09 Απριλίου 2018

Ουγγαρία: Νέα θητεία εξασφαλίζει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν

Νέα θητεία εξασφαλίζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, καθώς το κόμμα του -όπως αναμενόταν- πήρε την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής της χώρας, με το 74,6% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 49,5% των ψήφων και προβλέπεται να καταλάβει 134 έδρες στο κοινοβούλιο.

Το εθνικιστικό, συντηρητικό κόμμα Φίντες του Όρμπαν εμφανιζόταν να έχει προβάδισμα 20 με 30 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, ενώ βασικό άγνωστο αποτέλεσε το ποσοστό συμμετοχής, το οποίο ανήλθε σε υψηλά επίπεδα.

Ο Όρμπαν είχε καταφέρει το 2010 και το 2014 να αποκτήσει «υπέρ- πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο και με αυτή την πλειοψηφία άλλαξε τον εκλογικό νόμο υπέρ του κόμματός του, μειώνοντας τον αριθμό των εδρών της Βουλής από 386 σε 199, ενισχύοντας και το πλειοψηφικό στοιχείο σε ένα μικτό σύστημα (λίστας και απευθείας εκλογής).

Πέραν όμως του εκλογικού νόμου, στην κυβερνητική οκταετία του, ο Βίκτορ Όρμπαν «έβαλε τη σφραγίδα του» και σε μια σειρά άλλους πολιτειακούς, πολιτικούς ή οικονομικούς τομείς της χώρας, όπως για παράδειγμα, με την αλλαγή του Συντάγματος, τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Συνταγματικού Δικαστηρίου ή τον αμφιλεγόμενο νόμο περί Τύπου, που είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας και λόγω ανυπαρξίας μιας αξιόλογης αντιπολίτευσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός με μια σειρά λαϊκιστικών μέτρων του, κατόρθωσε να διατηρήσει τη δημοτικότητά του και το εντυπωσιακό προβάδισμα του κόμματός του σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με ποσοστό 47-51 %, και αυτό, παρά τη σωρεία σκανδάλων που αποκαλύπτονται συνεχώς και στα οποία φέρεται να ενέχονται συγγενικά του πρόσωπα ή έμπιστα κομματικά στελέχη του.