31 Μαρτίου 2018

ΤΙ; ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ! Σκέψεις για πάγωμα του φετινού ΕΝΦΙΑ μετά το φιάσκο με τις αντικειμενικές αξίες

Μεγάλο πρόβλημα είναι για το υπουργείο Οικονομικών η μνημονιακή υποχρέωση για υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες θα είναι ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά.

Οι διαφορές που θα προκύψουν στον φόρο λόγω των νέων αντικειμενικών θα πρέπει να «αδρανοποιηθούν» με παρεμβάσεις σε συντελεστές και κλιμάκια προκειμένου να μην υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στον φόρο που πληρώνουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι, αναφέρει το capital.gr.

Από τις έως σήμερα πληροφορίες για την κατεύθυνση των αλλαγών που θα γίνουν στις τιμές ζώνης προκύπτει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις των τιμών ζώνης κατά κύριο λόγο σε περιοχές που οι σημερινές τιμές ζώνης κινούνται στα επίπεδα των 600 έως 700 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Πρόκειται για τιμές ζώνης που απαντώνται σε χιλιάδες περιοχές της χώρας και κατά κύριο λόγο στις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές. Η αύξηση των τιμών ζώνης σε πολλές από αυτές τις περιοχές θα έχει σαν αποτέλεσμα ιδιοκτήτες κατοικιών να κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ, έστω και μερικών δεκάδων ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δεσμευτεί δημόσια ότι οι όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν θα ακυρωθούν με αλλαγές, όπως αναφέρθηκε, σε συντελεστές και κλιμάκια. Πρόκειται για μια εξίσωση όμως που θέλει χρόνο να για λυθεί με επιτυχία.

Όμως, ο χρόνος που απομένει μέχρι να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν είναι πολύς. Οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το νωρίτερο στα τέλη Απριλίου και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εκδοθούν τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ο χρόνος δεν θεωρείται επαρκής για να μελετηθούν λεπτομερώς οι επιπτώσεις που θα έχουν στον ΕΝΦΙΑ παρεμβάσεις σε συντελεστές και κλιμάκια και να αποφευχθούν γκάφες με επιβαρύνσεις που δεν θα έχουν προβλεφθεί.

Σε κάθε περίπτωση το μνημόνιο ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να φέρει σε επίπεδο βεβαίωσης το ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και ο πιο εύκολος, ανώδυνος πολιτικά και απλός τρόπος για να γίνει αυτό φέτος είναι να μην γίνει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Νομοθετικά είναι πολύ απλό να γίνει αυτό διότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται πάντα με βάση τις τιμές ζώνης που ισχύουν την Πρωτοχρονιά του φορολογικού έτους.