06 Φεβρουαρίου 2018

Πικραμμένος: Έχουμε σύμπλευση της κυβέρνησης με την δικαστική εξουσία, κατά το πρότυπο Πολωνίας

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την όξυνση του πολιτικού κλίματος, δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 - Ποτέ δεν θα είχα διανοηθεί να στείλω τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ανταλλάξει απόψεις με τον εισαγγελέα, σχολίασε


«Σύμπλευση» και «διασταύρωση των εξουσιών, μη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πολωνίας», κατήγγειλε, δηλώνοντας «πάρα πολύ οργισμένος» ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, που μίλησε στον Βασίλη Χιώτη και τον Μπάμπη Κούτρα στο ΘΕΜΑ 104,6 σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis.

Ο κύριος Πικραμμένος δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για την όξυνση του πολιτικού κλίματος, που όπως είπε «αποσκοπείται ενσυνείδητα» και τόνισε πως αυτά που συνέβησαν χθες είναι αδιανόητα: «Επικαλούμαι και τις δύο ιδιότητες που είχα για να σας πω ότι ποτέ δεν θα είχα διανοηθεί να στείλω τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ανταλλάξει απόψεις με τον εισαγγελέα. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα.
Όταν δεν κάνει αξιολόγηση ο εισαγγελέας και τα στέλνει όλα στη Βουλή, γιατί να ενημερωθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;», διερωτήθηκε.

«Δεν θέλω να σχολιάσω αν γίνεται καλώς ή κακώς αλλά αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται από την εισαγγελία, ότι αρκεί η απλή αναφορά ή καταγγελία και διαβιβάζεται η υπόθεση στη Βουλή», εξήγησε και συμπλήρωσε πως είδε «με ικανοποίηση» ότι υπήρχε αναφορά από την Εισαγγελία «ότι ειδικά για το όνομά μου δεν υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία».

Σχολιάζοντας το ότι όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει λάβει μερική γνώση της δικογραφίας και για αυτό ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό, δήλωσε: «Δεν ξέρω αν επιτρέπεται, νομίζω ότι δεν επιτρέπεται, αλλά δεν θέλω να πω τίποτα κακό για οποιονδήποτε δικαστικό λειτουργό. Εάν έκαναν ό,τι έκαναν θα το έκαναν διότι έτσι αντιλήφθηκαν την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, όμως μπορεί αυτό να ήταν και λάθος».

Το θέμα δεν εντοπίζεται μόνο στο ζήτημα της λειτουργίας της δικαιοσύνης, πρέπει να λειτουργούν σωστά οι θεσμοί, και πάνω από όλα το κράτος δικαίου, είπε και ανέφερε πως θα περιμένει να λάβει γνώση της δικογραφίας, προτού εξετάσει άλλες κινήσεις. «Είμαι πάρα πολύ οργισμένος και δεν περίμενα τέτοιο πράγμα ποτέ μου, νόμιζα ότι είχε κλείσει το θέμα μετά το εξώδικο που είχα στείλει», είπε αναφερόμενος στην προ μηνών εμπλοκή του στην υπόθεση από εφημερίδα, που είναι και η μόνη γνώση που όπως λέει, είχε για το θέμα.

Ο κύριος Πικραμένος εξάλλου εξήγησε πως η μοναδική του εμπλοκή στην υπόθεση έχει να κάνει με μία αναφορά του τότε (επί πρωθυπουργίας του) προέδρου της Novartis, όπως είχε αποκαλύψει εφημερίδα. «Υπήρχε μια βιντεοκασέτα, όπου ο τότε δ/νων σύμβουλος της Novartis και πρόεδρος φαρμακοβιομηχανιών είχε αναφέρει ότι μετείχα στις διαπραγματεύσεις. Εμείς ως υπηρεσιακή κυβέρνηση είχαμε να αντιμετωπίσουμε μείζονος έκτασης απεργιακές κινητοποιήσεις φαρμακοποιών, είχαμε έλλειψη φαρμάκων υψηλού κόστους και την αξίωση του συνδέσμου φαρμακοβιομηχάνων για το νέο δελτίο φαρμάκων, πράγμα που αρνηθήκαμε να υπογράψουμε».