12 Φεβρουαρίου 2018

Ντόρα: Ο Τσίπρας νόμιζε ότι θα καθόνταν σαν στρουμφάκι και θα δημιουργούσε πρόβλημα στη ΝΔ με το Σκοπιανό [εικόνες]

Τα πυρά της κατά της κυβέρνησης έστρεψε η Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τους χειρισμούς της στο Μακεδονικό, υποστηρίζοντας πως «διαπραγματεύεται μόνη της ερήμην της Βουλής».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση με θέμα: «Με αφορμή το όνομα: Συγκυρία και στρατηγική στα Βαλκάνια», υποστήριξε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως είχε στόχο να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία και ο Αλέξης Τσίπρας να κάθεται σαν... «στρουμφάκι» να λέει «τσακωθείτε».

Ο Τσίπρας σαν.. «στρουμφάκι»

«Η κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάστευση με τελείως διαφορετικές συνθήκες. Πρώτον, διαπραγματεύεται μόνη της. Διαπραγματεύεται ερήμην της υπόλοιπης Βουλής των Ελλήνων, των πολιτικών δυνάμεων, των πολιτικών κομμάτων. Διαπραγματεύεται με έναν στόχο ενδεχομένως και λόγω βιωμάτων να θεωρεί ότι είναι πολύ εύκολη η διαπραγάτευση με τα Σκόπια και άρα αφού είναι πολύ εύκολη θα πάρει τα εύσημα της όποιας λύσης των Σκοπίων. Αυτή είναι η καλή εκδοχή. Και υπάρχει και η δεύτερη εκδοχή που ήταν οφθαλμοφανής από την αρχή, ένας εσωτερικός πολιτικός στόχος, ο οποίος ήταν να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δηοκρατία.

Σου λέει αυτοί θα φαγωθούν μεταξύ τους για το θέμα και άρα εγώ θα είμαι κερδισμένος και θα κάθομαι σαν το στρουμφάκι και θα λέω τσακωθείτε, εγώ κέρδισα. Αυτό το χατήρι δεν το κάναμε. Σε αυτή τη φάση βρίσκεται η κυβέρνηση σημερα απέναντι σε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.



Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας

Η πρώην υπουργός υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει λύση στο Μακεδονικό αλλά με μια ολοκληρωμένη λύση με έμφαση στα αλυτρωτικά και όχι μόνο με αλλαγή ενός ονόματος.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αφήσουμε στο παρελθόν τις βαλκανικές διενέξεις» δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Η λύση πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Θα ειναι λάθος να αλλάξουμε το FYROM με το πιο συνθετο ονομα αποφασιστεί και να μείνουμε απλώς αντικαθιστώντας το FYROM με κάτι άλλο και δεν έχουμε λύσει τίποτα από όλα τα υπόλοιπα».

Η κ. Μπακογιάννη εξήγησε ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατία στο ζήτημα. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η ΝΔ υποστήριζε και υποστηρίζει την ενσωμάτωση των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμους. Η γειτονική χώρα ταλανίζεται από εσωτερικές εθνοτικές συγκρούσεις και ο κίδνυνος αποσύνθεσης είναι υπαρκτός. Αν επικρατήσουν οι ακραίες φωνές στα Σκόπια η αναδιάταξη του βαλκανικού χάρτη ίσως να είναι αναπόφευκτη για την ασφάλεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όμως δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε στην ένταξη των γειτόνων μας πρώτα στο ΝΑΤΟ και ύστερα στην Ε.Ε. χωρίς να έχουν λυθεί τα διμερή μας προβλήματα. Προβλήματα που υπερβαίνουν το όνομα, περιλαμβάνουν τον αλυτρωτισμό, προκλήσεις και μη τήρηση των αρχών καλής γειτονίας», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.





ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iefimerida.gr