07 Φεβρουαρίου 2018

Γερμανία: Συμφώνησαν για μεγάλο συνασπισμό -Στο SPD τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Εξωτερικών

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν 23 ολόκληρες ώρες, για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία απέδωσαν επιτέλους καρπούς.


Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης -οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας- συμφώνησαν να συγκροτήσουν κυβερνητική συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

Οι τελευταίοι εξασφαλίζουν μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, σημαντικότατα υπουργεία, όπως το Οικονομικών, το Εξωτερικών, το Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής της CSU θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Οι συντηρητικοί θα πάρουν μεταξύ άλλων τα υπουργεία Οικονομίας και Άμυνας.

Οι συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες σκόπευαν αρχικά να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις μέχρι την Κυριακή, αλλά χρειάστηκε να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα το πρωί για να τα βρουν οι περίπου 90 εκπρόσωποι των κομμάτων.

Το λόγο τώρα έχουν τα περίπου 450.000 μέλη του SPD που θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες και μόνον αν δώσουν το πράσινο φως θα μπορέσει να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης. Τα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών θα ξεκινήσουν τώρα μια εκστρατεία για να πείσουν την κομματική βάση, όσους αντιδρούν στη συμφωνία και κυρίως τη νεολαία να μην απορρίψουν το deal.

Λόγω των μαραθώνιων διαβουλεύσεων η καγκελάριος Μέρκελ ανέβαλε για το απόγευμα ένα προγραμματισμένο για το μεσημέρι ραντεβού με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.