, Ντανιέλ Νουί και Γενς Βάιντμαν, στις χθεσινές, διαδοχικές, συναντήσεις που είχαν με το προεδρείο της ΕΕΤ επεσήμαναν ότι...

η διατήρηση του waiver που διασφαλίζει φθηνή ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία για την υβριδική λύση που θα παρέχει ομπρέλα προστασίας στη χώρα μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Το σήμα που δόθηκε αυτό στους τραπεζίτες φαίνεται να έχει περάσει και στην κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή κράτησε χαμηλούς τόνους όσον αφορά το ζήτημα της λεγόμενης «καθαρής εξόδου».

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε εκπέμψει προς τους τραπεζίτες το μήνυμα για την ανάγκη υιοθέτησης ενός διαφορετικού μοντέλου από αυτό της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας μετά τη λήξη των προγραμμάτων τους. Για τη στάση αυτή της ΕΚΤ φαίνεται ότι παίζει ρόλο το γεγονός πως το ΔΝΤ επιμένει στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Tο επόμενο τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το τραπεζικό σύστημα καθώς συμπίπτουν ο «λογαριασμός» του ελέγχου στα «κόκκινα δάνεια» (Troubled Asset Review), οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του λογιστικού προτύπου «IFRS9» για τα εποπτικά Κεφάλαια και τα stress test.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει στις τράπεζες ότι εάν υπάρξει «καθαρή έξοδος» και διαπιστωθούν κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν με αυξήσεις Κεφαλαίου χωρίς χρονοτριβή. Αντίθετα, εάν υπάρχει κάλυψη μέσω της υβριδικής λύσης και συνεπώς κάποιας μορφής επιτήρηση, κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορέσουν να καλυφθούν σε βάθος χρόνου.

Η σημασία της διασφάλισης του waiver για να συνεχιστεί με ομαλό τρόπο η ρευστότητα των τραπεζών είναι και ο λόγος που έχει κάνει την ΤτΕ να λάβει δημόσια θέση υπέρ μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης.

Σε κάθε περίπτωση αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η εικόνα των κατευθύνσεων που δόθηκαν στους τραπεζίτες καθώς η οποιαδήποτε λύση δεν πρόκειται να αποσαφηνιστεί μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νέα γερμανική κυβέρνηση.

«Όχι σε συμφωνία κυρίων για τους πλειστηριασμούς»

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του επόπτη SSM Ντανιέλ Νουί αλλά και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ διαμήνυσαν στους Έλληνες τραπεζίτες ότι δεν μπορεί να ισχύει μία «συμφωνία κυρίων» για τους πλειστηριασμούς με δεδομένο το μεγάλο πρόβλημα στα «κόκκινα δάνεια» και ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως του ύψους του μη εξυπηρετούμενου δανείου. Υπογράμμισαν μάλιστα πως όποιος θέλει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του πρέπει να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Το γεγονός φυσικά έρχεται σε σύγκρουση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία αξίας κάτω των 300.000 ευρώ.

Τραπεζικές πηγές πάντως ανέφεραν πως στις χθεσινές συζητήσεις οι δύο πλευρές δεν μπήκαν στην ουσία των παραδοχών βάσει των οποίων θα γίνουν τα stress tests.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/trapezes/344714-kai-neo,-%C2%ABibridiko%C2%BB,-mnimonio-kai-pleistiriasmoi-xoris-orio