14 Φεβρουαρίου 2018

Συνεχίζει να βάζει «πλάτη» στον Τσίπρα που καταρρέει ο Μοσκοβισί

«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή, ενώ οποιαδήποτε νέα εποπτεία θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα “ως κανονική χώρα”», δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί.


Μιλώντας σε εκδήλωση της EURACTIV, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρξει για την Ελλάδα οτιδήποτε που να μοιάζει με εκβιαστικό πρόγραμμα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.

«Το εν λόγω πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο ευρωπαίος Επίτροπος, τονίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να έχουμε μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι μια εποπτεία μιας κανονικής χώρας, ενός κανονικού μέλους της Ευρωζώνης, φυσικά με πλήρη δικαιώματα και πλήρη καθήκοντα».

Ο Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε ακόμα ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα ολοκληρωθεί, εάν δεν έχουμε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς.

«Θα πάρει χρόνο, αλλά δεν υπάρχει επιλογή, πρέπει να αυξήσουμε τις επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα του χρέους της Ελλάδας, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει ένα φιλόδοξο πακέτο, υπογραμμίζοντας πως «είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους» και αναφέροντας ως παράδειγμα τη γαλλική πρόταση, η οποία ουσιαστικά συνδέει τη χαλάρωση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί, αλλά λιγότερο αυτόματοι.