12 Φεβρουαρίου 2018

ΜΑΛ@ΚΑ ΜΟΥ 1 ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ! Μετά το φιάσκο με τους Ελληνοαμερικάνους ξεκινάνε συζητήσεις με τους Κινέζους για την Εθνική Ασφαλιστική


Την έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με την Fosun εξετάζει η Εθνική μετά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με την Exin στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Υπενθυμίζεται πως η Fosun ήλθε δεύτερη στο διαγωνισμό για την πώληση της θυγατρικής της Εθνικής, πίσω από την Exin.


Η διοίκηση της τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει νωρίτερα απ' τις 28 Μαρτίου, οπότε και λήγουν οι συμβατικές της υποχρεώσεις απ' το προσύμφωνο που έχει υπογράψει με την Exin, να έχει βολιδοσκοπήσει την κατάσταση και στην καλύτερη περίπτωση να έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την πώληση της ασφαλιστικής ώστε να μην χαθεί χρόνος.

Το διαφαινόμενο ναυάγιο με την Exin εξάλλου έχει δημιουργήσει και «πονοκέφαλο» αναφορικά με τα stress tests που έχουν ξεκινήσει ήδη ενώ η διοίκηση της τράπεζας δεν επιθυμεί να υπάρξει ούτε καν η υπόνοια για «τρύπα» στον κεφαλαιακό έλεγχο που υφίσταται. Επιπλέον οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πιθανόν το Μάιο να τεθούν σε stress test από την EIOPA. Πρόκειται για την Κεντρική Εποπτική Αρχή των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Στα συγκεκριμένα test τα οποία, όπως συμβαίνει με τις τράπεζες, συμβαίνουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα αποτελεί πάγια τακτική να συμπεριλαμβάνονται ασφαλιστικές εταιρείες που ανήκουν σε τράπεζες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανόν να οδηγήσει στην ύπαρξη κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής Ασφαλιστικής, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να καλυφθούν απ' το βασικό της μέτοχο, την Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική Τράπεζα διερευνά τις συμβατικές υποχρεώσεις προκειμένου εντός των διαδικασιών του διαγωνισμού να προχωρήσει σε συμφωνία για την πώληση της ασφαλιστικής στην Fosun, που ήταν ο δεύτερος πλειοδότης.

Η εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί με την Exin γενικότερα φαίνεται ότι προκαλεί την προσοχή της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό με ανακοίνωση του προς τις κινεζικές χρηματιστηριακές Αρχές ο όμιλος Rongfeng Holding δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική. Μόνο που η πολύ μικρή Κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, που δραστηριοποιείται στο Real Estate, μόλις 1,79 δισ γιουάν (230 εκατ. ευρώ περίπου), δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά παρά την προοπτική ενός ντιλ.

Αγνοείται η έκθεση ορκωτών στην Exin

Στο μεταξύ η διεθνής ιστοσελίδα ασφαλιστικών θεμάτων «The Insurance Insider» γράφει σήμερα ότι με την αγωγή που έχουν καταθέσει οι Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης κατά της Exin ζητούν, πέραν της επιστροφής των 41,7 εκατ. δολ. που έχουν χορηγήσει ως δάνειο, και την παράδοση της έκθεσης ορκωτών λογιστών που μέχρι τώρα έχει αποφύγει ο όμιλος να τους παραδώσει.

Η ίδια ιστοσελίδα είχε αποκαλύψει πως ο διευθύνων σύµβουλος της Exin Re, Μαρκ Μοπού «παραιτήθηκε αφού το προσωπικό της αντασφαλιστικής εταιρείας του οµίλου που εδρεύει στη Ζυρίχη παραµένει απλήρωτο για µήνες». Με βάση το ίδιο δηµοσίευµα, υπήρχαν πληροφορίες για καθυστερήσεις στις πληρωµές του προσωπικού και σε άλλες χώρες (Ηνωµένο Βασίλειο, Ισπανία, Ελβετία) όπως και για αδυναµία να γίνουν έγκαιρα πληρωµές σε προµηθευτές και φορολογικές αρχές.

Των Αλέξανδρου Κασιμάτη, Στέλιου Μορφίδη
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/trapezes/347515-sizitiseis-me-tous-kinezous-gia-tin-ethniki-asfalistiki-eksetazei-i-ete