27 Φεβρουαρίου 2018

Χαμός για το Σκοπιανό στο ΔΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ένταση και αντιπαραθέσεις για το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σημειώθηκαν σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιείται χωρίς τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος απουσιάζει για λόγους υγείας, καθώς πριν λίγες ημέρες υποβλήθηκε σε αγγειοπλαστική επέμβαση.


Σταύρος Καλαφάτης: H Πρωτοβουλία έχει δυσανεξία να συζητά τα εθνικά θέματα

Σκληρή επίθεση στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και προσωπικά στο δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της παράταξης “Εντάξει”, Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως η διοικούσα παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης, αισθάνεται δυσανεξία να συζητά για τα εθνικά θέματα, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπουτάρη, απαράδεκτες και ανιστόρητες.

“Είναι εμφανές ότι η διοίκηση έχει δυσανεξία ή αλλεργία όταν μιλάμε για εθνικά θέματα και ειδικά για το θέμα των Σκοπίων”, είπε ο κ.Καλαφάτης, τονίζει πως η παράταξη του “θα έχει ζωντανό το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και αν θέλετε ως διοίκηση να το αποφύγετε. Θα έχουμε κάθε εβδομάδα ψηλά στην ατζέντα το Σκοπιανό”.

Αναφερόμενος στο ψήφισμα για το Σκοπιανό, ο κ.Καλαφάτης κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους της διοικούσας παράταξης να πάρουν θέση σε όσα είπε ο δήμαρχος.

“Τώρα πάτε να τον ξεπλύνετε με ένα ψήφισμα; Τι κάνατε όταν πρότεινε ως όνομα το Νέα Μακεδονία;”, ανέφερε.

Ρία Καλφακάκου: Πρέπει να βρεθεί οριστικό όνομα για να πάψει αυτό το ρεζιλίκι στην Ευρώπη

Την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένα οριστικό όνομα για να πάψει αυτό το ρεζιλίκι στην Ευρώπη,όπως είπε, εξέφρασε η επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου.

“Πρέπει να βρεθεί οριστικό όνομα για να πάψει αυτό το ρεζιλίκι στην Ευρώπη. Να το έχουν αναγνωρίσει οι περισσότεροι ως σκέτο Μακεδονία και εμείς να το λέμε Σκόπια”, τόνισε η κ. Καλφακάκου.

“Ένας λόγος διχαστικός και εθνικιστικός δεν βοηθάει ούτε στο δημοτικό συμβούλιο. Αμφισβήτηση του πατριωτισμού, της αγάπης προς την πατρίδα, της προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, είναι έμμεση αμφισβήτηση όταν σηκώνονται φωνές”, πρόσθεσε.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση της, η κ. Καλφακάκου άφησε αιχμές για την ομιλία του Σταύρου Καλαφάτη, κατηγορώντας τον για εθνικισμό. “Πολύ εθνικισμός έπεσε. Με τρομάζετε κ. Καλαφάτη”, είπε με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του κ. Καλαφάτη.

“Ζείτε στον φαντασιακό σας κόσμο. Κατηγορείται εμένα για εθνικισμό; Αγαπάω την πατρίδα μου και παλεύω για αυτή”, απάντησε ο επικεφαλής της παράταξης “Εντάξει”.

Μιχάλης Κωνσταντινίδης: Η συζήτηση σέρνεται και ξανασέρνεται και καινούργια επιχειρήματα δεν έρχονται

Ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, τόνισε πως το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό, σημειώνοντας πως παρά τις πολλές συζητήσεις δεν “πέφτουν” καινούργια επιχειρήματα στο τραπέζι.

“Έχουν γίνει επανηλειμμένα συζητήσεις. Το θέμα σέρνεται και ξανασέρνεται. Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρά, έχουν ξαναγίνει συζητήσεις, αλλά καινούργια επιχειρήματα δεν έρχονται”, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Μόνικα Αϊβάζογλου: Δεν πρέπει να πάρει θέση ο δήμο προτείνοντας έστω και έμμεσα μια πρόταση

Την άποψη ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να πάρει θέση στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, προτείνοντας μία λύση, εξέφρασε η επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε Δράση”, Μόνικα Αϊβάζογλου.

“Δεν πρέπει να πάρει θέση ο δήμος προτείνοντας έστω και έμμεσα μια πρόταση. Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση στη γειτονική χώρα που είναι ανοιχτή σε μια ανάγκη συνεργασίας των κρατών και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε”, είπε η κ. Αϊβάζογλου.

Κωνσταντής Σεβρής: Ξεπέρασε κάθε όριο της θεσμικής του ιδιότητας ο δήμαρχος

Σκληρή κριτική στον Γιάννη Μπουτάρη για τις δηλώσεις του σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντής Σεβρής.

“Δεν μπορεί εν μέσω διαπραγματεύσεων να δηλώνει εν είδει αστεϊσμού ότι χάσαμε. Δεν μπορεί να θέτει ζήτημα ονομασίας του αεροδρομίου της πόλης μας. Ξεπέρασε κάθε όριο της θεσμικής ιδιότητας του υπονομεύοντας την εθνική γραμμή από επιλογή”, είπε ο κ. Σεβρής.

Πηγή: www.thestival.gr