17 Μαΐου 2018

«Πανηγυρισμοί» στην κυβέρνηση: «Κούρεμα» συντάξεων το 2019, μείωση αφορολόγητου το 2020

Το ΔΝΤ απέσυρε την αξίωσή του να ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019, λένε κυβερνητικά στελέχη - «Θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο -staff level agreement- μην έχετε καμιά αμιβολία», ίσως και το Σάββατο είπε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών

Η υφιστάμενη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για κούρεμα των συντάξεων από 1/1/2019 και μείωση του αφορολόγητου ορίου από 1/1/2020 επιβεβαώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις σημερινές συζητήσεις των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης μετους εκπροσώπους των δανειστών.

Στις συνομιλίες που γίνονται στο ξενοδοχείο Hilton των Αθηνών, φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν επέμειναν στην αξίωσή τους για μείωση του αφορολόγητου απότην 1η Ιανουαρίου του 2019, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από το συμφωνηθέν. Με απλά λόγια, το ΔΝΤ... δέχτηκε να εφαρμοστεί η συμφωνία που είχε συνομολογηθεί μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της τρόικας, γεγονός που σχεδόν προκάλεσε... παηγυρισμούς στο επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου επειδή το Ταμείο δεν επέμεινε να ξεκινήσει η υλοποίηση του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2019!

Σύμφωνα με όσα έχου γίνει γνωστά από την πορεία των συζητήσεων σήμερα Πέμπτη, δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα και των εκπροσώπων των πιστωτών, επαναβεβαιώθηκε και η συμφωνία ότι το «κούρεμα» των συντάξεων με βάση τον ψηφισθέντα νόμο Κατρούγκαλου θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2019.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των πιστωτών ανέφεραν ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί συμωνία, το λεγόμενο «staff level agreement» το Σάββατο.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε:

- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επιτευχθούν οι ονομαστικοί στόχοι που έχουν τεθεί για τη διετία 2018- 2019. Υπό συζήτηση μόνο το μέγεθος υπέρβασης (θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες).

- Το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα από 2,9% σε 3,5%.

- Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου.

- Τα συμπεφωνημένα (συντάξεις- αφορολόγητο) θα εφαρμοστούν αλλά προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων.

- Θα αναθεωρήσουμε τις φετινές προβλέψεις για το ΑΕΠ στο 2 - 2,1%. Λήφθηκαν υπόψιν αυτές οι αναθεωρήσεις για τη συμφωνία στα δημοσιονομικά.

«Θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA), μην έχετε καμία αμφιβολία» είπε το ίδιο κορυφίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στους δημοσιογράφους.

Κωστής Πλάντζος
Αργύρης Παπαστάθης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ