07 Φεβρουαρίου 2018

Το συλλαλητήριο και η δικογραφία για τα βλήματα φέρνει πιο κοντά το «διαζύγιο» Τσίπρα-Καμμένου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μπορεί όλοι να ασχολούνται με τις εξελίξεις με την υπόθεση της Νovartis, όμως στο παρασκήνιο τα πνεύματα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν λένε να ηρεμήσουν, έστω και αν οι δημόσιες τοποθετήσεις έχουν λιγοστεύσει εξαιτίας της αλλαγής ατζέντας.


Δύο γεγονότα μάλιστα των τελευταίων ωρών φαίνεται να ρίχνουν «βαριά» τη σκιά τους πάνω στην συγκυβέρνηση.
Από την μία το συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος, το οποίο επιθυμούν στο Μέγαρο Μαξίμου να το ξεχάσουν και από την άλλη η διαβίβαση της δικογραφίας με τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Σαουδικής Αραβίας , η οποία εμπλέκει τον Πάνο Καμμένο, φαίνεται πως αποτελούν δύο παραμέτρους που θα «μετρήσουν» ιδιαίτερα στην συνύπαρξη Τσίπρα Καμμένου.

Αρχικά προσπάθησαν να το αγνοήσουν. Στην συνέχεια θέλησαν να το υποβαθμίσουν και τελικά δεν έκρυψαν τον πανικό τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως το συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος θα το θυμούνται για πολύ καιρό ακόμα, όχι μόνο για την μεγάλη συμμετοχή αλλά κυρίως για το ότι μέσα από την συγκεκριμένη έκφραση διαμαρτυρίας των πολιτών το ρήγμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, το οποίο επιμελώς η συγκυβέρνηση επιχειρούσε να καλύψει.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος λοιπόν ελάχιστες ώρες μετά το συλλαλητήριο επέλεξαν δύο διαφορετικούς τρόπους για να αντιδράσουν, δύο επιλογές ενδεικτικές του χάσματος εντός του υπουργικού συμβουλίου.

Από την μία ο πρωθυπουργός, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ακολούθησε σκληρή γραμμή εναντίον της συγκέντρωσης. Ο κ.Τζανακόπουλος προφανέστατα σε ευθεία γραμμή με τον κ. Τσίπρα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Μίκη Θεοδωράκη, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις αλλά και συζητήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης επιλογής.

Από την άλλη ο Πάνος Καμμένος, αν και απών εξαιτίας ενός ταξιδιού του στο Λίβανο, μέσω τουίτερ έσπευσε να «αγκαλιάσει» τους συγκεντρωμένους. «Η ενότητα των Ελλήνων δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί» έγραψε ο υπουργός Άμυνας.

Παράλληλα ο «συνήθης ύποπτος» Δημήτρης Καμμένος ξαναχτυπούσε. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ σχολίασε την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, με αφορμή τον όγκο του συλλαλητηρίου.

«Η απαξίωση του μηνύματος πάει στον αριθμό, το μήνυμα δεν το πιάνει κανείς», είπε αφήνοντας αιχμές τόσο για την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου όσο και για τη δήλωση του Νίκου Κοτζιά.

Ο κύριος Καμμένος μάλιστα σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης εκτίμησε πως ο κόσμος ήταν πάνω από μισό εκατομμύριο και πως αυτό μεταφράζεται σε ένα 10% σε εκλογικό ποσοστό. «Αυτό το κομμάτι του ελληνικού λαού δεν μπορείς να μην το ακούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απόδειξη της διαφορετικής ανάγνωσης που κάνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, για την κινητοποίηση της Κυριακής αποτελεί η τοποθέτηση της εκπροσώπου τύπου των ΑΝΕΛ Μανταλένας Παπαδοπούλου στην ΕΡΤ. «Ήταν ένα ογκώδες συλλαλητήριο που αναδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα από το πού ανήκει κομματικά, διαδήλωσε ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία Μακεδονία. Ήταν η πρώτη φορά που διαδήλωσε με τέτοια μαζικότητα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, παρά την κρίση και ήταν για ένα εθνικό θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση το συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος δείχνει να δημιουργεί τετελεσμένα ως προς την κυβερνητική συνοχή. Ο κ.Καμμένος, όσο οι μέρες θα περνούν και με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έρθει ονομασία στη Βουλή, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα είναι επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει την στήριξη των ΑΝΕΛ στα συλλαλητήρια. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον κ.Καμμένο να κάνει πίσω μια και τα βήματα που έχει ήδη κάνει προς τα μπρος είναι πολλά.

Την ώρα όμως η κίνηση της διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή για την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, με εμπλεκόμενο τον Πάνο Καμμένο δίνει μία νέα διάσταση στο μέτωπο μεταξύ των δύο εταίρων. Είναι προφανές, ότι ήταν μία κίνηση από την πλευρά της δικαιοσύνης, την οποία θα ήθελε να έχει αποφύγει ο κ.Τσίπρας, καθώς δίνει επιχειρήματα στην ΝΔ.

http://www.liberal.gr/arthro/189369/politiki/2018/to-sullalitirio-kai-i-dikografia-gia-ta-blimata-fernei-pio-konta-to-isondiazugiosin-tsipra-kammenou.html