15 Φεβρουαρίου 2018

Αποσύρθηκε η κυπριακή NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά

- Αποσύρθηκε η Navtex που είχε εκδοθεί χθες από την Κυπριακή Δημοκρατία
- Μετά από αίτημα της UNIFIL και της Ρωσίας, είχαν δεσμευτεί περιοχές νότια και βόρεια του τεμαχίου 3
- Εφάπτονταν της ζώνης, που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου
- Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης: «Η απόσυρση δεν συνδέεται κατ’ ουδένα τρόπο με την ένταση που προκαλεί το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας»

Αποσύρθηκε η Navtex που είχε εκδοθεί χθες από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά από αίτημα της UNIFIL και της Ρωσίας, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε χθες στην έκδοση δύο Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, για περιοχές νότια και βόρεια του τεμαχίου 3.

Συγκεκριμένα δεσμευόταν περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για άσκηση με πραγματικά πυρά κατά τις απογευματινές ώρες σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για περιοχή, η οποία εφάπτεται της ζώνης, που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».

Ωστόσο, σήμερα δεν υφίσταται η εν λόγω Navtex. Σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στο SigmaLive η απόσυρση της Navtex «δεν συνδέεται κατ’ ουδένα τρόπο με την ένταση που προκαλεί το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».

Τόνισε πως η Unifil απέσυρε το εν λόγω αίτημα, ίσως λόγω κακών καιρικών συνθηκών, κι έτσι η Navtex δεν είχε κανένα λόγο να υφίσταται, προσθέτοντας πως η άσκηση των πλοίων της Unifil θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.