Όταν φτάνει η Κομισιόν να σου βάζει το μαχαίρι στο λαιμό και να σου λέει ορθά- κοφτά «κόψτε το ρεύμα στους κακοπληρωτές και πιάστε επιτέλους όσους κλέβουν ρεύμα», προφανώς κάτι δεν πάει καλά και σίγουρα ουδείς δικαιούται να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του και να ρίχνει το… ανάθεμα στην κρίση, επιμένοντας να πορεύεται με κριτήρια και μυαλά μιας άλλης, χρεοκοπημένης εποχής.
Αυτή τη στιγμή ο όγκος των οφειλών στη ΔΕΗ φτάνει στα 3 δις ευρώ και είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν μια εταιρία, που υποτίθεται ότι λειτουργεί με κριτήρια Α.Ε., να αφήνει να ξεφύγει έτσι η κατάσταση, με αποτέλεσμα ακόμα στον Ισολογισμό της να μπαίνουν αστερίσκοι στο κατά πόσο μπορούν να εισπραχθούν αυτά τα «φέσια». Ο συνήγορος του διαβόλου θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι λόγω φορολογικών βαρών και απώλειας εισοδημάτων, χιλιάδες νοικοκυριά σήκωσαν ψηλά τα χέρια. Ωστόσο, όταν η ίδια εταιρία παραδέχεται ότι «κάποιοι πελάτες με πρόφαση την τρέχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ή καθυστερούν τις πληρωμές τους, ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν», δεν πρέπει να λογοδοτήσουν οι αρμόδιοι για το ότι δεν έχουν εντοπίσει ακόμα αυτούς τους πονηρούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όσοι βρίσκονται πραγματικά σε αδυναμία πληρωμής;
Υπάρχουν στοιχεία για το ποιοι είναι αυτοί οι κακοπληρωτές; Ποια είναι τα εισοδήματα τους; Ποια είναι η περιουσιακή τους κατάσταση; Σε τι είδους ακίνητα διαμένουν; Τι είδους επιχειρήσεις έχουν; Ποια είναι τα χρέη τους στο Δημόσιο; Ποια είναι τα χρέη τους στις τράπεζες; Προειδοποιήθηκαν αρμοδίως να ρυθμίσουν τις οφειλές τους; Τι μέτρα έλαβε η εταιρία εναντίον τους; Απάντηση επ’ αυτών δεν έχει δοθεί επισήμως, ενώ αντιθέτως συχνά- πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις όπου η εταιρία εξαντλεί την αυστηρότητα της σε πραγματικά φτωχούς ανθρώπους, σε αναπήρους.
Με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΔΕΗ χαρακτηρίζεται ως «σχεδόν μονοπώλιο» στην εγχώρια αγορά, λόγω της προνομιακής της πρόσβασης στις βασικές πηγές ενέργειας, ενώ απασχολεί- τελευταία επίσημα στοιχεία α’ 6μηνο 2017- 17.663 εργαζόμενους. Παρά ταύτα δεν έχει λύσει ακόμα τα… βασικά, όπως η ρευματοκλοπή, η οποία συμπεριλαμβάνεται, μάλιστα, στους κινδύνους για την Οικονομική Κατάσταση της εταιρίας, λες και είναι κάτι… ουρανοκατέβατο, που δεν μπορεί να ελεγχθεί, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, που δεν μπορεί να τιμωρηθεί. Έγινε, ποτέ κάποια εσωτερική έρευνα, κάποια ΕΔΕ, προκειμένου να εξεταστούν καταγγελίες και πληροφορίες, που αναφέρουν ότι κάποιοι κακοί εργαζόμενοι της εταιρίας εμπλέκονται σε υποθέσεις ρευματοκλοπής;
Η ΔΕΗ, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, παρουσιάζει σε επίπεδο Ομίλου κέρδη 6,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο Εταιρίας μόλις 500 χιλ. ευρώ. Πέρα από τα «φέσια»- εν πολλοίς αβέβαιης είσπραξης- των 3 δις ευρώ, αναμφίβολα ξεχωρίζει το δάνειο ύψους 1,932 δις ευρώ, που καλύπτεται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr