21 Μαρτίου 2018

Εντελώς γερμανικό το Ευρωκοινοβούλιο -Γερμανός και ο διάδοχος του Τζιάνι Πιτέλα

Ο γερμανός Udo Bullmann εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την παραίτηση του Τζιάνι Πιτέλα που ακολούθησε την εκλογή του στην ιταλική Γερουσία.

Ο Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραιτήθηκε στις 7 Μαρτίου, σε συνεδρίαση κατά την οποία δύο υποψήφιοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να τον αντικαταστήσουν: ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Udo Bullmann και η Βελγίδα Kathleen van Brempt. Ο Bullman επικράτησε σε ψηφοφορία που έγινε χθες στην Ευρωβουλή (86-61 ψήφους).

Αρκετές πηγές τόνισαν ότι ο κ. Bullmann έχει τα χαρακτηριστικά ηγέτη για την ομάδα και ότι πολλοί τον εμπιστεύονται για τον νέο αυτό ρόλο. Ωστόσο, δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι από μια τέτοια εξέλιξη. O Bullmann πρότεινε πρόσφατα να υπερψηφίσει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κατηγοριοποιήσει την Τυνησία ως επιβλαβή χώρα για τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ (σε σχέση με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας), ενώ η oμάδα στη συνέχεια ψήφισε κατά.

«Υπήρξε επίσης αίτημα από τον Bullmann για ελεύθερη ψηφοφορία σχετικά με την τροπολογία του GUE-NGL στο ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία (…). Πολύ εκπληκτικό το γεγονός ότι ο τρέχων πρόεδρος ζήτησε ψηφοφορία αναφέροντας ως αιτιολογία το διχασμό στην ομάδα», ανέφεραν πηγές.

Γερμανοποίηση
Με τον Bullmann επικεφαλής της S&D, οι τέσσερις κύριες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου  έχουν ως ηγέτες πολιτικούς γερμανικής καταγωγής: ο Manfred Weber από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η Gabriele Zimmer από την Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και η Ska Keller, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας.

Η πρόθεση του Bullmann να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία προκάλεσε συζητήσεις στην ομάδα. Πηγές εξήγησαν ότι τουλάχιστον ορισμένοι από τους σοσιαλιστές αναζητούν μια εναλλακτική λύση για να αποφευχθεί η «γερμανοποίηση» του ΕΚ.

Υπό το φως της έντονης συζήτησης για τον πρόσφατο διορισμό του γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Martin Selmayr (Γερμανός, ΕΛΚ), ένας άλλος Γερμανός σε μια κορυφαία θέση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αντιδράσεις.

Αλλά οι κορυφαίες θέσεις της Γερμανίας δεν σταματούν εδώ. Ο Klaus Welle είναι ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Markus Winkler είναι ο Γενικός Διευθυντής για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.