13 Απριλίου 2018

Τα «όχι» Μητσοτάκη στο λαϊκισμό και η προειδοποίηση στις Βρυξέλλες

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Είχε ευκαιρία να λαϊκίσει, φλερτάροντας με δυνατές επικοινωνιακές κορώνες. Παρόλ' αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε για μία ακόμα φορά πως προτιμά το δρόμο του ρεαλισμού από τις “βαρύγδουπες” υποσχέσεις που απλώς “χαϊδεύουν” τα αυτιά της κοινωνίας. Αναμφίβολα πρόκειται για μια σταθερή πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη που μπορεί να αποδειχθεί όμως δίκοπο μαχαίρι για τον πρόεδρο της ΝΔ, μια και τα “παχιά” λόγια έχουν τη δική τους διαχρονική δυναμική.

Στην εφόλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις έκανε ξεκάθαρη την πρόθεσή του να μην διολισθήσει στον δρόμο των εύκολων  δηλώσεων, στις οποίες οι πολιτικοί αρέσκονται με στόχο τη δημιουργία κομματικής πελατείας. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε στα εθνικά θέματα και ειδικά τις τουρκικές προκλήσεις, τις οποίες εκλήθη να σχολιάσει.

Ενα θέμα, στο οποίο με μεγάλη ευκολία και χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό ρίσκο θα μπορούσε να κλιμακώσει την κριτική, ξιφουλκώντας τόσο εναντίον της Τουρκίας, όσο και κατά των κυβερνητικών χειρισμών. Παρόλ' αυτά η προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη ήταν διαφορετική.

“Είμαι φανατικός εχθρός της λογικής ότι για να κερδίσουμε πέντε ψήφους παραπάνω ανεβάζουμε τους τόνους και τονώνουμε τα εθνικιστικά ένστικτα, είτε αυτό γίνεται στην Τουρκία, είτε αυτό γίνεται στην Ελλάδα. Οι χαμηλότεροι τόνοι, λοιπόν, αυτή τη στιγμή -πόσο μάλλον όταν η ευρύτερη γειτονιά μας βρίσκεται στα πρόθυρα μίας καινούριας ανάφλεξης- νομίζω ότι είναι επιβεβλημένοι και πιστεύω ότι αυτό τελικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα και της Ελλάδας και της Τουρκίας” ξεκαθάρισε αποδεικνύοντας ότι η απόφασή του να ακολουθήσει το δρόμο του πραγματισμού είναι ειλημμένη.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε στην συμφωνία που ενδεχομένως φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή για το σκοπιανό και το κατά πόσο μία κυβέρνηση της ΝΔ θα δεσμεύεται από αυτή. Η παλαιοκομματικού τύπου προσέγγιση με έντονα τα στοιχεία του “στρουθοκαμηλισμού” θα περιελάμβανε μία κοφτή απάντηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως όταν η ΝΔ εκλεγεί στην κυβέρνηση θα αλλάξει την συμφωνία, ασχέτως ασφαλώς αν θα είχε την συγκεκριμένη δυνατότητα σε νομικό επίπεδο.

“Έχω πει πολλές φορές και στα ζητήματα που αφορούν τα Μνημόνια ότι προφανώς οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα. Θα εκφράσουμε την εντονότατη διαφωνία μας στη Βουλή σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει, όπως τουλάχιστον φαίνεται σήμερα χωρίς -αν κρίνω από τις  όποιες διαρροές- να είναι μία ενιαία συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα...” απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνέντευξη όμως στους ξένους ανταποκριτές έκρυβε και μία έμμεση προειδοποίηση προς την πλευρά των δανειστών.
Αφορμή στάθηκε το αναπτυξιακό, όπως το έχει ονομάσει η κυβέρνηση, σχέδιο το οποίο θέτει υπόψιν των θεσμών.

“Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής. Σε αυτό θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Εάν το σχέδιο αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο στερεότυπα άλλων εποχών, αυτό το σχέδιο σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την επόμενη Κυβέρνηση” επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην ακολουθήσει τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας πιο σαφές το μήνυμα στις Βρυξέλλες,  σε σχέση με την οικονομική πολιτική που θα υιοθετήσει μία κυβέρνηση της ΝΔ.
“Η χώρα δεσμεύεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που δυστυχώς η κυβέρνηση αυτή διαπραγματεύτηκε. Δεν μπορούν αυτοί να αλλάξουν μονομερώς. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Αλλά δεν δεσμεύεται από το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο η Κυβέρνηση αυτή έχει εφαρμόσει” τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι ανταποκριτές του ξένου τύπου πάντως έδειξαν ενδιαφέρον για το “γαλάζιο” σχέδιο της επόμενης μέρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το περίγραμμα των πρώτων κινήσεων της κυβέρνησης της ΝΔ:

- Μεταρρύθμιση στην παιδεία , με παρεμβάσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο ασύλου.

- Αμεση κατάργηση των διορισμών στην κορυφή της δημόσιας διοίκησης που πραγματοποιήθηκαν με κομματικά κριτήρια. Οι τοποθετήσεις αυτές αφορούν  θέσεις γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων και θεματικών γραμματέων.

- Μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, με παράλληλη περιστολή των δημοσίων δαπανών.    

- Αλλαγές στην οργάνωση του κράτους, μέσα από την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

http://www.liberal.gr/arthro/199375/politiki/2018/ta-isonochisin-mitsotaki-sto-laikismo-kai-i-proeidopoiisi-stis-bruxelles-.html