16 Μαΐου 2018

Στη Σόφια ο Μητσοτάκης -Με τα εθνικά θέματα στην ατζέντα κατά τη σημερινή σύνοδο του ΕΛΚ

Τα εθνικά θέματα θα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Σόφια.

Ήδη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με την επίσκεψη του στην Ίμβρο έστειλε το δικό του μήνυμα για την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης στις δύο πλευρές του Αιγαίου με ταυτόχρονο σεβασμό των συνόρων και των συνθηκών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται στις συναντήσεις που θα έχει με τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι προέρχονται από τους κόλπους του ΕΛΚ, αλλά και τους ομολόγους του, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, να θέσει εκ νέου το αίτημα να αυξηθούν οι ευρωπαϊκές πιέσεις στην Άγκυρα για την άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη από την 1η Μαρτίου.

Για τη Νέα Δημοκρατία, όπως σημειώνουν στελέχη της Πειραιώς, η σκοπιμότητα του εκβιασμού εκ μέρους της Άγκυρας είναι πασιφανής και ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να αναδεικνύει το θέμα δείχνοντας πως είναι υψηλής προτεραιότητας για τον ίδιο, για την χώρα και για την Ευρώπη, καθώς οι δυο στρατιωτικοί προστάτευαν τα ευρωπαϊκά σύνορα και ερευνούσαν για μετανάστες. Ο κ. Μητσοτάκης στην προηγούμενη Σύνοδο του ΕΛΚ είχε βάλει στην ατζέντα την φυλάκιση των στρατιωτικών και με δική του πρωτοβουλία το συγκεκριμένο ζήτημα μπήκε με εμφατικό τρόπο στα συμπεράσματα της Συνόδου της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς με αίτημα την απελευθέρωση τους.

Η παρουσία Μητσοτάκη στην Ίμβρο για τα Θυρανοίξια που τέλεσε ο Πατριάρχης, όπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες, ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως στηρίζει το ρόλο του Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στα εθνικά θέματα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας δείχνει να αδιαφορεί για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των δύο στρατιωτικών.

Όσον αφορά τις κρίσιμες εξελίξεις στο Σκοπιανό και την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το όνομα της ΠΓΔΜ, πηγές της ΝΔ, ανέφεραν στο iefimerida, ότι δεν έχει ασκηθεί καμία πίεση από την πλευρά της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ούτε αναμένουν να συμβεί κάτι τέτοιο σήμερα, στην Σόφια. Υπό αυτό το πρίσμα, για την γαλάζια παράταξη, παραμένει απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων η αλλαγή του Συντάγματός τους. Αλλαγή, που, όπως τονίζουν, προφανώς δεν θα προσδιορίζεται στο μέλλον, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας.

Από την Πειραιώς τονίζουν εμφατικά ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθεί καμία λύση σε δόσεις. Μια συμφωνία που δεν θα επιλύει το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων και θα μεταθέτει την εκπλήρωση των σκοπιανών δεσμεύσεων για το μέλλον είναι απλά απαράδεκτη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
iefimerida.gr