09 Φεβρουαρίου 2018

ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΠΑΝΤΟΥ ΛΕΜΕ! Ακόμα περιμένουν το ΕΣΠΑ του 2016 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ -χρήματα τα οποία λείπουν από την αγορά, κοστίζουν στην ελληνική οικονομία και σε θέσεις εργασίας   

Τα χρήματα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ του 2016 αναμένουν ακόμα οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΕΝΤRΑΝΕΤ, Λευτέρης Παπαγεωργίου, θυμήθηκε τις υποσχέσεις που είχαν λάβει το καλοκαίρι του 2016 από κυβερνητικά χείλη: "Μας είχε υποσχεθεί ο κ. Χαρίτσης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης) ότι θα καταθέσουμε την αίτηση τον Ιούνιο του 2016 και σε ένα μήνα τον Ιούλιο του 2016 τα σχέδια θα έχουν εγκριθεί. Από τότε πέρασαν 15 μήνες μέχρι να εγκριθούν 754 σχέδια από 4.400 δυνητικά δικαιούχους και μέχρι τώρα δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ".

Μπορεί η επιχείρηση του κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος απασχολεί δέκα εργαζομένους, να είχε τη δυνατότητα να περιμένει όλους αυτούς τους μήνες, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν άντεξαν την αναμονή και είτε έφυγαν στο εξωτερικό είτε ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους λόγω έλλειψης κεφαλαίων. 
Μιλώντας στην εκπομπή "Εντός ΘΕΜΑτος" με τους Γιώργο Λαμπράκο και Παναγιώτη Σουρέλη, ο κ. Παπαγεωργίου απέδωσε την καθυστέρηση σε ανικανότητα των υπηρεσιακών παραγόντων.

"Δεν μπορώ να καταλάβω τους λόγους της καθυστέρησης. Μιλάμε για πλήρη ανικανότητα. Πώς είναι δυνατόν να καθυστερούν τόσο πολύ να εγκρίνουν τα σχέδια και να δώσουν τα χρήματα; Δεν έχουν λόγο να κρατούν τα χρήματα στα συρτάρια και μάλιστα χρήματα που θα επέστρεφαν στο κράτος μέσω φόρων και εισφορών. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν βέβαια αυτά τα χρήματα από εγκεκριμένα προγράμματα της ΕΕ, όπως είναι το ΕΣΠΑ, να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς" επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΤRANET.

Το συνολικό ποσό για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ το 2016 ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Χρήματα τα οποία λείπουν από την αγορά, κοστίζουν στην ελληνική οικονομία και σε θέσεις εργασίας.