07 Φεβρουαρίου 2018

Novartis: Κουκουλοφόροι μάρτυρες αλλά και κουκουλοφόροι δημοσιογράφοι;

[Το μόνο πρόβλημά τους είναι Σαμαράς, Άδωνις, Βενιζέλος και Στουρνάρας... Αβραμόπουλος στο απυρόβλητο παρότι σύμφωνα με τους ψευδομάρτυρες τα 40 απ' τα 50 εκ μίζες διακινήθηκαν επί υπουργείας του
Ειδικά η εικόνα Σαμαρά στο συλλαλητήριο της Κυριακής, ανάμεσα στον κόσμο, πρέπει να τους πανικόβαλε τελείως]

Κατ΄αρχήν, σκάνδαλο Novartis υπάρχει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Χρηματισμός άμεσος για συνταγογραφήσεις ή έμμεσος με δωράκια – ταξίδια – διαφημίσεις σε “φίλους” δημοσιογράφους – εκδότες της “παρέας”, επίσης υπάρχει. Όπως υπάρχουν και δωράκια, μικρά ή μεγαλύτερα σε ορισμένα  μεσαία στελέχη υπουργείων ή Οργανισμών, προκειμένου να “πατεντάρονται” κάποιες διατάξεις που τελικά υπογράφονταν από το εκάστοτε υπουργό.


Προσωπικά, στα τόσα χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας – και μάλιστα ορισμένες φορές σε διευθυντικές θέσεις – δεν είχα την…τιμή ούτε για ένα ευρώ από τις διαφημίσεις τους και τα συνέδριά τους, ούτε για ένα …ταξιδάκι αναψυχής στις εγκαταστάσεις της …κυρίας Novartis.

Δικαιούμαι λοιπόν να πω την άποψή μου, χωρίς φόβο, μην και βρεθώ σε καμιά λίστα που βγήκε ή θα βγει (το ίδιο ισχύει και για το σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου μοιράστηκαν στον τύπο ουκ ολίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ).

Είμαι, κάθετα που λένε κάποιοι φίλοι, αντίθετος με την έννοια “προστατευόμενος μάρτυρας”. Πρόκειται για μία …αμερικανιά, που στις αχανείς ΗΠΑ μπορεί να τύχει επιτυχημένης εφαρμογής, αλλά στη Ελλάδα, που …ένα χωριό είμαστε, δεν έχει τύχη. Απλά, γιατί γνωριζόμαστε και ήδη, όπως θα παρατηρήσατε, “φωτογραφίζονται” στα social media πρόσωπα που φέρονται να είναι “προστατευόμενοι μάρτυρες” στην υπόθεση Novartis. Σε λίγο καιρό, θα τους …κρεμάσουν στα μανταλάκια και αυτούς, όπως έκαναν με τους “κατηγορούμενους”, που βάσει της δικογραφίας, υπάρχουν ενδείξεις πως …τα πήραν.

Αντίθετος με την ένοια “προστατευόμενος μάρτυρας”, ειδικά όταν αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, είμαι επίσης για λόγους δημοκρατίας. Σε ένα πραγματικά δημοκρατικό καθεστώς, ο καταγγέλλων πολίτης, οφείλει να παρουσιάζεται με το πρόσωπό του, όχι με κουκούλα!

Το ποιός λέει τι, έχει τεράστια σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου η αξιοπιστία να “βαθμολογείται” και να κρίνεται από την κοινή γνώμη. Ποικίλα συμφέροντα, ανταγωνιστών ή κρατικών, ημικρατιοκών και …παρακρατικών παραγόντων, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει στη περίπτωση του “κουκουλοφόρου μάρτυρα”.

Σήμερα, βλέποντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, έκανα μία διαπίστωση: Από τους  …”κατηγορούμενους”, φιγουράρουν στις πρώτες σελίδες, μόνον τέσσερα ονόματα: Σαμαράς, Βενιζέλος (υποτίθεται …τα πήρε μέσω του βουλευτή Λιντζέρη), Άδωνις και Στουρνάρας (υποτίθεται …τα πήρε για συνεργασία της εταιρείας της γυναίκα του με τη Novartis).

Και καλά, ας πούμε ότι οι Π.Πικραμένος, Μ.Σαλμάς και Α.Λοβέρδος, δεν …αξίζουν ενός πρωτοσέλιδου.

Πως εξαφανίστηκε όμως από τα πρωτοσέλιδα ο σήμερα Επίτροπος στην ΕΕ κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος;

Το ερώτημα, γίνεται ακόμα πιο ισχυρό, αν λάβουμε υπόψη, ότι σύμφωνα με το…”κατηγορητήριο”, επί υπουργίας του, μέχρι το έτος 2009, δόθηκαν τα 40 από τα συνολικά 50 εκατομμύρια στα πολιτικά πρόσωπα για μίζες. Μάλιστα το…”κατηγορητήριο”, αναφέρει, με βάση όσα διέρρευσαν,  ότι τα ποσά αυτά, δόθηκαν για εξτρά παραγγελίες εμβολίων της γρίπης στην εποχή του πανικού που είχε καταλάβει τους πολίτες με το ιό ΗΝ1.

Ούτε μία …φωτο πρωτοσέλιδη για τον…υποτιθέμενο “ένοχο” των 40 εκατομμυρίων από τα συνολικά 50;

Απλά να υπεθυμίσω στους εκδότες εφημερίδων, ότι ο κ. Αβραμόπουλος ήταν υπουργός Υγείας με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Τίποτε άλλο.

Τους κουκουλοφόρους μάρτυρες, να τους δεχθούμε, αν και διαφωνούμε με τον “θεσμό”. Τους “κουκουλοφόρους” όμως εκδότες ή δημοσιογράφους, όχι.

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com
http://www.bankwars.gr/novartis-koukoulofori-martyres-alla-ke-koukoulofori-dimosiografi