12 Φεβρουαρίου 2018

Οργιο παρεμπορίου έξω από την ΑΣΟΕΕ -Ο ρόλος των αντιεξουσιαστών και η απουσία της αστυνομίας [εικόνες]

Παπούτσια, τσάντες, CDs, λαθραία τσιγάρα με 1,5 ευρώ το πακέτο. Ακόμα και gadgets τεχνολογίας.

Ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Σχεδόν τα πάντα μπορεί να βρει κανείς στην παράνομη υπαίθρια αγορά της Πατησίων. Το σκηνικό παραμένει το ίδιο εδώ και πολλά χρόνια. Δεκάδες μικροπωλητές, κυρίως αλλοδαποί, αραδιάζουν την πραμάτεια τους σε πάγκους έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, την παλιά ΑΣΟΕΕ, και η αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια. Και υπάρχει εξήγηση. Αφού οι αλλοδαποί που πουλάνε τα προϊόντα-«μαϊμούδες» έχουν την απόλυτη υποστήριξη των αντεξουσιαστών.

Ακόμα και τις λίγες φορές που η αστυνομία τόλμησε να κάνει «ντου», αμέσως οι μικροπωλητές κατέφυγαν στο εσωτερικό του πανεπιστημίου, εκμεταλλευόμενοι το άσυλο. Μάλιστα, όταν πριν από λίγες ημέρες η αστυνομία «τόλμησε» να συλλάβει 3 άτομα από το Μπανγκλαντές, ακολούθησαν επεισόδια και αντιεξουσιαστές έσπασαν δυο υποκαταστήματα τραπεζών. Το μήνυμα ήταν σαφές.

Οι καταστηματάρχες καταγγέλλουν

Εδώ θα βρεις τα πάντα. Ολα προϊόντα λαθρεμπορίου. Και φυσικά χωρίς αποδείξεις. Οι καταστηματάρχες της περιοχής σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Καταγγέλλουν ότι το παρεμπόριο οργιάζει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, εκείνοι φυσικά δυσκολεύονται να «σταυρώσουν» πελάτη, ωστόσο φοβούνται να μιλήσουν επωνύμως, αφού τρέμουν για την περιουσία τους.

Αμήχανοι οι φοιτητές

Οι φοιτητές, σαφώς πιο ανεκτικοί στη διαφορετικότητα, μιλούν για την κρίση και τη μετανάστευση. Ωστόσο πολλοί από αυτούς δηλώνουν τελείως αμήχανοι με την εικόνα του πανεπιστημίου τους. Φοιτήτρια που μόλις γύρισε από Erasmus είπε στο iefimerida.gr: «Είναι αδύνατον να προσκαλέσω συμφοιτητές μου στο πανεπιστήμιο μου, όταν βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση».