04 Μαρτίου 2018

Μετά το φιάσκο της Novartis, το Μαξίμου ρίχνει στο Κολοσσαίο Τραπεζίτες και Εκδότες

Μετά τη θύελλα που ξέσπασε με τη NOVARTIS, νέο κύκλο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να προκαλέσει ο κωδικός «Τραπεζίτες» που περιλαμβάνει πορίσματα υποθέσεων, τραπεζικών δανείων που δόθηκαν σε εκδότες και μεγαλόσχημους οικονομικούς παράγοντες χωρίς εγγυήσεις.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται για μια ακόμα μετωπική σύγκρουση η οποία αναμένεται να προκαλέσει και παράπλευρες απώλειες στον τραπεζικό χώρο, επισπεύδοντας αναγκαστικά τις αλλαγές σε διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Η βιομηχανία δικογραφιών για τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια θέτει σε ομηρία εκατοντάδες τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πρώην και νυν διοικητές και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.

Στην κατεύθυνση αυτή ένα επιτελείο από έμπειρους νομικούς προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη διαχείριση του δικαστικού σκέλους της υπόθεσης, ενώ παράλληλα επιχειρείται και μια επικοινωνιακή αντεπίθεση από τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι προβάλουν το επιχείρημα ότι οι διώξεις παραλύουν το τραπεζικό σύστημα και ποινικοποιούν τις τραπεζικές συναλλαγές.

Οι περισσότερες δικογραφίες που αφορούν τραπεζικά σκάνδαλα θα ωριμάσουν στις αρχές Οκτωβρίου και δεν αποκλείεται να αποτελέσουν σημείο αναφοράς σε μια μακρά και σκληρή προεκλογική περίοδο.

Τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια αφορούν κυρίως εκδοτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους δικαστές, οι τραπεζίτες δεν είχαν εξασφαλίσει εμπράγματες εγγυήσεις, με αποτέλεσμα τα δάνεια αυτά να βρίσκονται στον αέρα.

Οι δικαστές έχουν ξεχωρίσει τις υποθέσεις με κριτήριο το προφίλ του κάθε δανειολήπτη.

Όπως χαρακτηριστικά μας εξηγούσε καλά πληροφορημένη δικαστική πηγή, δεν είναι δυνατόν να ρίχνουν φέσι στις τράπεζες, εκδότες και επιχειρηματίες, οι οποίοι εμφανίζονται με καταθέσεις – μαμούθ στις διάφορες λίστες που κυκλοφορούν.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να χρεώνονται οι τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα, τα δάνεια μιας μεγάλης αλυσίδας τροφίμων και οι ιδιοκτήτες της να διαθέτουν πολυτελή ακίνητα σε Αμερική, Ελβετία και Γαλλία, καθώς και καταθέσεις δισεκατομμυρίων σε ξένες τράπεζες.

Οι δικογραφίες αποκτούν έντονο πολιτικό ενδιαφέρον.

Ειδικά κάποιες περιπτώσεις δανεισμού μέσων ενημέρωσης, αναμένεται να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση και να αποτελέσουν αντικείμενο προπαγάνδας.


Τα τραπεζικά σκάνδαλα χρησιμοποιούνται από τους μηχανισμούς προπαγάνδας της κυβέρνησης ως χρυσή εφεδρεία για το ενδεχόμενο να αποβεί, άνθρακες ο θησαυρός της NOVARTIS.

Μέχρι στιγμής στα χέρια της Δικαιοσύνης υπάρχουν μόνο καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά κανένα ντοκουμέντο που να συνδέει πολιτικά στελέχη με μαύρο χρήμα.

Δεν υπάρχουν ούτε τραπεζικοί λογαριασμοί, ούτε και διασύνδεση πολιτικών με εταιρείες – πλυντήρια.

Γι΄ αυτό οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν επικεντρώσει την έρευνα σε πενήντα μη πολιτικά πρόσωπα.