16 Απριλίου 2018

Πού το πάνε Ζάεφ και Τσίπρας-Ως πού θα φτάσουν οι υποχωρήσεις στο Σκοπιανό

Στο σημείο μηδέν, εκεί που βρισκόταν πριν αναθερμανθεί το ζήτημα της επίλυσης του «ονοματολογικού» με τα Σκόπια, ξαναγυρίζουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ίσως, μάλιστα, και στο υπό το μηδέν.

Η «ξαφνική» συνέντευξη του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ( και δη την ώρα που είχε συμφωνηθεί, υποτίθεται, η αποφυγή δημοσίων δηλώσεων ένθεν κακείθεν για την πορεία των εν εξελίξει συζητήσεων) στο πρακτορείο ΜΙΑ της χώρας του, με την οποία ξεκαθάρισε ότι συζητά μόνον το όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά αρνείται κάθετα την χρήση του ονόματος erga omnes, δηλαδή και στο εσωτερικό των Σκοπίων, τινάζει στον αέρα την όποια «πρόοδο» είχε σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε εκτενώς στα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι η πορεία της «δικαιολογεί την πεποίθησή του ότι υπάρχει πρόοδος».

«Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», ανέφερε ακόμη.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, που ζητά να ισχύει η ονομασία της γείτονος erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. Όπως υπογράμμισε δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στη χώρα μας!

Οσον αφορά τα ζητήματα αλυτρωτισμού, ο Ζάεφ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που, όπως σημείωσε, «ισχύει και για την Ελλάδα»!

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ονομασία, διατυπώνοντας προβληματισμό για το χρόνο διεξαγωγής του. «Το θέμα είναι εάν θα γίνει μετά την συμφωνία ή πριν την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ανέφερε.

Η αντίδραση της ΝΔ

Η ανατροπή αυτή εκ μέρους του κ. Ζάεφ του μέχρι στιγμής σκηνικού, όπου υποτίθεται ότι οι ελληνικές θέσεις αντιμετωπίζονταν τουλάχιστον ως «κατανοητές» από την άλλη πλευρά, προκάλεσε  την άμεση και έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας». Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε συγκεκριμένα  «μετά τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ, ότι τα Σκόπια δεν συζητούν αλλαγή συντάγματος ούτε όνομα erga omnes, όλοι οι Έλληνες αναρωτιούνται: Τι διαπραγματεύεται, επιτέλους, η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά; Περιμένουμε μιαν απάντηση...»

Κατά... παράδοξο τρόπο, ο κ. Κοτζιάς αντί ν’ απαντήσει επί της ουσίας στις αιτιάσεις της ΝΔ, προτίμησε να... ψέξει την αξιωματική αντιπολίτευση επειδή αναφέρεται σε δηλώσεις πρωθυπουργού άλλης χώρας (!) και όχι του Έλληνα πρωθυπουργού και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, « και μάλιστα ενώ μόλις προ δύο εβδομάδων ο κ. Κουμουτσάκος ενημερώθηκε επί σχεδόν τρεις ώρες από τον υπουργό Εξωτερικών για όλες τις εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό...» Φαίνεται ότι ο κ. Κοτζιάς, κάνει ως να μην αντιλαμβάνεται την ουσιαστική ανατροπή των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων που σηματοδοτεί η συνέντευξη Ζάεφ...

Άλλα λέει η ελληνική πλευρά

Η μέχρι στιγμής γνωστή θέση της ελληνικής πλευράς (και μάλιστα, μετά από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης...) ήταν ότι η οποιαδήποτε συμφωνία για το όνομα, θα περιελάμβανε την ονομασία erga omnes, και θα κατοχυρωνόταν με αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων, στις οποίες θα καταγράφονταν ρητώς και η εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτισμού καθώς επίσης και το θέμα της εθνότητας και γλώσσας.

Τα κρίσιμα αυτά σημεία, αναγκάσθηκε να τα ενστερνισθεί και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με δημόσιες δηλώσεις του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς ο οποίος έχει αναλάβει σχεδόν προσωπικά το βάρος και την ευθύνη των διαπραγματεύσεων, τον τελευταίο καιρό περιορίζεται στο να... επαναλαμβάνει την αισιοδοξία του μετά από κάθε συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Ντιμιτρόφ ότι θα υπάρξει «λύση», αποφεύγοντας λεπτομέρειες και διευκρινίσεις...

Σκουρλέτης: Επιδιώκουμε ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση για το Σκοπιανό

«Πρέπει να επιδιώκουμε αυξημένη πλειοψηφία, πρέπει να αποτυπωθεί μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και επανέλαβε ότι, θεωρεί «αναγκαίο να λέμε ότι έχουμε μπροστά μας μία ευκαιρία».

Αναφερόμενος στην ευκαιρία αυτήν, ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «αναβάθμιση της Ελλάδας στα Βαλκάνια».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε πως «κάθε πλευρά βάζει το σύνολο των απαιτήσεών της, επειδή είμαστε στην κορύφωση των συζητήσεων».

Ερωτηθείς για το αν ο Πάνος Καμμένος θα είναι Υπουργός Άμυνας, εάν καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, απάντησε πως «το τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος την ώρα της ψηφοφορίας, θα το απαντήσει ο ίδιος».

Απαντώντας σε δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Καλημέρα Ελλάδα, χαρακτήρισε «χοντρό» να χρησιμοποιείται ο όρος «προδοσία», την ώρα που «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, γιατί το μόνο που πετυχαίνεις είναι να βάζεις επιχειρήματα στον αντίπαλο».

Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «χρειάζεται η μάξιμουμ συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων» και εξέφρασε τη λύπη του που «φωνές σαν του Άδωνη γυρίζουν πίσω τη ΝΔ, που εδώ και δέκα χρόνια είχε την ίδια πολιτική».

Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επί του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, είπε πως «όλους τους έχουμε ακούσει κι εγώ τους έχω σχολιάσει», όμως τόνισε, «να αναγνωρίσουμε στους ΑΝ.ΕΛ. ότι έχουν μία συνέπεια, ενώ στη ΝΔ δεν έχουν συνέπεια».