26 Απριλίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-Γιούνκερ: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου

Με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζάν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος το μεσημέρι μίλησε και στη Βουλή.

Στις 10:00 έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο Ελληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία».

«Σας διαβεβαιώνω επίσης ότι αυτή η συμβολή σας αποδεικνύει και το μέγεθος της προσωπικότητάς σας ως μεγάλου ευρωπαίου ηγέτη γιατί υπερασπιζόμενος την Ελλάδα στην ουσία υπερασπιστήκατε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρωπαΐκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερή μου πατρίδα. Ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα, εγώ παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό», τόνισε, από την πλευρά του, ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, κατά το σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ούτε μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έφευγε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Αυτή ήταν η στάση μου και ως προέδρου του Eurogroup και της Κομισιόν. Και ο φίλος μου, ο Δ. Αβραμόπουλος, είναι μάρτυρας ότι κάθε φορά που χρειάστηκε να υπερασπιστώ την Ελλάδα το έκανα» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



«Ολοκληρος ο διάλογος ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Φίλε,

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι, για μιαν ακόμη φορά, στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε λίγες ώρες, με μια πρωτοβουλία σας που εκπέμπει πολλούς και σημαντικούς συμβολισμούς, θ’ απευθυνθείτε στους εκπροσώπους του Ελληνικού Λαού, μιλώντας στην Βουλή των Ελλήνων. Εκ προοιμίου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, η οποία υπερασπίζεται την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αναγνωρίζει ανεπιφυλάκτως την καθοριστική συμβολή σας, ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεγάλου Φιλέλληνα, για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα σε μιαν εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω επίσης, ότι αυτή η κορυφαία στάση σας αποτελεί μιαν ακόμη έμπρακτη απόδειξη του μεγέθους σας ως πραγματικού Ευρωπαίου Ηγέτη: Υπερασπιζόμενος την Ελλάδα, κατ’ ουσίαν, υπερασπισθήκατε την ενότητα και την συνοχή του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και του σκληρού πυρήνα του, της Ευρωζώνης. Διότι, σήμερα ιδίως, αποτελεί κοινό τόπο το ότι η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη την Ελλάδα, πέραν των άλλων και ως κοιτίδα και λίκνο του Ευρωπαϊκού Πνεύματος και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Καλωσορίσατε, και καλή διαμονή στην Αθήνα, που τόσο αγαπάτε.

JEAN-CLAUDE JUNCKER: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, χαίρομαι ιδιαιτέρως που επιστρέφω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι η δεύτερή μου πατρίδα. Και παρατήρησα με πολύ μεγάλη συμπάθεια, αλλά εκ του μακρόθεν, την διαδρομή του Ελληνικού Λαού. Και ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για την χώρα, εγώ ανέκαθεν παρέμεινα πιστός στον Ελληνικό Λαό. Η Ελλάδα δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα. Εδώ γεννήθηκε άλλωστε η ίδια η ιδέα της Δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη. Επομένως η Ελλάδα, περισσότερο από άλλες χώρες, σφυρηλάτησε την μοίρα της Ευρώπης. Επομένως, ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ποτέ ότι θα έφευγε η Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ. Και αυτή ήταν ανέκαθεν η στάση μου και ως Προέδρου του Eurogroup, αλλά και ως Προέδρου στην συνέχεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και ο φίλος μου, Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι μάρτυρας αυτού, γιατί κάθε φορά που χρειάστηκε να υπερασπιστώ την Ελλάδα πραγματικά το έπραξα και μπορεί να το διαβεβαιώσει. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που βρίσκομαι εδώ.-





Γιούνκερ σε Τσίπρα: Η Ελλάδα θα γίνει κανονική χώρα στις 20 Αυγούστου

Συνάντηση είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου και έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος για την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους για τη μείωση του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές.

«Καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε η έξοδος να είναι η πιο καθαρή. Καμία προληπτική γραμμή», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το επενδυτικό πρόγραμμα -το οποίο φέρει και το όνομά μου- και το οποίο βρίσκει μεγάλη υποστήριξη στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα χρήματα αυτά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέχεια.

«Η Ελλάδα σήμερα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων» συμπλήρωσε.

«Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωση του χρέους», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Εξέφρασε επιπλέον την απόλυτη ικανοποίησή του «για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα προχωρά και τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» και προσέθεσε: «Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές. Εξαιρετικές ήταν και οι θυσίες των Ελλήνων και τα πρώτα αποτελέσματα τα έχουμε μπροστά μας. Πριν από το τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τόσο κανονική όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης».

«Δουλεύουμε για να είναι σαφής και καθαρή η έξοδος, γιατί μετά από 8 χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο ίδιο πλαίσιο των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ -κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου- αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και την εμμονή των θεσμών σε νέα μέτρα λιτότητας.

«Θα πρέπει να δούμε πώς θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς της ανάπτυξης μέσω της μείωσης της φορολογίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.



Ποιες αλλαγές διαπίστωσε ο Γιούνκερ στο Μαξίμου και πώς απάντησε ο Πρωθυπουργός- ΒΙΝΤΕΟ

Η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κομισιόν αποτυπώθηκε κατά την είσοδο του κ. Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γιούνκερ παρατήρησε ότι έχουν γίνει αλλαγές στη διακόσμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχουμε κάνει στη χώρα».

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι αναμένουν δηλώσεις, αλλά προτιμά να γίνουν μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση.

«Υπάρχουν τόσα πράγματα που έχουμε να πούμε και όλοι γνωρίζουν ότι η συνεργασία μας είναι πάντα εξαιρετική», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Κομισιόν.


Γιούνκερ στη Βουλή: Έλληνες σας εξορκίζω, συνεχίστε τις προσπάθειες

Βαρυσήμαντη παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - Δείτε live την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων

Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε «όλους τους φίλους του» και είπε ότι νιώθει τιμή που μιλάει στο ναό της Δημοκρατίας, εκεί όπου εκπροσωπείται ο ελληνικός λαός». Ο πρόεδρος της Κομισιόν σε όλη την ομιλία του εξέφρασε τη φιλία του για την Ελλάδα και μάλιστα έκλεισε λέγοντας στα ελληνικά: «Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη!».

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνο η φιλοσοφία και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη, είναι επίσης για μένα και όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που από μακριά παρατηρούσα, αυτοί που είπαν όχι στη Χούντα. Αυτή είναι η πραγματική ελευθερία. Οι Ελληνες έδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Από τη θέληση τους δονήθηκε η Ευρώπη. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας, όταν στην Ευρώπη λαικιστές και δημαγωγοί ήθελαν να βγουν η χώρα από το ευρώ. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Με θέληση ξεπερνούν εμπόδια. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ. Πλέον η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της. Ανοίγει πλέον νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μια οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι συνηθισμένη χώρα» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Διθύραμβος Γιούνκερ για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

«Σήμερα έχω μια ιδιαίτερη σκέψη και το λέω συγκινημένος για έναν άνθρωπο: τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μεγάλος δημοκράτης, Ευρωπαίος πεπεισμένος, που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επείγον να λυθεί το Σκοπιανό

«Καθώς έχουμε στραμμένα τα μάτια σε ένα μέλλον μπορούμε να μετράμε και να υπολογίζουμε στην Ελλάδα. Γιατί η χώρα έχει μοναδικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Είναι πυρήνας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Η περιοχή υπέφερε πολλά. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα δράματα που βιώσαμε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Ειδικά οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν πριν προσχωρηση. Οταν η Επιτροπή προτείνει έναρξη διαπραγματευσεων προσχωρησης της Αλβανίας και της FYROM δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει ημερομηνία, ουτε καν έχει τεθεί ημερομηνία. Δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε σε μη ρεαλιστικές εξαγγελίες. Ολοι θα κριθούν με βάση τις αξίες τους. Για Σκόπια, να υπογραμμίσω το επείγον για λύση με το όνομα» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

«Γνώρισα την Ελλάδα σε έντονες στιγμές. Η χώρα σας βρέθηκε σε επίκεντρο πολυ-κρίσης. Εμεινα προσηλωμένος στο να υποστηρίζω Ελλάδα. Αν άλλη χώρα είχε βρεθεί στη θέση σας με τόσα ανοιχτά θέματα δεν θα το είχε αντιμετωπίσει άλλος λαός με τόσο κουράγιο και αξιοπρέπεια» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Για τις μεταναστευτικές ροές, έλεγα δεν μπορούμε μόνη να αφήσουμε την Ελλάδα να το διαχειριστεί. Χώρες υπάρχουν στην ΕΕ που δεν νοιάζονται για το θέμα. Κι όμως πρέπει να τη συνδράμουν. Σημαντική ήταν και η προσπάθεια του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στον τομέα» σημείωσε.

«Επίσης έχω μεγάλο θαυμασμό για τους Ελληνες που βοήθησαν πρόσφυγες, και άνοιξαν τα σπίτια τους ενώ οι ίδιοι έκαναν πολλές θυσίες λόγω κρίσης» υπογράμμισε.

Για τους 2 στρατιωτικούς

«Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει παράνομα πράγματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σε πρόσφατη συνάντηση με Ερντογάν στη Βάρνα του θυμίσαμε την υποχρέωση να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μην ξεχνάμε και τους δύο Ελληνες στρατωτικούς. Να μη μου λένε ότι η παρουσία των δύο στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδηποτε να απελευθερωθούν».

Για το πρόγραμμα των επενδύσεων

Ο κ. Γιούνκερ θέλησε να πει δυο λόγια για το πρόγραμμα της Ευρώπης που φέρει το όνομά του: «Στην αρχή όλοι περίμεναν ότι θα είναι αποτυχία. Τελικά όμως είναι επιτυχία, τι έχουν εκείνοι να πουν; Πρόκειται για 284 δισ. επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων που αξιοποίησαν αυτό το πρόγραμμα».

Κανένα κράτος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα από την Ελλάδα

Και συνέχισε στην ομιλία του: «Η φιλία μου για την Ελλάδα δεν είχε όμοιό της, παρά μόνο στον θυμό που έδειξα σε όσους την απειλούν καθημερινά. Θέλω να πω σαφέστατα: εμείς μαθήματα δεν έχουμε να δώσουμε στην Ελλάδα. Ναι, μπόρεσε να τύχει μιας μαζικής γενναίας οικονομικής βοήθειας, αλλά κατέδειξε την προσήλωσή της στα προγράμματα και δρομολόγησε μία πανοπλία από μεταρρυθμίσεις, συχνά οδυνηρότατες. Αυτή η αναδιάρθρωση ήταν θεαματική με ένα έλλειμμα από 15% το 2009 να περνά σε πλεόνασμα το 2016. Κανένα κράτος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα από την Ελλάδα. Δεν ήμουν ποτέ υπέρμαχος της λιτότητας. Αυτό που τώρα δομείτε, είναι να ετοιμάσετε το μέλλον των παιδιών σας. Σας εξορκίζω, συνεχίστε τις προσπάθειες, μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που κάνατε με τόσες θυσίες».

Και κατέληξε: «Η Ελλάδα τον Αύγουστο που θα βγει από το πρόγραμμα θα έχει εκ νέου όλα τα δικαιώματα της αλλά και τις υποχρεώσεις. Πρέπει να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές. Να υλοποιηθούν όμως και όλες οι μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα του αύριο πρέπει να αρθούν οι παθογένειες. Το κράτος να μην είναι μόνο εργοδότης, η χώρα θέλει υγιείς τράπεζες, να εκριζωθεί η διαφθορά, να υπάρξουν θέσεις εργασίας. Οι εταίροι θα πρέπει επίσης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Υπολογίζω στην Ελλάδα και σε όλους σας. Η Ευρώπη χρειάζεται τη στήριξη της Ελλάδας. Το παρελθόν να μας δώσει μαθήματα και διδάγματα».