27 Φεβρουαρίου 2018

Η... μέρα που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να ξεχάσει

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Είναι μία μέρα που ασφαλώς ο Αλέξης Τσίπρας θέλει γρήγορα να αφήσει πίσω του. Χωρίς αμφιβολία θα προτιμούσε να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα όσα έγιναν.


Το 24ωρο που μας πέρασε, το κυβερνητικό «γόητρο» τραυματίστηκε σε πολλά επίπεδα και η κυβερνητική πλειοψηφία «έχασε» και σε ουσία αλλά και σε εντυπώσεις. Από την μία το λεγόμενο «ηθικό» πλεονέκτημα της αριστεράς δέχτηκε ισχυρό πλήγμα μέσω της υπόθεσης Αντωνοπούλου και από την άλλη το μεγαλύτερο αφήγημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η υπόθεση της Novartis, έλαβε νέες διαστάσεις ή τουλάχιστον «θόλωσε» μετά τα όσα είπε ο Αμερικανός πρέσβης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η υπόθεση Αντωνοπούλου ασφαλώς και αποτελεί μια «σκιά» στην προσπάθεια εμφάνισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως υπερασπιστή της ηθικής τάξης στη χώρα. Μπορεί η μέχρι πρότινος υπουργός να μην έκανε κάποια παρανομία, μια και όλα ήταν σύννομα, όμως αποδεικνύεται ότι όταν ζητάς από τους πολίτες να «σφίξουν το ζωνάρι», θα πρέπει εσύ ο ίδιος να μην προκαλείς με τις επιλογές σου. Ειδικά μάλιστα όταν είσαι μέλος μιας «αριστερής» κυβέρνησης που «ευαγγελίζεται» την κάθαρση και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Κρίσιμη λεπτομέρεια, η οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον, από μόνη της:

Η σχετική διάταξη, της οποίας η κυρία Αντωνοπούλου έκανε χρήση, ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου 2015, μαζί με το τρίτο μνημόνιο.

Με άλλα λόγια, την ώρα που οι πολιτικές δυνάμεις έκαναν αγώνα για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και η Βουλή πραγματοποιούσε την «αλησμόνητη» μαραθώνια συνεδρίαση υπό την προεδρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κάποιοι «έκλειναν» το μάτι σε κάποιους με την προσθήκη της συγκεκριμένης διάταξης, την οποία και φρόντισε να αξιοποιήσει η κυρία Αντωνοπούλου, πάντα με απόλυτα «νόμιμο» τρόπο.

«Η χώρα χανόταν κι εσείς περνάγατε ρουσφέτια. Oι πολίτες πλέον το γνωρίζουν πολύ καλά: Δεν υπήρξε ποτέ κανένα ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Αντωνοπούλου δεν αποτελεί την μοναδική περίπτωση εξωκοινοβουλευτικού υπουργού που έκανε χρήση της διάταξης, αντιθέτως υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση όπως γίνεται αντιληπτό βρισκόμαστε απλώς στην αφετηρία μίας πορείας διόλου ευχάριστης για το Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμα όμως και ο πυρήνας της διαχείρισης της παραίτησης Αντωνοπούλου αφήνει μάλλον εκτεθειμένο τον πρωθυπουργό, μια και μετά τη διαρροή της σχετικής τηλεφωνικής επικοινωνίας του με την πρώην υπουργό, όλοι θα περίμεναν την παραίτησή της. Αντιθέτως, ακολούθησε δημόσια δήλωση της κυρίας Αντωνοπούλου, με την οποία όχι μόνο δεν προχωρούσε σε παραίτηση, αλλά ζητούσε επί της ουσίας από τον κ. Τσίπρα να την «παραιτήσει», κάτι το οποίο έγινε τρεις ώρες αργότερα.

«Ο πρωθυπουργός φάνηκε να σύρεται πίσω από ένα μέλος της κυβέρνησής του», έλεγε στο liberal.gr συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα το κυβερνητικό οικοδόμημα «ταρακούνησε» η τοποθέτηση του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Geoffrey Pyatt για την Novartis, κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς», σημείωσε ο κ. Pyatt, καταρρίπτοντας επί της ουσίας ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η συγκεκριμένη αναφορά δε βγήκε από το στόμα ενός τυχαίου αξιωματούχου. Ο Geoffrey Pyatt έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν πως προχωρά σε δημόσιες παρεμβάσεις όταν θέλει να στείλει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί και ως προειδοποιητικό σήμα προς το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με το πως εκείνο «αξιοποιεί» επικοινωνιακά την εμπλοκή της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην υπόθεση της Novartis.

«Η τοποθέτηση Pyatt προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στη Βουλή που αμφισβήτησε την γνησιότητα των δηλώσεων» δηλώνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ίδια πηγή μάλιστα συμπλήρωσε πως την απάντηση στον κ. Τζανακόπουλο έδωσε ο ίδιος ο πρεσβευτής, κάνοντας retweet σχετικών αναρτήσεων ΜΜΕ, οι οποίες περιείχαν την επίμαχη τοποθέτηση.

Στην Πειραιώς επιπροσθέτως επισημαίνουν πως το μέγεθος της τρικυμίας που προκάλεσε στην κυβέρνηση ο κ. Pyatt ήταν το μεγάλο που αναγκάστηκαν να κάνουν διαρροή περί επικοινωνίας κυβερνητικού αξιωματούχου με τον Αμερικανό διπλωμάτη, στην οποία διέψευσε τα όσα είχε πει στον κ. Μητσοτάκη.

Λεπτομέρεια: Πριν την κυβερνητική αντίδραση ο κ. Pyatt είχε φροντίσει να κάνει retweet αναρτήσεων που περιείχαν τη φράση που το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδε.

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη μέρα της εβδομάδας δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για την κυβέρνηση. Είναι πλέον απολύτως σαφές πως η εποχή που όλα φάνταζαν απλά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς έχει περάσει...

http://www.liberal.gr/arthro/192392/politiki/2018/i-mera-pou-thelei-o-alexis-tsipras-na-xechasei.html