30 Απριλίου 2018

Η ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας να είναι τολμηρή και συνετή

Του Σάκη Μουμτζή

Οσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών τόσο θα φουντώνουν οι συζητήσεις σε όλα τα κόμματα, για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές και τόσο θα βγαίνουν από την θήκη τους τα εσωκομματικά μαχαίρια με στόχο την επόμενη ημέρα.

Στην Νέα Δημοκρατία είναι καθολικό το αίτημα για ανανέωση προσώπων. Το γεγονός πως στην αρχηγία του κόμματος αναδείχθηκε ένας νέος, ηλικιακά πολιτικός, δημιουργεί τις προσδοκίες πως κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην σύνθεση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Επ΄αυτού πέφτει πολύ σπέκουλα, εμφανίζονται πολλά «κατευθυνόμενα» δημοσιεύματα και βρήκαν την ευκαιρία κάποιοι άσπονδοι φίλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη να ραδιουργήσουν.

Τα πράγματα όμως είναι πολύ απλά, γιατί:

1.Oι βουλευτές εκλέγονται με σταυρό. Δεν εκλέγονται με βάση την λίστα. Αυτό σημαίνει πως οι ψηφοφόροι επιλέγουν το εύρος της ανανέωσης που επιθυμούν.

2.Η Νέα Δημοκρατία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το πρώτο κόμμα. Αυτό, αυτομάτως, σημαίνει πως στην νέα κοινοβουλευτική ομάδα της θα εισέλθουν περί τους 65-80 νέοι βουλευτές. Δηλαδή θα έχουμε, εκ των πραγμάτων, μια ριζική ανανέωση.

3.Η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αποτελείται, κυρίως, από βουλευτές που σήκωσαν όλο το βάρος της διακυβέρνησης 2012-2014. Που άντεξαν. Αν οι ψηφοφόροι του κόμματος θέλουν να τους τιμήσουν γι΄αυτό επανεκλέγοντας τους, είναι κάτι που αφορά την βάση της Νέας Δημοκρατίας. Η ηγεσία οφείλει πάντως να τους τιμήσει.

4.Είναι ευνόητο, πως όλες οι κινήσεις για την ανανέωση των ψηφοδελτίων αποβλέπουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, σε μια καλύτερη διακυβέρνηση. Ετσι ακούγονται περίεργα διάφορες φωνές που προαναγγέλλουν την αποστράτευση ηγετικών στελεχών.

Ο Σαμαράς, ο Μεϊμαράκης, η Μπακογιάννη, ο Καραμανλής, δεν αποστρατεύονται. Αποσύρονται, όταν αυτοί το θελήσουν. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, όπως κακόβουλα δημοσιεύματα προβάλλουν, θα βλάψει σοβαρά την παράταξη.

Το πρόβλημα στην Νέα Δημοκρατία, όπως και στα λοιπά κόμματα εντοπίζεται σε δύο σημεία:
1.Δεν λείπουν μόνον νέα πρόσωπα. Λείπουν, κυρίως, φρέσκες ιδέες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε καινούργια πολιτικά στελέχη που εξέφεραν όμως πολιτικό λόγο βγαλμένο από την δεκαετία του 1980 και του 1990. Τα σημερινά σύνθετα προβλήματα για να αντιμετωπισθούν, χρειάζονται καινοτόμες λύσεις και πρωτοποριακές ιδέες, αλλά πάνω απ΄όλα μιαν ηγεσία αποφασισμένη, μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, να τις προωθήσει.

Να τις καταστήσει ηγεμονικές στην κοινωνία.

2.Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα όχι μόνον της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όλων των κομμάτων, είναι η σχέση τους με τα εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά. Τους δεκαεφτάρηδες που πιθανόν με τη ψήφο τους να κρίνουν και το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε αυτούς τους νέους, δηλαδή σε όσους γεννήθηκαν στην δεκαετία του 2000 και οι γονείς τους, κατά τεκμήριον, μετά την πτώση της δικτατορίας, όλα τα κόμματα ελάχιστη πρόσβαση έχουν.

Ο λόγος τους είτε δεν φτάνει ποτέ σε αυτά τα παιδιά είτε φτάνει μεν, αλλά τον προσπερνούν αδιάφορα. Δεν τους αγγίζει.

Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία, κυρίως, επιβάλλεται να βρει τους κατάλληλους πομπούς που θα κάνουν να ακουστεί ο λόγος της στους δεκαεφτάρηδες. Ποιοι είναι αυτοί;

Ανθρωποι του θεάματος και του αθλητισμού που αποτελούν τα ινδάλματα αυτής της γενιάς. Που αποτελούν το πρότυπο για εκατοντάδες χιλιάδες νέους. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ξεπεράσει παραδοσιακές αναστολές και να παρακάμψει συντηρητικές αντιστάσεις και να τολμήσει.

Ούτως ή άλλως αυτοί που θα επικρίνουν, αυτοί που θα γκρινιάξουν, θα το κάνουν ό,τι και να γίνει.

Η ανανέωση για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να είναι τολμηρή και συνετή.

https://www.liberal.gr/arthro/201862/apopsi/s-moumtzis/i-ananeosi-tis-neas-dimokratias-na-einai-tolmiri-kai-suneti.html