24 Φεβρουαρίου 2018

Καρέ-καρέ η κατάληψη των φυλακών Κορυδαλλού – Για «πρόβα τζενεράλε» μιλούν οι Σωφρονιστικοί

Όλα άρχισαν λίγο μετά τις 7 το πρωί του Σαββάτου με αφορμή την μεταγωγή κρατουμένου ο οποίος κατηγορείται για την αποστολή τρομοδέματος στον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Ο 29χρονος είχε μεταχθεί από τις φυλακές Λάρισας, στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να παραστεί σε δίκη στην Αθήνα για υπόθεση η οποία αφορούσε μεταφορά εκρηκτικών σε σακίδια στο κέντρο της Αθήνας. Η δίκη αναβλήθηκε και ο Κωνσταντίνος Γιατζόγλου προέβη σε απεργία πείνας με αίτημα την παραμονή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

του Μάνου Μεϊμαράκη

Η μεταγωγή του στην οποία επιχείρησε να αντισταθεί έγινε στις 7 το πρωί από άνδρες της εξωτερικής φρουράς των φυλακών.

Σε ελάχιστα λεπτά από την βίαιη μεταγωγή του εκδηλώθηκε διαμαρτυρία από ομάδα κρατουμένων με αίτημα ο 29χρονος να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού.


Στις 7μισυ όταν άνοιξε η κεντρική κιγκλίδα της Α’ πτέρυγας κρατούμενοι κράτησαν ανοιχτή την κιγκλίδα, ενώ μεγάλος αριθμός κρατουμένων κινήθηκε γρήγορα προς τις άλλες πτέρυγες, έχοντας αποσπάσει από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους τους ασυρμάτους αλλά και τα κλειδιά με τα οποία ανοίγουν οι κεντρικές κιγκλίδες στις άλλες πτέρυγες. Δίνοντας «εντολή» να μην πειράξει κανείς τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους συνέχισαν και άνοιξαν τις κιγκλίδες των πτερύγων Β, Γ, και Δ. Μάλιστα, ανήρτησαν και φωτογραφία με τα κλειδά και τον ασύρματο.

Οι πτέρυγες ΣΤ και Ε ασφαλίσθηκαν έγκαιρα από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους αν και οι κρατούμενοι σε αυτές τις δύο πτέρυγες δεν συμμετείχαν στην κατάληψη της φυλακής.

Η φυλακή έμεινε υπό κατάληψη μέχρι περίπου στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου και έληξε με ειρηνικό τρόπο όπως άρχισε, λίγο μετά δηλαδή από την συνάντηση εκπροσώπων των κρατουμένων με παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης και της διοίκησης των Φυλακών.

Όπως αναφέρουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι «δεν μπορούσε να τους εμποδίσει κανείς, καθώς ήταν πάρα πολλοί» ενώ μιλούν ακόμα και για… «πρόβα τζενεράλε» μιας μεγαλύτερης κινητοποίησης των κρατουμένων όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές.

paraskhnio.gr