08 Φεβρουαρίου 2018

Είναι ο Ελον Μασκ ο νέος «Στιβ Τζομπς»; Με αυτές τις 3 κινήσεις έφτιαξε αυτοκρατορία [εικόνες]

Τρέχει 4 εταιρείες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων και αν και μόλις 46 ετών, ο ίδιος είναι μεγιστάνας, μηχανικός, εφευρέτης και επενδυτής.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το ψευδώνυμο του Ελον Μασκ είναι Iron Man, καθώς δεν είναι απλά οραματικός, αισιόδοξος, αλλά και αποτελεσματικός και εργατικός.

Ο ίδιος άλλωστε επανήλθε αυτές τις μέρες στο προσκήνιο, καθώς η αμερικανική ιδιωτική διαστημική του εταιρεία SpaceX εκτόξευσε στο Διάστημα τον ισχυρότερο πύραυλο στον κόσμο.

Η επιτυχία του είναι μεγαλύτερη από αυτή που περίμενε ο ίδιος, καθώς ο πύραυλος κατευθύνεται, τελικά, πέρα από τον 'Αρη που ήταν ο αρχικός στόχος, προς τη ζώνη των αστεροειδών ανάμεσα στον γειτονικό πλανήτη και στον Δία, όπου η πιθανότητα μιας καταστροφικής σύγκρουσης δεν είναι αμελητέα.

Ποια είναι όμως τα τρία μυστικά που τον έκαναν να φτάσει τόσο ψηλά, αποτελώντας μάλιστα και μέρος της ιστορίας και της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον ειδικό Μίκελ Σίμονς, ο Ελον Μασκ οφείλει την επιτυχία του στα παρακάτω τρία βήματα, τα οποία όποιος ακολουθήσει δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει τους στόχους του.

Εστίασε σε περισσότερα από ένα πεδία



Αν και επικρατεί η αντίληψη πως το να εστιάζει κάποιος σε ένα πράγμα σημαίνει και σίγουρη επιτυχία, καλό θα ήταν να δούμε τι συμβαίνει αν κάνουμε το αντίθετο από αυτό που λέει ο «κανόνας».

Παραδείγματος χάριν, οι γνώσεις του Ελον Μασκ σχετίζονται όχι μόνο με την επιστήμη των πυραύλων στο διάστημα, αλλά και με την μηχανική, την τεχνική νοημοσύνη, την φυσική, την οικονομία και τα λοιπά. Έτσι αν μπορείς να μαθαίνεις πληροφορίες από πολλά πεδία και να εστιάζεις σε αυτά, τότε σίγουρα θα έχεις περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους άλλους.

Άλλωστε σύμφωνα με το Σιμον, το μοτίβο «από το ειδικό στο γενικό» οδηγεί στην επιτυχία. Κι αυτό γιατί όταν κάποιος μελετά ευρέως διαφορετικούς τομείς, τότε είναι πιο εύκολο να καταλάβει βαθύτερες βασικές έννοιες και να τις εφαρμόζει αξιοποιώντας τις γενικές του γνώσεις.

Εμαθε να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του



Σε δηλώσεις του, ο Ελον Μασκ είχε αναφέρει πως όταν ήταν έφηβος διάβαζε περίπου δύο βιβλία την ημέρα, τα οποία αφορούσαν διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Από επιστημονική φαντασία, μέχρι φιλοσοφία, θρησκεία και πολλά ακόμη.

Ετσι, μετά από μερικά χρόνια, ο ίδιος ήταν περισσότερο προετοιμασμένος από άλλους για να αποκτήσει γνώσεις σε περισσότερους από έναν τομείς και να μεταλαμπαδεύσει ή να εφαρμόσει όλα όσα έμαθε.

Εξερεύνησε και ανακατασκεύασε



Αναλύοντας διάφορες συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Έλόν Μασκ, ο Σίμονς παρατήρησε πως ο δισεκατομμυριούχος ακολούθησε δύο τακτικές που τον βοήθησε να κάνει την διαφορά.Το πρώτο είναι η επιμονή του Ελον Μασκ να ερευνά εξονυχιστικά όλες τις πλευρές ενός θέματος.

«Το να αποικοδομήσεις, να συγκρίνεις και να αντιπαραβάλεις ένα θέμα είναι οι τακτικές που θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία», αναφέρει ο Σίμονς.

Το δεύτερο είναι η ανακατασκευή των αρχών που έχεις ήδη μάθει. Για παράδειγμα το γεγονός ότι ο Έλον Μακ έστειλε ένα αυτοκίνητο- διαστημόπλοιο στο διάστημα είναι απόρροια του γεγονότος ότι συνδύασε πολλούς διαφορετικούς τομείς σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Ποιος είναι ο Έλον Μασκ;

Ο Έλον Ρηβ Μασκ ή Ήλον Μασκ ( είναι μεγιστάνας με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και με νοτιοαφρικανική, καναδική και αμερικανική υπηκοότητα, καθώς και μηχανικός, εφευρέτης και επενδυτής.Εναι ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογίας για την εταιρεία SpaceX της οποίας είναι επίσης ο ιδρυτής, καθώς και ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας Tesla Motors, και ο πρόεδρος της SolarCity. Είναι επίσης συνιδρυτής των Zip2, PayPal, και Tesla Motors. Ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητες του, έχει επίσης οραματιστεί ενα σύστημα μεταφοράς υψηλής ταχύτητας με την ονομασία Hyperloop, έχει προτείνει ένα υπερηχητικό αεροσκάφος με ηλεκτρική προώθηση, καθώς και είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ανθρώπινης εξερεύνησης του πλανήτη Άρη.