08 Φεβρουαρίου 2018

Γιατί το Μαξίμου επιμένει να βάζει στο στόχαστρο τον Σαμαρά;

Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις Τσίπρα - Σαμαρά δεν ήταν ποτέ θερμές, το αντίθετο μάλιστα, αφού από την πρώτη στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του όταν ούτε καν υποδέχθηκε τον νέο ένοικο του Μαξίμου, όταν έγινε… αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση.

Στην υπόθεση Novartis, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ως ένας από τους εμπλεκόμενους και η αντίδραση μάλιστα του πρώην πρωθυπουργού ήταν σε υψηλούς τόνους και οργισμένη. Στις πολλές συμπτώσεις, στα κενά των μαρτυρικών καταθέσεων και στα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης Novartis για αρκετό καιρό ακόμη θα σταθεί η επικαιρότητα γύρω από το θέμα, ωστόσο αξίζει να αποτυπώσει κανείς και τα σημεία που γίνεται η αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στην πορεία αυτής της «εμμονής» που δείχνει τους τελευταίους μήνες το Μαξίμου, βάζοντας με κάθε ευκαιρία στο στόχαστρο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Από τον περασμένο Νοέμβριο ο Αντώνης Σαμαράς είχε απασχολήσει την πολιτική επικαιρότητα, τόσο με αφορμή το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και τα σενάρια που ακούγονταν εάν θα παραβρεθεί ο ίδιος ή όχι όσο και για τις επαφές του με στελέχη και βουλευτές της ΝΔ. Στο επίκεντρο της κριτικής ωστόσο ήταν πάντα οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο πήγε στο συνέδριο, όχι μόνο στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και εξαπέλυσε πύρινο λόγο κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.

Παράλληλα, ήταν το χρονικό διάστημα (Οκτώβριος-Νοέμβριος) που ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη δημοσκοπική του πτώση και την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα κρίσιμα θέματα που έρχονταν τους επόμενους μήνες όπως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και το σκοπιανό ζήτημα, αλλά και σημαντικές ψηφοφορίες στη Βουλή που θα ακολουθούσαν.

Σκοπιανό

Λίγο πριν την κορύφωση του σκοπιανού ζητήματος, οι φωτογραφίες του Αντώνη Σαμαρά με συναντήσεις γαλάζιων βουλευτών στο καφενείο της Βουλής είχαν κατακλύσει τα ΜΜΕ και είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός επηρεάζει μεγάλο μέρος της Κ.Ο. της ΝΔ, αλλά και στελεχών του κόμματος.

Η επιρροή Σαμαρά σίγουρα «ανησύχησε» το Μαξίμου. Ήταν τότε που το ενδιαφέρον στράφηκε στην προσπάθεια να μπει φρένο στη δημοσκοπική άνοδο της ΝΔ.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η τελευταία κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα αφορούσε τον Αντώνη Σαμαρά και έγινε ανήμερα του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Εκεί όπου η πλατεία Συντάγματος βούλιαξε και έκανε επανεμφάνιση και μάλιστα θριαμβευτική ο Αντώνης Σαμαράς (ηγετική τη χαρακτήρισαν κάποιοι, καθώς υπήρχαν από νωρίς σενάρια που μιλούσαν για παρασκηνιακή στήριξη του Σαμαρά στο συλλαλητήριο).

Εκεί όπου ο Σαμαράς αποθεώθηκε από το πλήθος αλλά παράλληλα ενόχλησε και κάποιους, όπως το στέλεχος της ΕΡΤ, της δημόσιας τηλεόρασης για την οποία είναι περήφανος ο πολιτικός της προϊστάμενος Νίκος Παππάς, που μέσω Facebook προέτρεπε τον κόσμο να γιαουρτώσουν τον πρώην πρωθυπουργό. Όσο στην πλατεία Συντάγματος βρισκόταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο και αφού διαπίστωσε ο Αλέξης Τσίπρας ότι ούτε οι πλατείες ούτε ο λαός του ανήκει, στην Εισαγγελία ο τελευταίος μάρτυρας της υπόθεσης Νovartis κατέθετε κατά του Αντώνη Σαμαρά. Ήταν μάλιστα η κατάθεση που οδήγησε εσπευσμένα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Άρειο Πάγο για να ενημερωθεί, όπως αργότερα αποκαλύφθηκε για την υπόθεση.

Δημοσκοπήσεις και διάψευση

Μια ρήξη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει και απειλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να βάλει φρένο στη δημοσκοπική του άνοδο. Όσο οι δημοσκοπήσεις όμως εξακολουθούσαν να παγιώνουν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικοί του αντίπαλοι έβλεπαν ότι η προσπάθεια αποδόμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και η δημιουργία αμφισβήτησης της ηγετικής του εικόνας έπεφταν στο κενό και δεν είχαν αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε, αρχές Νοεμβρίου, ήταν που με αφορμή το κοινωνικό μέρισμα δημοσίευμα εμφάνιζε τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει δήλωση σε δημοσιογράφους με την οποία καταφέρονταν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τη σύγκρουση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, ο Α. Σαμαράς μιλώντας σε δημοσιογράφους φέρεται να είπε ότι «σήμερα ο Τσίπρας τον μάσησε και τον έφτυσε». Λίγες ώρες αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός παρεμβαίνει και διαψεύδει κατηγορηματικά τη δήλωση που τον εμφάνιζαν να είχε κάνει την επόμενη ημέρα στο περιστύλιο της Βουλής, σημειώνοντας ότι… ούτε καν είχε βρεθεί στη Βουλή.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η πρώτη κατάθεση που εμφανίζει τον Αντώνη Σαμαρά ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση Novartis γίνεται την 1η Δεκεμβρίου 2017, αφού ο ίδιος μάρτυρας είχε ήδη καταθέσει για υπουργούς επί της κυβερνήσεως Σαμαρά, αλλά του… διέφυγε να μιλήσει για τον ίδιο τον πρωθυπουργό που όπως ισχυρίστηκε αργότερα ήταν εμπλεκόμενος.

Στέλλα Νοβάκη
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/giati-to-maximou-epimeni-na-vazi-sto-stochastro-ton-samara